Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η Λ.Σ. Μακρακώμης για το λουκέτο στην επιχείρηση των Λουτρών «ΘΕΡΜΕΣ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ»




    Το "λουκέτο" που έβαλε "ξαφνικά" το μεσημέρι της Τρίτης 31 Οκτωβρίου στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις των Λουτρών Πλατυστόμου, ο πολυδιαφημισμένος επενδυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας "Θέρμαι Πλατυστόμου", αφήνοντας στο δρόμο απλήρωτους και ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για τον εργαζόμενο λαό της Δυτικής Φθιώτιδας.

    Η εξέλιξη αυτή, είναι το βέβαιο αποτέλεσμα των επενδύσεων του κεφαλαίου, της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, των ΣΔΙΤ και του ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι το βέβαιο αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

    Η μέθοδος είναι γνωστή. Αυτός που έχει τα λεφτά, θα "βάλει χέρι" στη λαϊκή περιουσία. Στο φυσικό και ορυκτό πλούτο, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, στο νερό, στον ήλιο και στον αέρα που αναπνέουμε. Σε οτιδήποτε παράγει κέρδος και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. 

   Και αφού αρπάξει τη λαϊκή περιουσία, θα εκμεταλλευτεί τον εργαζόμενο λαό με ελαστικές μορφές εργασίας, με απληρωσιά, με "μαύρη" απασχόληση, με εργασιακή ομηρία, με συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς και στη συνέχεια θα τον πετάξει στον δρόμο, ανακοινώνοντάς του "ένα ωραίο πρωινό", την απόλυση του. Και κατόπιν να αγωνιά ο εργαζόμενος πώς θα πάρει τα χρωστούμενα από τη δουλειά του, πώς θα ζήσει την οικογένειά του, ενώ ο «επενδυτής» θα ψάχνει offshore για να τοποθετήσει τα κέρδη του και νέα πεδία για επενδύσεις και εκμετάλλευση.

  

    Έτσι ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των "ΘΕΡΜΑΙ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ". Μιας επένδυσης, που παρουσιάστηκε ως σωτηρία για την περιοχή μας. Την ίδια ώρα ο λαός της Δυτικής Φθιώτιδας, όχι μόνο δεν μπορούσε να τις απολαύσει, αλλά ούτε καν να πλησιάσει. 

    Ως Λαϊκή Συσπείρωση Μακρακώμης, δεν "πέφτουμε από τα σύννεφα", ούτε αποτελεί για μας έκπληξη το λουκέτο στην επιχείρηση των Λουτρών Πλατυστόμου, που αφήνει πίσω οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εργαζόμενους, σε προμηθευτές, στο Δήμο Μακρακώμης και το ελληνικό δημόσιο. Την εξέλιξη αυτή την είχαμε επισημάνει και τονίσει αρκετές φορές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Όχι γιατί έχουμε μαντικές ή κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά επειδή αξιοποιούμε τα συμπεράσματα που μας δίνει η ίδια η ζωή και η βασανιστική καθημερινότητα που βιώνουμε στον καπιταλισμό.

    Το είχαμε επισημάνει και τονίσει ξεκάθαρα, όταν το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων -πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης- είχε ψηφίσει υπέρ της ευνοϊκής ρύθμισης των χρεών της συγκεκριμένης εταιρείας στον Δήμο Μακρακώμης. Δεν κρύβουμε μάλιστα, ότι αυτό που μας προκαλούσε έκπληξη δεν ήταν μόνο η στάση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, αλλά και των περισσότερων δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, που, παρ' ότι γνώριζαν αρκετά πράγματα γύρω από τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη «επένδυση» και τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ήταν αδρανείς και δεκτικοί απέναντι στις απαιτήσεις του επιχειρηματία. Σε απαιτήσεις, που μάλιστα εκφράστηκαν και με τη μορφή  εκβιαστικού διλήμματος και της απειλής για κλείσιμο της επιχείρησης, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν. 

    Η έκπληξή μας μάλιστα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, διαβάζοντας την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, όπου ανερυθρίαστα ομολογεί ότι όχι μόνο γνώριζε για τις εξελίξεις και κρατούσε στο σκοτάδι την τοπική κοινωνία, αλλά παράλληλα συνδιαλέγονταν εν κρυπτώ και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του επιχειρηματία. Μια ανακοίνωση, που στο μεγαλύτερο της μέρος προσπαθεί να "βγάλει λάδι" τον επιχειρηματία, που αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στους απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους και αρκείται στη δήλωση ότι νοιάζεται δήθεν για την προστασία τους και την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

    Πρόκειται για ανακοίνωση, όπου η δημοτική αρχή ομολογεί μια φιλική και διαλλακτική στάση απέναντι στους επενδυτές και επιχειρηματίες, την ώρα που προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών και διακοπή της υδροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά.

    Εξίσου υποκριτική είναι βέβαια και η "αντίδραση" της αντιπολίτευσης που ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι τώρα κάποιοι έκαναν ότι δεν γνώριζαν, ψήφιζαν και υπερθεμάτιζαν για τα συμφέροντα του επιχειρηματία. 

    Ως Λαϊκή Συσπείρωση Μακρακώμης, δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους για διεκδίκηση των χρημάτων που τους οφείλονται. Δηλώνουμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε εκχώρηση λαϊκής περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

    Καλούμε επίσης τον εργαζόμενο λαό της Δυτικής Φθιώτιδας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομίας και των μεγάλων ιδιωτικών «επενδύσεων». Έχει εξάλλου πολλά παραδείγματα στη γειτονιά του.

  Τον καλούμε επίσης παλέψει και να διεκδικήσει την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών και των εγκαταστάσεων των Λουτρών Πλατυστόμου, κάτω από την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου. Με προσωπικό που θα εργάζεται με σταθερές σχέσεις εργασίας και με παρεχόμενες υπηρεσίες που θα είναι προσβάσιμες στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής.

    Αυτή, ήταν, είναι και θα είναι, όποτε και από όποιον έρθει το θέμα για συζήτηση, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη λειτουργία και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, είτε πρόκειται για του Πλατυστόμου, είτε της Παλαιοβράχας ή οπουδήποτε αλλού.


ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ    2/11/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου