Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Απέρριψε κατά πλειοψηφία η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας τον «Κλεισθένη Ι»




Με βασικό θέμα τη συζήτηση του νομοσχεδίου Κλεισθένης Ι του Υπουργείου Εσωτερικών συνεδρίασε χθες στη Λαμία το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Φθιώτιδας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Λ. Υπερήφανος σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ανέφερε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε αναστάτωση  με το νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” του ΥΠΕΣ και με τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης που το συνοδεύει. Δεν είμαι από αυτούς που θα πουν ότι δεν εμπεριέχει και θετικές διατάξεις, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει. Το σημαντικότερο πρόβλημα που διαφαίνεται ότι θα προκύψει από το νομοσχέδιο είναι η ακυβερνησία των Δήμων, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους δημότες μας. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για σημειακές παρεμβάσεις, καθώς μια ουσιαστική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να ξεκινά από την ορθολογική κατανομή των αρμοδιοτήτων και την διοικητική και οικονομική αποκέντρωση.  Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα έπρεπε να εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Θα ήθελα να τοποθετηθούμε όλοι με υπευθυνότητα και να προχωρήσουμε σε ενιαία γραμμή ως Αυτοδιοίκηση».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα μέλη της ΠΕΔ και οι υπόλοιποι παρόντες Δήμαρχοι και πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση.




Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων η ΠΕΔ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με το πνεύμα του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, τα ακόλουθα:

Να απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου στο σύνολό του και να ζητήσει την απόσυρσή του, καθώς θα έπρεπε να έχει ως βάση την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων και παράλληλα να δίνει εφόδια στους Δήμους για να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

Να ζητήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου της Αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση.

Να ζητήσει από τον Υπουργό να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Να ζητήσει τη σύσταση Επιτροπής, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.


2 σχόλια:

  1. Η απλή αναλογική στην ΤΑ που διαφωνούν κυρίως είναι ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα που ΠΡΈΠΕΙ πραγματοποιηθεί .Την απλή αναλογική την θέλουν όσοι είναι δημοκράτες και αγαπούν τον τόπο τους, εξάλλου δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ Αλεξίου είσαι τουλάχιστον συνεπής σ΄αυτό που πιστεύεις και ας έφυγες από τον Συριζα , η απλή αναλογική πράγματι είναι πάγιο αίτημα της αριστεράς , μόνο που τώρα η Αριστερά συγκυβερνά με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ και αποτέλεσμα αυτού είναι μια μακεδονική σαλάτα.Από ριζοσπαστική αριστερά έγινε καπιταλιστική και κεντροδεξιά αριστερά, με τον στραβό αν κοιμηθείς το πρωί θα αλλοιθωρίζεις . Βλέπεις ο Σύριζα δεν προτιμά τους αριστερούς αλλά τους δεξιούς και τους Πασόκους .Μ΄αυτούς συμπορεύεται τοπικά ,το βλέπουμε έντονα εδώ στην Μαλεσίνα ,το ζήσαμε και στην οργάνωση της Αταλάντης. Τώρα που κανείς δεν πατάει στην οργάνωση της Μαλεσίνας ,διαλύθηκε η οργάνωση της ΛΑΡΚΟ και στην Αταλάντη έμειναν τρεις κι ο κούκος,Αλεξίου κοίτα μην κατέβεις στις δημοτικές εκλογές μαζί τους μόνο και μόνο επειδή συμφωνείς στην απλή αναλογική γιατί έτσι θα τους ξεπλένεις από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν 3,5 χρόνια τώρα.
    Εξάλλου είχαν υποσχεθεί ότι θα καταργούσαν τον Καλλικράτη και θα έδιναν αυτονομία στις κοινότητες και τους δήμους ,αλλά κι αυτό ένα ψέμα ήταν ,όπως το σχίσιμο των μνημονίων,η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ , το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα , η μη κατάργηση του ΕΚΑΣ ,το καμία μείωση συντάξεων κλπ Μην τσιμπάς ,ανάγκη σε έχουν ,δεν τους έχεις εσύ ανάγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου