Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Το θέμα των Ιχθυοκαλλιεργειών στο Δήμο Λοκρών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας




Την Πέμπτη 29/6/2017 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και συζήτησε την επίκαιρη ερώτηση που είχαν καταθέσει οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ σχετικά με την μετεγκατάσταση ιχθυοτροφικής μονάδας και εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού στον κόλπο Λάρυμνας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτω από το βάρος των έντονων αντιδράσεων που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα από τους κατοίκους Λάρυμνας, αλλά και όλου του Δήμου Λοκρών, καθώς και την παρουσία αρκετών στη συνεδρίαση, αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει  το δίκιο των αιτημάτων μας και να πάρει απόφαση να προχωρήσει τις διαδικασίες της αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες .

Θεωρούμε  μεν την απόφαση θετική κρύβει όμως πολλούς κινδύνους, γιατί:

Πρώτον, είναι μακρόχρονη διαδικασία, αφού οι όποιες τελικές αποφάσεις παρθούν μπορεί να χρειαστεί μια πενταετία για να αρχίσουν να εφαρμόζονται - και βέβαια κανείς δεν γνωρίζει σε όφελος τίνος θα τελεσιδικήσουν. Δηλαδή θα περιορίσουν την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, θα αφήσουν την υπάρχουσα κατάσταση ή θα την αυξήσουν;

Δεύτερο, δεν δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο στη πλειοψηφία του δέχθηκε την άποψη που διατύπωσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης που στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  ότι οι υπηρεσίες έχουν κάνει καλά και νόμιμα την δουλειά τους, ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματα που του παρέχει ο νόμος και οι διαδικασίες  να προχωράνε ως έχουν.

Δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο, επικαλούμενο την νομιμότητα, στην ουσία αποδέχεται να μετεγκατασταθεί  και εγκατασταθεί ιχθυοτροφική μονάδα και ιχθυογεννητικός σταθμός στο κόλπο Λάρυμνας.

Ο λαός της Λάρυμνας όμως είναι αντίθετος με αυτό.

Ζητάμε να ανακληθούν άμεσα αυτές οι αποφάσεις. Να μην δοθούν νέες άδειες, ούτε επεκτάσεις. Να μην παραχωρηθούν οι μόνες εναπομείνασες  θαλάσσιες και δασικές εκτάσεις στους επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργειών.

Συμφωνούμε με την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού για να περιορισθεί η παραπέρα ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών επειδή ο κόλπος Λάρυμνας είναι παραγωγικά κορεσμένος και περιβαλλοντικά επιβαρυμένος.

Ζητάμε μέτρα ανακούφισης από την υπάρχουσα κατάσταση. Να αρθούν οι άδειες από τις μονάδες που δεν ασκούν παραγωγική διαδικασία και να υποχρεωθούν να αποκαταστήσουν τους χώρους που τους είχαν παραχωρηθεί. Να γίνουν έλεγχοι για παράνομες επεκτάσεις, καταπατήσεις, μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων. Να παρθούν μέτρα συμμόρφωσης.

Η κυβέρνηση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, η Περιφέρεια ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να δώσουν λύση  στα προβλήματα σύμφωνα με τα αιτήματα του λαού της Λάρυμνας και του Δήμου Λοκρών.

Nα ανακαλέσουν αυτή τη νομιμότητα που επικαλούνται, γιατί και οι ίδιοι έχουν συμβάλει να διαμορφωθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες.

O κ. περιφερειάρχης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και η Επιτροπή Χωροταξίας- Περιβάλλοντος στην πρώτη της άμεση συνεδρίαση πρέπει με απόφασή της να δώσει λύση σύμφωνα με τα αιτήματα που διατυπώνει ο λαός της Λάρυμνας μέσα από τους μαζικούς φορείς του, την κοινότητα Λάρυμνας και το Δήμο Λοκρών.


12/7/2017


ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου