Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

«PACTA SUNT SERVADA»


[ Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΩΚΟΥ ]

               
Οι Γραφές το λένε ολοκάθαρα: «Ω γέγραπται,γέγραπται!». Οι λατινομαθείς «Pacta  sunt servada»: Δηλάδή, τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται.
    
Η κοινωνική περιδίνηση ολότελα αλλοπρόσαλη.Η ελπίδα να… σφαδάζει, πνέουσα τα λοίσθια. Το popolo σε απόγνωση και… τιμωρητική αναμονή για ό,τι έρχεται. Καταιγίδα, ανεμοστρόβιλλος κι’ όποιος ζήσει …θα μολογήσει!

Τέλειωσαν και οι εκλογές, ρυθμίστηκαν τα βουλευτικά προκαταρκτικά, βγήκαν οι selfies (άλλο φρούτο κι’ ετούτο) και οι δια δευτέραν φοράν νεοκυβερνώντες ολοκάθησαν στα εδρανα, αναμένοντας τον αρχηγό και τις προγραμματικές δηλώσεις.
   
Προέκυψε και ο αρχηγός με άλλον…αέρα εξ Αμερικής και απεριφράστως εδήλωσε ότι «καιροί ου μαινετοί». Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  και μόνον αυτός, με όσα πρεσβεύει  και κατά πώς λογίζει τον κυβερνητισμό μπορεί να …αντι σταθεί, λέει, στο μνημόνιο. (Εκείνος εξακολουθεί να το λέει συμφωνία!).
  
Και έμπλεος ενθουσιατικής αριστεροφροσύνης  σαν αυτή  του περασμένου Ιανουαρίου διακήρυξε, ως συνήθως εμφατικά, διαθέσεις για παράλληλα προγράμματα, για ισοδύναμα, αντίδοτα, αντίρροπα και για τον …κακό μας τον φλάρο. Υπάρχει όμως μια διαφορά: Ο ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου ήταν αριστερά. Τώρα δεν είναι. Μοιάζει κάπως, λέει ότι είναι,αλλά δεν είναι.
  
Βέβαια στην ψωροκώσταινα είσαι ό,τι δηλώσεις, αλλά στην πολιτική τα πράγματα διαφέρουν. Και ..Πάπας να δηλώσεις θα σε πάρουν χαμπάρι. Όταν σε κλοιό απόλυτης φιλελευθεροποίησης απαρνείσαι τον κοινωνιοκεντρισμό, αριστερά δεν είσαι. Είσαι κάτι άλλο.
   
Όταν δεν έχεις ακόμα καταννοήσει(;) πως ο κόσμος σε επέλεξε σαν το  μη χείριστον, δεν είναι περίεργο ο καθείς να  αναρωτιέται αν εχεις συναίσθηση που βρίσκεσαι, τι λές και κυρίως τι υπέγραφες. Και αφού ο ίδιος εχεις δηλώσει πως του λοιπού άγνοια κινδύνου απαγορεύεται, μάλλον λειτουργείς  υπαγορεύοντας  στον καθένα μας να σκεφθεί από πλευράς σου  συλλογιστική οπορτουνιστικής αλλαζονείας στο έπακρο.
  
«Σύντροφε» Πρωθυπουργέ. Βγήκες και δήλωσες πως σε τέσσαρα χρόνια θα βγούμε χωρίς μνημόνιο στις αγορές. Παραμύθια…Αυτό το μνημόνιο που υπέγραψες ,ούτε σε τέσσερα ,ούτε σε δεκατέσσερα.Εκτός αν θέλεις να κυβερνάς χώρα… χωματερή ψυχών.Χώρα χωρίς Ελληνες.
  
Τυφώνας καταπνίγει τον απλό κόσμο κι’εσύ κατατρίβεσαι σε λογίδρια για το …παλιό και το νέο! Σου έφυγαν οι έντιμοι αριστεροί σύντροφοί σου (και καλά έκαναν) και πασχίζεις να κυβερνήσεις με …μεταγραφές από εδώ και από εκεί.
   
Κατά  τα λοιπά, διακηρύσσεις πως είσαι αναγκασμένος σαν κυβέρνηση να εφαρμόσεις μέτρα που δεν είναι στο ιδεολογικό σου DNA. Αποτέλεσμα να προκύπτεις… ανάδελφος διαχειριστής, όπου θα βρείς αντιμέτωπο όχι τα… εσωτερικά σου, αλλά την κοινωνία,όλη την κοινωνία που υποφέρει.
   
Εσύ δεν διακήρυσσες πως «είναι…γκροτέτσκα κατάσταση μια αριστερή κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα λιτότητας»; Τώρα τι εχεις να πείς;
   
Στο επτάμηνο της πρώτης διακυβέρνησής σου πρότασες σαν δικαιολογία την διαπραγμάτευση. Τώρα μιλάς για …άλλου είδους διαπραγμάτευση. Με ποιόν; Με τους …ατσαλάκωτους που «συμφώνησες» και σε…τσαλάκωσαν;
    
Ο βρόγχος στο λαιμό της οικονομίας και του κόσμου σφίγγει όλο και περισσότερο.
   
«Σύντροφε» Πρωθυπουργέ. Στον Ταρτούφο του Μολιέρου, ο αείμνηστος Π.Ζερβός μιλώντας σε κάποιον είπε: «Ω  γέγραπται,γέγραπται!». Οι Λατίνοι το λένε PACTA  SUNT  SERVADA = Τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται.
  
Αν το κατάλαβες, έχει καλώς. Αλλιώς κοροιδευόμαστε.(Για μια ακόμη φορά).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου