Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ" για το φλέγον θέμα των ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ στον ΔΗΜΟ ΛΟΚΡΩΝ - Β.ΕΥΒΟΪΚΌ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ

ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 3, (ΣΤΟΑ ΜΟΥΣΑΤΟΥ)
ΛΑΜΙΑ Τ.Κ.35100 
ΤΗΛ (fax).: 2231022866, KIN.: 6988888540

ΛΑΜΙΑ, 19-06-2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
(ΠΑΥ) ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΚΟΛΠΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
:

 α)  ΤΟ Β1 ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ,ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΟΦΟΡΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

β) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΣΜΠΕ) ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ,ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
.
  

Βάσει του  Β1 σταδίου μελέτης του Π.Π.Χ.Σ.Α.Α . Στ. Ελλάδος και του Σ.Μ.Π.Ε   η  περιοχή του Β. Ευβοϊκού χαρακτηρίζεται κατεξοχήν χώρος ήπιας αγροτικής παραγωγής (υδατοκαλλιέργειες και γεωργία) και εξειδικευμένου ποιοτικού τουρισμού με έντονα αειφορική διαχείριση του παράκτιου χώρου, ιδίως στα ευαίσθητα οικοσυστήματα Natura και Αταλαντονήσια. 

Στην περιοχή αναπτύσσονται και οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Προτείνεται η δημιουργία των ακόλουθων Π.Α.Υ, κατηγορία Α τις Α.12 ΛΑΡΥΜΝΑ-ΣΚΟΡΠΟΝΕΡΙΑ Α.13 ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.14 ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Α.15 ΔΙΑΥΛΟΣ ΩΡΕΩΝ και κατηγορία  Β την Β.8 ΚΑΝΔΗΛΙ.
Παρόλο που η οικολογική κατάσταση του βορείου Ευβοϊκού και του Μαλιακού κόλπου έχει χαρακτηριστεί μέτρια και η περιβαλλοντική  επιβάρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών είναι αποδεκτή και από επίσημους φορείς, η μελέτη προτείνει ουσιαστικά την αύξησή τους, γεγονός που θα επιφέρει πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων.
      
Ειδικότερα στις Π.Α.Υ Αταλάντης και Λάρυμνας είναι παράδοξο να υπάρξει επιπλέον δημιουργία άλλων μονάδων. Η θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λιβανατών - Θεολόγου- Αταλάντης έχει ήδη επιβαρυνθεί από τις μονάδες που λειτουργούν εκεί εδώ και 20 έτη. 
Η παρουσία και άλλων μονάδων θα καταστήσει αδύνατη την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη -την οποία παραδέχεται σε άλλο σημείο και η συγκεκριμένη μελέτη- θα υποβαθμίσει την παρούσα ανάπτυξη και θα επιφέρει μεγίστη οικολογική ζημιά σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη natura  (Αταλαντονήσι), χωρίς κανένα ουσιαστικό και θετικό απότοκο για τους κατοίκους της περιοχής.
  
'Οσο αναφορά στη Λάρυμνα, που σε άλλο σημείο του Β1 χαρακτηρίζεται ως μεμονωμένος βιομηχανικός πόλος και καθαρά βιομηχανικό τοπίο με ιδιαίτερη οπτική και περιβαλλοντική ρύπανση πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος και προσοχή. Η αύξηση των ιχθυοκαλλιεργειών ή η επέκταση των υπαρχουσών μονάδων φτάνει στα επίπεδα εγκληματικής αμέλειας εναντίον των κατοίκων.  
Δεν αναφέρουμε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει αναλυτική ενημέρωση από το Δήμο Λοκρών και άλλους τοπικούς φορείς.
  

Δεδομένης της αρνητικής στάσης του Δήμου Λοκρών, όλων των τοπικών φορέων αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων - την άποψη και τη βούληση των οποίων πρέπει να λάβουμε κάποια στιγμή σοβαρά υπόψιν μας - θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος επιβάλλεται να προτείνει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής Αταλάντη Λάρυμνα από Π.Α.Υ και αν είναι εφικτό και των υπολοίπων περιοχών του Βορείου Ευβοϊκού ή έστω την ξεκάθαρα αρνητική τοποθέτηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος για οποιαδήποτε νέα μονάδα ή επέκταση των υπαρχουσών του Β. Ευβοϊκού κόλπου και να εντατικοποιηθεί η επίβλεψη και μέριμνα για την τήρηση των περιβαλλοντικών  όρων των υπαρχουσών μονάδων.

    

Ο κ. Περιφερειάρχης πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα έλαβε μια σωστή  κατά την γνώμη μας  απόφαση στο θέμα της απόρριψης της σκουριάς στο Β. Ευβοϊκό κόλπο δίνοντας ανάσα ζωής  στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ευελπιστούμε πως με την ίδια σύνεση , οικολογική συνείδηση και με γνώμονα τη λαϊκή βούληση θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο μιας οικολογικής και οικονομικής καταστροφής του δήμου Λοκρών.


Παρακαλούμε τον κ. Περιφερειάρχη με βάσει των ανωτέρων στοιχείων και απόψεων  να μας ενημερώσει  για τα εξής  :

1. Ποιά είναι  η θέση  του στο   σημαντικό αυτό πρόβλημα;

2. Τι  προτίθεται να πράξει;



Ο  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ      ΤΟΥ     ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ  

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΝ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ



Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου