Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ: Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός πνίγει τα δίκαια αιτήματά των εργαζομένων

Ε.Α.Μ.  
14/5/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση.

Η μαζική συμμετοχή είναι όρος για να εκτιμήσουμε σε βάθος τα προβλήματα που μας απασχολούν και να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Μετά από τόσα χρόνια έχουμε όλοι μας μια τεράστια πείρα που πρέπει να την αξιοποιήσουμε.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων κάτω από την πίεση  ή με διάφορα κριτήρια (λανθασμένα κατά την άποψή μας) υπερασπίζεται με τη ψήφο της είτε στις εκλογές είτε στις Γ.Σ. τα αιτήματα του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, ανεξάρτητα αν αυτός λέγεται ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ ή ΠΑΣΚΕ. Υπερασπίζεται αιτήματα που όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματά μας αλλά απεναντίας τα οξύνουν.

Ας αναλογιστεί ο καθένας μας πόσες φορές η Γ.Σ. έχει δώσει εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. του Σωματείου να προκηρύξει και να υλοποιήσει κινητοποιήσεις  που να ζητούν την επιστροφή του ΦΠΑ, φθηνό ρεύμα, την κατάργηση των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ, την ανάκληση του προστίμου των κρατικών ενισχύσεων. Πόσες φορές  έχουμε πραγματοποιήσει ημερίδες και συσκέψεις καλώντας κόμματα, φορείς κτλ.  γι’ αυτά τα προβλήματα.

Ας αναλογιστεί ο καθένας μας αν έχουν λυθεί ή οξυνθεί  αυτά τα προβλήματα παρά τις κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει.

Ας αναλογιστούμε αν η πλειοψηφία του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού έχει ζητήσει ποτέ εξουσιοδότηση για να προκηρύξει και να υλοποιήσουμε κινητοποιήσεις που να ζητάμε να υπογραφεί ΕΠ.Σ.Σ.Ε., κατάργηση των εργολαβιών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καταβολή των αναδρομικών που έχουν προκύψει από την κατακρεούργηση των 3ετιών, των αναβαθμίσεων και των Β.Μ.      Τυχαίο;

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπως και να λέγεται, όχι μόνο πνίγει τα δίκαια αιτήματά των εργαζομένων αλλά όταν αυτά προβάλλονται μέσα από την παράταξή μας, αυτός ως καλό παιδί των αφεντικών τρομοκρατεί τους εργαζομένους λέγοντάς μας πως «τώρα προέχει η διασφάλιση του μεροκάματου,  δεν υπάρχουν χρήματα και χρειάζεται προσοχή διότι παράγουμε και πληρωνόμαστε».

Πνίγουν τις ζωές μας λέγοντάς μας ένα σωρό ψέματα, για να βγάλουν λάδι την πολιτική που στηρίζουν, για να κρύψουν τους πραγματικούς υπευθύνους. 

Υπάρχουν υπεύθυνοι για την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ. Είναι οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που στην κατεύθυνση που δίνει η Ε.Ε. υπερασπίζονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όσο θα αφήνουμε στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπευθύνους και δεν θα αμφισβητούμε το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα τους, όχι μόνο δε θα δούμε λύση υπέρ των εργαζομένων αλλά απεναντίας κάθε φορά το πρόβλημα θα είναι πιο οξυμένο.

Ας σκεφτούμε:

Την ώρα που μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα, την ίδια ώρα η κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνει σημαία τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που θα δημιουργηθεί μέσα από τα αντεργατικά μέτρα. Στόχος τους τα δις που θα εξοικονομηθούν να τα δώσουν μέσω του αναπτυξιακού πακέτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Από αυτά που θα πάρουν από τις τσέπες μας δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα για τη ΛΑΡΚΟ που είναι κρατική επιχείρηση. Γιατί άραγε;

Γιατί φιλολαϊκή κυβέρνηση σε αυτό το σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί για την ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη αποφασίσει η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουν αποφασίσει πως θα την χαρίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο απαξιωμένη, με εργάτες που να μην έχουν κανένα εργασιακό και μισθολογικό δικαίωμα. Γι’ αυτό η διορισμένη Διοίκηση έσβησε στην 48ωρη τα καμίνια, για να απαξίωση την παράγωγη. Γι’ αυτό η προηγούμενη μας ένταξε με νόμο στο ενιαίο μισθολόγιο και σήμερα έχει μπει οικονομικός εισαγγελέας  εξετάζοντας το γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος τους.

Έχουμε τεράστια πείρα που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε και για το πώς, αλλά και για το ρόλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Μετά την επιτυχία της τριήμερης πανεργατικής απεργίας κόντρα στον αντιασφαλιστικό και φορομπηχτικό νόμο η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης θέλει να φορτώσει την ευθύνη για την κατάντια της ΛΑΡΚΟ σε εμάς τους εργαζομένους. Σ’ αυτή της την επιλογή έχει συμμάχους την παράταξη του ΜΕΤΑ που ανοιχτά τη στηρίζει, τα Δ.Σ. των Μεταλλείων και της έδρας που οδήγησαν τους εργαζομένους σε απεργοσπασία. Σύμμαχος της όμως είναι και η ΔΑΚΕ που με την τακτική της να μη βάζει τα προβλήματα των εργαζομένων για διεκδίκηση επί της ουσίας εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια. Όσο η πλειοψηφία των εργαζομένων θα εγκλωβίζεται στα αιτήματα του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, θα γινόμαστε όλοι νερό στο μύλο τους.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Δε θα ασχοληθούμε με τις κοκορομαχίες ανάμεσα στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Όσο μαλώνουν, αποκαλύπτουν μόνοι τους τα άπλυτα και τα λερωμένα τους. Άλλωστε ο καυγάς τους γίνεται για το ποιος απ’ τους δύο θα φάει λίγο καλαμπόκι από το χέρι της Διοίκησης.

Εμείς σας καλούμε να προβληματιστείτε και αυτή τη φορά να πάρουμε απόφαση στη Γ.Σ. να αλλάξουμε σελίδα, να παλέψουμε για τα δικά μας αιτήματα, για τα δικά μας συμφέροντα.

Να πάρουμε απόφαση και το όλοι μαζί να το κάνουμε πράξη γράφοντας τους συναδέλφους στις εργολαβίες μέλη στο Σωματείο και τότε πραγματικά όλοι μαζί να παλέψουμε:
  
·     Για την άμεση χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ.
·     Για την κατάργηση των εργολαβιών και όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται σ’ αυτές να ενσωματωθούν στη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.
·    Για να υπογραφεί ΕΠ.Σ.Σ.Ε. που θα κατοχυρώνει τους Β.Μ.           και τις τριετίες για όλους.
Που θα δίνει με αναδρομική ισχύ ό,τι έχει προκύψει από την κατακρεούργηση των Β.Μ., των 3ετιων και των αναβαθμίσεων.
·    Για μια ΛΑΡΚΟ που θα είναι ενταγμένη 100% σε ένα δημόσιο φορέα ορυκτού πλούτου, εκσυγχρονισμένη, που θα καθετοποιεί την παραγωγή της μέσα από την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων με ουσιαστικά μέτρα υγιεινής ,ασφάλειας και για το περιβάλλον.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Ένα είναι σίγουρο. Αν δεν αλλάξουμε σελίδα τώρα, την επόμενη θα είμαστε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Από αυτή την άποψη εμείς λέμε όχι στην εξουσιοδότηση, όχι στην ημερίδα, όχι στις απεργίες για του αφέντη το ψωμί.

Προτείνουμε: την πραγματοποίηση μιας 24ωρης απεργίας στις αρχές του Ιούνη, με τα παραπάνω αιτήματα, στην παραπάνω λογική και καλά οργανωμένη. Που μαζί με τους συμμάχους μας των τοπικών κοινωνιών θα κατεβούμε στους πολιτικά προϊστάμενους της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. Mετά να ακολουθήσει νέα Γ.Σ. για να εκτιμήσουμε και να καθορίσουμε τις παραπέρα δράσεις μας.

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

Ε.Α.Μ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου