Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ





ΕΑΜ                                                                                                30 ΓΕΝΑΡΗ 2016
ΛΑΡΚΟ   


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η περίοδος των ψεύτικων καθησυχαστικών ωραίων λόγων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, η περίοδος των κάλπικων δηλώσεων πως στο λεξιλόγιό τους δεν υπάρχουν οι λέξεις «απολύσεις και περικοπές μισθών» τελείωσε.
  
Ζητούν και αυτοί, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, το μάρμαρο να το πληρώσουμε οι εργαζόμενοι. Το περιβόητο επιχειρηματικό σχέδιο που ετοίμαζε η κυβέρνηση και η Διοίκηση για να γίνει η ΛΑΡΚΟ «ανταγωνιστική και βιώσιμη» αρχίζει να πραγματοποιείται και ξεκινούν από εμάς απαιτώντας το αίμα μας.
  
Η Διοίκηση κατ’ εντολή της κυβέρνησης της Τρίτη 26/1/2016 κάλεσε τους Προέδρους των Σωματείων της επιχείρησης και τους ανακοίνωσε πως για να «σωθεί» η ΛΑΡΚΟ πρέπει να θυσιαστούμε στο βωμό της  με απολύσεις, περικοπές μισθών και δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, τους είπε πως ρευστό υπάρχει ως τον Απρίλιο. Έτσι θα πρέπει να δεχθούμε την αναστολή του επιδόματος παραγωγής για 6-8 μήνες και απολύσεις στις εργολαβίες. Αλλιώς  θα σταματήσει την παραγωγή, θα δουλέψει με μειωμένες παραγωγικές μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους. Επίσης τους είπε πως στις 11/2 θα υπάρξει νέα συνάντηση με τα Σωματεία για να δώσουν εγγράφως τις αποφάσεις τους.
  
Κάτω από αυτή της εξέλιξη πραγματοποιήθηκε ΔΣ στο Σωματείο και Συντονιστικό όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ.

Η πρόταση του ΕΑΜ και στις δύο συνεδριάσεις ήταν:
    ·         Να πραγματοποιήσουμε ΓΣ πριν τις 11/2 .

·         Η εισήγηση του ΔΣ στη ΓΣ να είναι: Απορρίπτουμε οποιοδήποτε σχέδιο με τέτοια κατεύθυνση.

·         Απαιτούμε υπογραφή Επ. Σ.Σ.Ε με όλα τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί στο παρελθόν σε ΓΣ μας, (τριετίες, κατάργηση εργολαβιών, ΒΜ κλπ).

·         Προκήρυξη 24ωρης πανλαρκικής απεργίας στις 11/2, κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΔΡΑΣ την ώρα της συνάντησης.

Η πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου, αλλά και των άλλων Σωματείων και η οποία πέρασε ήταν: Ναι μεν δεν δέχονται τις προτάσεις της εταιρίας, αλλά όπως είπαν, εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται ΓΣ πριν τις 11/2 , γιατί δεν έχουν έγγραφο.

Εκτιμούν πως αυτό το σχέδιο είναι μιας «άχρηστης και άσχετης Διοίκησης», πως ό,τι και να προκύψει οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κινηθούμε στα πλαίσια της λογικής». Επίσης εκτιμούν πως «δεν πρέπει να ανοίξουμε πλατιά το ζήτημα», πως «πρέπει να κινηθούμε με τη γνώση της πεπατημένης», μάλιστα όπως ειπώθηκε από κάποιους  «συνδικαλιστές» άλλων χώρων, πρέπει να κάνουμε αντιπρόταση στη ΛΑΡΚΟ και πως δεν είναι λογικό να παίρνουμε επίδομα παραγωγικού τη σήμερον ημέρα


 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο διαχωρισμός της θέσης μας από τις πλειοψηφίες των Σωματείων δεν είναι διαφωνία για την διαφωνία. Είναι Ουσιαστική.

Επιμένουμε πως το κυρίαρχο όργανο των εργαζομένων που είναι η ΓΣ πρέπει να γίνει πριν την συνάντηση. Δεν έχει καμία εξουσιοδότηση το ΔΣ του Σωματείου για οποιαδήποτε κουβέντα με την Διοίκηση από την στιγμή που μας έχει προϊδεάσει τι θα συζητηθεί.  Καθυστερώντας τη ΓΣ 15 μέρες, δίνεται το χρονικό περιθώριο στη Κυβέρνηση και δια μέσου της ΛΑΡΚΟ να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους καλλιεργώντας τα ψευτοδιλήμματα «δέχεστε ή κλείνει», «περικοπές ή απολύσεις» και ποιος ξέρει τι άλλα σενάρια.

Μια ΓΣ άμεσα, εκτός του ότι θα έδειχνε τα αντανακλαστικά των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική πολιτική τους, θα έδινε και στο ΔΣ την δύναμη να μη πάρει καν το «μποναμά» που μας έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Ο προβληματισμός που μπαίνει από κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο για την τακτική που ακολουθούν οι πλειοψηφίες απέναντι σ’ αυτή την εξέλιξη είναι «γιατί περιμένουμε να μας τα δώσουν εγγράφως από τη στιγμή που ήδη μας έχουν πει τι θέλουν να κάνουν;»

Στο ΕΑΜ τέτοιους προβληματισμούς δεν έχουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπως και να λέγεται, όποιο κόμμα και να έχει επιτελείς, ούτε μπορεί ούτε θέλει να μπει εμπόδιο στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής και τις επιταγές της ΕΕ.

 Δεν μπορούν από τη μια να είναι με τα κόμματα που κυβέρνησαν ή κυβερνούν και τις διορισμένες διοικήσεις τους που εκφράζουν την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ, να αποδέχονται την ανταγωνιστικότητα και πως οι τιμές, το κόστος, τα κέρδη καθορίζουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και από την άλλη να είναι κατά των απολύσεων, των περικοπών των αντεργατικών πολιτικών. Όσες κορόνες και να πετάξουν, κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και η τακτική τους ανοίγει δρόμο στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.

Λένε όχι στη ΓΣ γιατί φοβούνται πως η κατάσταση θα τους φύγει από τον έλεγχο, θέλουν πρώτα να τρομοκρατηθούμε. Κατηγορούν τη διοίκηση ως άχρηστους και επικινδύνους για να βγάλουν λάδι τις κυβερνήσεις που αναμορφώνονται μέρα με τη μέρα και την πολιτική τους που εφαρμόζουν. Λένε πως θα έρθουν κάποιοι άλλοι καλύτεροι καλλιεργώντας αυταπάτες, ενώ η ιστορία μας έχει δείξει πως όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις - διοικήσεις στην ίδια ρότα κινούνται.

Λέγοντας « πλαίσια της λογικής» κινδυνολογούν και καλλιεργούν την υποταγή στους εκμεταλλευτές μας, μην τυχόν και αντιδράσουμε με σκληρές κινητοποιήσεις σε ταξική κατεύθυνση διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουμε, δηλαδή τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Δεν θέλουν να ανοίξει το ζήτημα πλατιά γιατί γνωρίζουν πως γύρω από τη ΛΑΡΚΟ συσπειρώνονται και άλλες κοινωνικές ομάδες και αυτό μπορεί να φρενάρει την πολιτική που υπερασπίζονται. Θέλουν να προχωρήσουν με «τη γνωστή πεπατημένη» γιατί αυτή η πεπατημένη οδηγεί στα αποτελέσματα που θέλουν. Μ’ αυτή την τακτική λέγανε όχι στις εργολαβίες, αλλά εφαρμόστηκαν, ήταν κατά «των νέων συμβάσεων» αλλά εφαρμόστηκαν, ήταν κατά των 120 απολύσεων το 2009 αλλά πέρασαν.

Δεν τολμούν να πουν πως όλα αυτά που βιώνουμε εδώ και τόσα χρόνια είναι σχεδιασμένα από τα κόμματά τους και την ΕΕ. Η απόφασή τους για τη ΛΑΡΚΟ εκφράζει τις σημερινές ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών-μονοπωλιακών συμφερόντων. Όπως ακριβώς έκαναν κατά καιρούς οι διάφορες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) και τώρα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνουν τη σκυτάλη στην ικανοποίηση τους. Άλλωστε το ίδιο έγινε με τα λιμάνια, αεροδρόμια κ.λ.π.


 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απορρίπτουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Γυρίζουμε την πλάτη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό όπως και να λέγεται ΔΑΚΕ,  ΜΕΤΑ, ή όπως αλλιώς .

Το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων περνά μέσα από την κοινωνικοποίησή της. Η εργατική τάξη με το αίμα της την έφτιαξε και σε εμάς ανήκει. Απορρίψτε τα ψευτοδιλήμματα. Ούτε βήμα πίσω από την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.                      

Καμία μείωση μισθών και απολύσεις. Κατάργηση των εργολαβιών. Ίση αμοιβή για ίση δουλειά προς όλους, σύμφωνα με την σύμβαση που προτείνουμε. Μέτρα υγιεινής  ασφάλειας και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων. Καμία επιβάρυνση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Γενικός ξεσηκωμός στην ΛΑΡΚΟ και στον κλάδο μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα Γ.Σ.

 Συντονισμός με εργαζόμενους και κοινωνικές τάξεις που πλήττονται και αντιστέκονται σε   αυτή την πολιτική. Αιτήματα που να μας ανακουφίζουν σήμερα  και να ανοίγουν δρόμο και προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.  Πρώτη μάχη μπροστά μας η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 4/2.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς Ε.Α.Μ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου