Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση ΕΑΜ για τη συνάντηση Σωματείου και Διοίκησης ΛΑΡΚΟ για τα ατυχήματα και τα θέματα ασφαλείας




Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο 
16/06/2016
  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Να λοιπόν γιατί η πρόταση του ΕΑΜ είναι να διεκδικήσουμε μια ΛΑΡΚΟ εκσυγχρονισμένη που να λειτουργεί σύμφωνα με το συμφέρον των εργαζομένων και η παραγωγή της να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει. Να λοιπόν γιατί λέμε πως για να παλέψεις για μια ΛΑΡΚΟ σε μια τέτοια προοπτική πρέπει να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα του κέρδους , με τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε που τα εξυπηρετούν. Να λοιπόν γιατί λέμε πως οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη από ένα Σωματείο απαλλαγμένο από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό που υπερασπίζεται αυτή την πολιτική.
  
Δεν μπορεί η ΔΑΚΕ να παλέψει για προσλήψεις γιατί ως πλειοψηφία στο Σωματείο έχει βάλει την υπογραφή της σε οργανόγραμμα με λιγοστές θέσεις εργασίας και το κρατάει κρυφό από τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να παλέψει για μέτρα ασφαλείας ούτε η ΔΑΚΕ , ούτε το ΜΕΤΑ , γιατί κατανοούν όπως λένε την οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ. Δεν μπορεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός να παλέψει για μισθούς και δικαιώματα γιατί δίνει την δικιά του μάχη που συμφέρει την εργοδοσία , θέλει να αποδείξει στη Διοίκηση όπως έκανε και σε αυτή τη συνάντηση πως πρέπει να ενσωματώσει τους εργαζόμενους στις εργολαβίες γιατί τη συμφέρει οικονομικά και όχι γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά , με ασφάλεια και πλήρη δικαιώματα.
   
Να λοιπόν γιατί σας καλούμε όλους να προβληματιστείτε μέσα από την ίδια σας την πείρα και σε ένα μήνα περίπου που θα γίνουν εκλογές στο Σωματείο μας, ο καθένας μας να πάρει την ευθύνη και να αναδείξει με την ψήφο του, την συσπείρωσή του, το ΕΑΜ σε πρώτη δύναμη. Για να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα Σωματείο που να παρεμβαίνει ουσιαστικά, να παλεύει και όχι να «βολεύει».
   
Το παραπάνω αναδείχτηκε χθες το μεσημέρι (15-06-2016) που πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Σωματείου και της Διοίκησης – Διεύθυνσης με θέμα το σοβαρό συμβάν που έγινε στην αίθουσα των Η/Κ με την Γερανογέφυρα και τα θέματα ασφαλείας γενικότερα.
    
Τι μας είπε η Διοίκηση – Διεύθυνση; Μας είπε πως «έφερε ειδικό καθηγητή για να βγάλει πόρισμα για το πώς ακριβώς έγινε το συμβάν». Μας είπε πως «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θέματα ασφαλείας». Μας είπε πως «στα θέματα ασφαλείας ως Διοίκηση – Διεύθυνση είναι αμείλικτοι, προτιμούν να σταματήσουν εγκαταστάσεις παρά να γίνει ατύχημα».
     
Σε αυτή την προκλητικότατη τοποθέτηση της Διοίκησης – Διεύθυνσης του στιλ «ο θύτης ψάχνει για ενόχους» , που θα πρέπει να πούμε δεν την αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά, πάντα και οι προηγούμενες Διοικήσεις – Διευθύνσεις το ίδιο στιλ παίρνανε σε τέτοια γεγονότα, το ΕΑΜ τοποθετήθηκε ως εξής:

Αν θέλουν να βρουν ποιος φταίει ας πάνε σε αυτούς που 50 χρόνια γερανογέφυρες, οι οποίες τοποθετήθηκαν όταν το εργοστάσιο είχε την μισή από τη σημερινή δυναμική, δεν τις έχουν αντικαταστήσει με σύγχρονες. Ας πάνε σε αυτούς που το προσωπικό συντήρησης το έχουν απαξιωμένο αφήνοντάς το έρμαιο στα χέρια του κάθε μεγαλοεργολάβου. Ας πανε σε αυτούς που έχουν μειώσει το προσωπικό συντήρησης κατά 50% από την 10ετία του ’80 που το εργοστάσιο είχε μικρότερη παραγωγική δυνατότητα και τα μηχανήματα-εγκαταστάσεις τότε ήταν καινούρια.
  
Αν θέλει ο ειδικός καθηγητής που έφεραν να βρει τα αίτια που οδηγούν σε ένα τέτοιο συμβάν και όχι απλά να το ερμηνεύσει , ας μπει και ας κάτσει μέσα σε μια καμπίνα γερανογέφυρας κατά την ώρα λειτουργίας σε φουλ παραγωγή και θα διαπιστώσει πολύ εύκολα πως το κεφάλι του γερανιστή γίνεται «κουδούνι».
  
Αν θέλει ο ειδικός καθηγητής να βρει τα αίτια,  ας κάτσει  δίπλα στους συντηρητές των γερανών και εφόσον  προσπαθήσει να μπει στην ψυχολογία που έχουν λόγω της απαξίωσης που βιώνουν από το καθεστώς του σκλαβοπάζαρου τότε θα τεκμηρίωση αυτό που λεμέ .
  
Αν η Διοίκηση και η Διεύθυνση θέλουν πραγματικά να βρουν και να σταματήσουν τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν σε τέτοια σοβαρά συμβάντα τότε τους προκαλούμε να υλοποιήσουν την παραπάνω διαδικασία και τους ευχόμαστε προκαταβολικά περαστικά τους. 
  
Αν έφεραν ομως έναν ειδικό καθηγητή για να μας ερμηνεύσει απλά ένα συμβάν τότε τους λέμε πως εμείς χωρίς να είμαστε ειδικοί καθηγητές ήδη το έχουμε ερμηνεύσει από την πρώτη στιγμή που έγινε και γνωρίζουμε τεκμηριωμένα  και τις αιτίες.

Επίσης τους αναφέραμε πως το συγκεκριμένο συμβάν αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε όλο το εργοστάσιο, είτε αυτό είναι τμήμα παραγωγής και έχει έλλειψη προσωπικού , είτε οποιοδήποτε συνεργείο που είναι όλα στην ίδια μοίρα , είτε αφορά την απαρχαιωμένη κατάσταση των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων και γι΄ αυτό τους προτείναμε συνολικά:
·       Να βγει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του εργοστασίου ιεραρχημένο και με χρονοδιάγραμμα.
·       Να ενσωματώσουν τώρα τους εργαζόμενους στις εργολαβίες.
·       Να καλυφθούν με νέες προσλήψεις όλα τα κενά στην συντήρηση και στην παραγωγή σύμφωνα με τον αριθμό που είχαν την 10ετία του ΄ 80 στην οποία δεν είχαμε κανένα σοβαρό ατύχημα.
·       Να καλυφθούν τα κενά σε επιστημονικό προσωπικό ΑΕΙ & ΤΕΙ αξιοποιώντας και επιστήμονες που δουλεύουν σήμερα ως απλοί εργαζόμενοι και κάνοντας νέες προσλήψεις .
·       Να καλυφθούν τα κενά και σε διοικητικό προσωπικό για να μπορούν να υπάρχουν καταγεγραμμένα και αρχειοθετημένα τα πάντα.
·       Να αυξηθεί ο αριθμός γερανιστών – χειριστών σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις που είναι απαρχαιωμένα ή λιγοστά για την παραγωγή.
·       Προς το παρόν και μέχρι να υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός να γίνονται παρεμβάσεις με μηχανισμούς ασφαλείας στα υπάρχοντα μηχανήματα και εγκαταστάσεις π.χ. στις γερανογέφυρες στα Η/Κ μπορούν να βάλουν αισθητήρες ορθής περιέλιξης του συρματόσχοινου. (Επεμβάσεις σαν αυτή μπορούν να γίνουν 100ντάδες σε όλο το εργοστάσιο, σε όλα τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης).

Βεβαίως συνάδελφοι μετά από αυτή την τοποθέτησή μας δεν έμειναν περιθώρια στην Διοίκηση και Διεύθυνση για να αναδιπλωθεί και απάντησε ευθέως αντιφάσκοντας με την αρχική της τοποθετηση περί « πρώτα η ασφάλεια και ας σταματήσουν εγκαταστάσεις». Μας απάντησε πως «τώρα η ΛΑΡΚΟ δεν έχει χρήματα για να εκσυγχρονιστεί» , «οι τεχνίτες , οι εργάτες , οι χειριστές είναι ήδη υπεράριθμοι και δεν μπορούν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους στις εργολαβίες , ούτε να κάνουν νέες προσλήψεις , ούτε να αγοράσουν εξοπλισμό». Γι΄ αυτούς δεν φταίνε για την ασφάλεια όλα αυτά που αναφέραμε , φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν είναι προσεκτικοί και όπως είπαν χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο συμβάν «οι θολατζήδες δεν έπρεπε να ήταν στο σκεπασμένο παγκάκι». Οι μηχανισμοί ασφαλείας που προτείναμε όπως το συγκεκριμένο παράδειγμα μας είπαν πως «θα δημιουργήσουν πρόβλημα και πτώση παραγωγής».

Φυσικά δεν είχαμε καμία αυταπάτη πως η Διοίκηση-Διεύθυνση θα παραδεχόταν πως η ευθύνη για την ασφάλεια των εργαζομένων είναι δικιά της και διαχρονικά όλων των Διοικήσεων γιατί είναι αυτοί που διοικούν και διευθύνουν τον τρόπο παραγωγής σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθύνσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Πολιτικές που εξυπηρετούν στα πλαίσια της Ε.Ε , την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος των επιχειρήσεων , είτε αυτές βρίσκονται στα χέρια καπιταλιστή είτε στα χέρια του κράτους των καπιταλιστών όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Πολιτικές που θέλουν τη ΛΑΡΚΟ εγκαταλελειμμένη και απαξιωμένη για να την δώσουν στα χέρια ιδιώτη.


Ε.Α.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου