Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή Π.Ο.Ε.Υ.Γ.Τ.Π. προς το Υπουργείο Εργασίας για τις απολύσεις στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ»



Αρ.πρωτ:104                                                                               Αθήνα 26/10/2015 



ΠΡΟΣ:   ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
               ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΚΟΙΝ:    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
               ΜΜΕ

Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ είναι αντιμέτωποι με επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Η εταιρία Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ αποτελείται από έναν όμιλο εταιριών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ιχθύων (τσιπούρα και λαβράκι) τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας. Βασικές δραστηριότητες του ομίλου είναι η παραγωγή γόνου και μεγάλου ψαριού, η συσκευασία και η διανομή του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η παραγωγή και οι εξαγωγές της εταιρίας φαίνεται να μην έχουν σταματήσει, με πωλήσεις έως και 15 ευρώ το κιλό. Η εταιρία απασχολεί περίπου 350 άτομα πανελλαδικά στους νομούς Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αττικής, Κυκλάδων, Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Εύβοιας. Στην πορεία μεγέθυνσής του, ο όμιλος έχει επιδοτηθεί κατ' επανάληψη. Παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα ιδίων συμφερόντων φαίνεται να αναπτύσσεται και σε άλλες εταιρίες συνδεδεμένες με την παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου, όπως στην ECOFEED ΑΒΕΕ και στη ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Από τον Γενάρη του 2015, με παρεμβάσεις του σωματείου μέλους της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας, «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ & ΓΑΛΑΚΤΟΣ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ» και με συνεχείς κινητοποιήσεις, οι συνάδελφοι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους προτάσσοντας την καταβολή των δεδουλευμένων καθώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές τους ανάγκες. Ο πυρήνας των εργαζομένων που πρωτοστάτησαν ήταν από τις εγκαταστάσεις στην Τραγάνα. Στην πορεία συσπειρώθηκαν συνάδελφοι και από τη Λάρυμνα. Η Ομοσπονδία μας, συντονίζοντας τον αγώνα σε όλη την Ελλάδα, κινητοποίησε τα σωματεία μέλη μας έτσι ώστε παρόμοιες ενέργειες για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων ξεκίνησαν και σε άλλα σημεία πανελλαδικά που υπάρχουν εγκαταστάσεις της εταιρίας. Στη Βοιωτία με παρεμβάσεις του σωματείου μέλους της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας, «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ» και με κινητοποιήσεις, οι συνάδελφοι πήραν όλα τα δεδουλευμένα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις έγιναν και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων η εργοδοσία ξεκίνησε να καταβάλει μετά από πολλά χρόνια και πάλι μισθό κάθε 30 ημέρες, χωρίς όμως να εξοφλεί τους προηγούμενους μισθούς που είχαν συσσωρευτεί.
  

Αρχές καλοκαιριού του 2015 η εργοδοσία έκανε αντεπίθεση προκειμένου να βάλει φρένο στους αγώνες των εργαζομένων που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους, αλλά και ακόμα περισσότερο προκειμένου να επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας που ήταν ιδιαίτερα επωφελές οικονομικά για την ίδια. Τον Ιούλιο του 2015, η εργοδοσία, έκανε 5 τρομοκρατικές απολύσεις από τη Λάρυμνα, μάλιστα δίνοντας μόνο την αποζημίωση και όχι τα δεδουλευμένα που οφείλονταν. Αρχές Σεπτεμβρίου 2015, η εργοδοσία, έκανε 10 τρομοκρατικές απολύσεις (7 στην Τραγάνα, 3 στην Λάρυμνα). Στις 22 Οκτωβρίου 2015 έγιναν άλλες 5 απολύσεις από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Τραγάνα καθώς και απολύσεις και σε άλλες εγκαταστάσεις πανελλαδικά. Στους απολυμένους βρέθηκαν όσοι είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις. Το ότι οι απολύσεις έγιναν λόγο της συνδικαλιστική δράσης επιβεβαιώνεται και από το ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι οι δύο από τους τρεις που παραβρέθηκαν στη συνάντηση στο υπουργείο στις 21/04/2015, ενώ η τρίτη δεν έχει απολυθεί γιατί βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας. Ειδικά από τις εγκαταστάσεις στην Τραγάνα που οι συνάδελφοι είχαν πρωτοστατήσει για την οργάνωση σε όλο τον όμιλο απολύθηκε πάνω από το 30% των εργαζομένων μέσα σε 45 ημέρες. Μάλιστα επειδή μετά τις απολύσεις το εναπομένον προσωπικό δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εργασίας, μεταφέρθηκαν εκεί εργαζόμενοι από άλλες εγκαταστάσεις. Τέλος, την ώρα που όπως ισχυρίζεται η εργοδοσία δεν έχει να πληρώσει, κάνει πρόσληψη ιχθυολόγου στη θέση της συναδέλφου που βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας.
Σημειώνουμε ότι από τις αρχές του 2015 πέρα από τις κινητοποιήσεις έγιναν, συνάντηση στο υπουργείο στις 21/04/2015, στο ΣΕΠΕ της περιοχής των εγκαταστάσεων Λάρυμνας και Τραγάνας και στο ΣΕΠΕ Βοιωτίας. Παρόλα αυτά συνεχίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.
Πιο συγκεκριμένα σχετικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων
1.      Από το 2008 η εταιρία καθυστερεί την καταβολή της μισθοδοσίας, αρχικά για 3-5 ημέρες, ενώ προοδευτικά η καθυστέρηση από μισθοδοσία σε μισθοδοσία έφτασε και τις 100 ημέρες. Στο τέλος του 2014 είχαν συσσωρευτεί οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές προς τους εργαζόμενους περίπου ενός έτους. Δεδουλευμένες αποδοχές οφείλονται και σε όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν. Σημειώνουμε ότι για τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές οι εργαζόμενοι έχουν φορολογηθεί μιας και τα ετήσια εκκαθαριστικά απεικονίζουν πως έχουν πληρωθεί κανονικά.
2.      Το 2012 έγιναν μειώσεις κάτω από τρομοκρατικά διλήμματα τύπου «υπογράψτε τη μείωση για να πληρώνεστε».
3.      Παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική δράση καθώς όσοι πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων στοχοποιήθηκαν και είτε απολύθηκαν, είτε δέχονται εργοδοτική τρομοκρατία προκειμένου να σταματήσουν αυτή τους τη δράση.
4.      Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένος και λόγο της μεγάλης μείωση του προσωπικού από τις απολύσεις και παραιτήσεις, ειδικά στον σταθμό στην Τραγάνα. Παίρνοντας υπόψη τη στάση της εργοδοσίας, παρόμοιες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν και σε άλλες εγκαταστάσεις πανελλαδικά.
5.      Η εταιρία συνεχίζει να μην χορηγεί αποδείξεις πληρωμών και βεβαιώσεις οφειλών παρά τη δέσμευσή της στο υπουργείο στις 21/04/2015.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως το υπουργείο παρέμβει ώστε να δοθεί λύση για εκατοντάδες συναδέλφους μας και αιτούμαστε άμεσης τριμερή συνάντηση για:
1.      Την άμεση ανάκληση των απολύσεων καθώς έγιναν τρομοκρατικά λόγο της συνδικαλιστικής δράσης που ανέπτυξαν οι συνάδελφοι.
2.      Ανάρμοστη συμπεριφορά για εξαναγκασμό σε παραίτηση, όσων ανέπτυξαν ή αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση, που ασκείται στους συναδέλφους που είχαν πρωτοστατήσει και παραμένουν στην εργασία τους.
3.      Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Η ανάγκη να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική λόγο του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων στις ιχθυοκαλλιέργειες, αν και μισθωτοί, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ σύμφωνα με τον αντεργατικό νόμο 3232/2004. Λόγο της ασφάλισης στον ΟΓΑ δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ούτε κάρτα ανεργίας, χάνουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την ίδια στιγμή δεν μπορούν να απευθυνθούν ούτε στην Πρόνοια καθώς φαίνεται ότι είχαν εισοδήματα παρότι τους οφείλονται. Λόγο της ασφάλισης στον ΟΓΑ αντίστοιχα προβλήματα προκύπτουν και σε περίπτωση ασθένειας ή/και εγκυμοσύνης.
4.      Την μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενημερώσετε τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να ελέγξει την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Επισημαίνουμε ότι πριν λίγες ημέρες σε εγκαταστάσεις Ιχθυοκαλλιεργειών είχαμε θάνατο συναδέλφου από την εγκληματική έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Θα είναι χρήσιμο τα αποτελέσματα των ελέγχων να υπάρχουν στη συνάντηση στο υπουργείο.
5.      Επίσης, παρακαλούμε όπως καλέσετε την εργοδοσία να προσκομίσει στη συνάντηση τις βεβαιώσεις οφειλόμενων καθώς δεν τις προσκομίζει στους συναδέλφους παρά το ότι έχει δεσμευτεί, ακόμα και στη συνάντηση στο υπουργείο, ότι θα το κάνει.
6.      Παρακαλούμε όπως διενεργηθεί έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για την παράλληλη δραστηριότητα με άλλες εταιρίες όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου