Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία το 3ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ στην Αθήνα

"Αντάμα τρώμε, πίνουμε & λιανοτραγουδάμε"
  
  
          Η ακένωτη Λαϊκή Παράδοση την οποία υπηρετούμε στερρώς και αδιαπραγμάτευτα, αναδεικνύει τη σύζευξη, την ένωση, το αντάμωμα.    
       
          Αυτό το μοίρασμα είναι η ουσία της ύπαρξης και πορείας του Ελληνισμού ανά τους αιώνες. Ασφαλώς ό,τι μας δόθηκε από τους προγόνους μας είναι πολύτιμη κληρονομιά. Ανά πάσα στιγμή μπορείς να την απορρίψεις, να την αρνηθείς, μπορείς όμως και να την γνωρίσεις.      

          Με αυτό το μήνυμα αγάπης και ελευθερίας για τη Ρουμελιώτικη παράδοση, οι 13 συνδιοργανωτές Σύλλογοι της Ρούμελης:


  1. Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου
  2. Αδελφότητα Κονιακιωτών Δωρίδας
  3. Ένωση Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας
  4. Ένωση Ρουμελιωτών Πετρούπολης
  5. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βουνιχωριτών Φωκίδας
  6. Μορφωτικός και Ψυχαγωγικός Σύλλογος "Η ΑΤΑΛΑΝΤΗ"
  7. Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας
  8. Σύλλογος Καστριωτών Φωκίδας
  9. Σύλλογος Κολοκυθιωτών Φθιώτιδας
  10. Αδελφότητα Λευκαδιτιωτών Δωρίδας
  11. Σύλλογος Ρουμελιωτών Αγίου Δημητρίου
  12. Σύλλογος Ρουμελιωτών Καλλιθέας
  13. Σύλλογος Συκεωτών Δωρίδας

υποδέχτηκαν τους 2.000 Ρουμελιώτες και φίλους στο 3ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ στις 13 Ιουνίου 2015 που κατέκλισαν τη Ναυταθλητική Μαρίνα του Δήμου Καλλιθέας.

Το Αντάμωμα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας.

Ήταν μία νοσταλγική αναφορά και αναδρομή στο ρόλο του κρασιού και του ψωμιού στο λαϊκό πολιτισμό της Ρούμελης, με μεστό λόγο, χαρακτηριστικά δρώμενα, παραδοσιακή μουσική, σημειολογικά τραγούδια και χορούς. Σε μία εξέδρα, άψογα θεματικά διακοσμημένη, μία εικόνα απίστευτης ομορφιάς συνέθεταν οι 120 λεβέντες χορευτές και χορεύτριες με φουστανέλες και πανέμορφες παραδοσιακές τοπικές φορεσιές της Στερεάς Ελλάδας, που ενθουσίασαν και συγκίνησαν τους Ρουμελιώτες και φίλους που παρακολούθησαν και τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση.
           
Παρούσα και η Ρουμελιώτικη φιλοξενία. Άφθονο έρεε το κρασί και οι Ρουμελιώτικες πίτες, που δωρεάν προσφέρθηκαν από τους συνδιοργανωτές Συλλόγους στο κοινό, το οποίο με θερμό χειροκρότημα και άκρως κολακευτικά σχόλια επιβράβευσε την προσπάθεια των οργανωτών. Των οργανωτών, που με αγάπη και μεράκι επί μήνες διέθεσαν χρόνο, κόπο και χρήμα προκειμένου να δώσει η Ρούμελη ένα ηχηρό παρόν στην Αττική Γη, όπου οι Ρουμελιώτες διαβιούν κυρίως τα τελευταία 80 χρόνια.
           
Εντυπωσιακά χορευτικά συγκροτήματα από την Αταλάντη, την Κολοκυθιά και το Νεοχώρι Φθιώτιδας, τον Κονιάκο, τον Αθανάσιο Διάκο και τη Βουνιχώρα Φωκίδας, το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, το "Αλωνάκι" Χαλκίδας, τους Ρουμελιώτες Σύρου και το Σύλλογο Πετρούπολης έδωσαν ψυχή με την άψογη εμφάνισή τους και την άρτια απόδοση τραγουδιών και ξεσήκωσαν με το λεβέντικο χορό τους το κοινό, που τους ακολούθησε στο χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ένα χοροστάσι αδιάκοπου κεφιού.
          
Αδιαμφισβήτητοι συντελεστές της επιτυχίας του Ανταμώματος - και τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους - ήταν το περίφημο κλαρίνο του Γιώργου Κοτσίνη και το τραγούδι των καταξιωμένων ερμηνευτών Αντώνη Κυρίτση, Γιώτας Βέη, Βασίλη Κολοβού και Σοφίας Βότα. Μία μουσική πανδαισία από αγαπημένους γνωστούς καλλιτέχνες που υπηρετούν με ήθος και συνέπεια τη παραδοσιακή, μουσική μας παράδοση και ενθουσίασαν τον κόσμο.
           
Με τιμητικές πλακέτες τιμήθηκαν ο Δήμος Καλλιθέας για τη συμπαράστασή του στο Αντάμωμα, ο Κωνσταντίνος Μάρκος, Καθηγητής Μουσικολογίας-Συγγραφέας, ο Χρήστος Ζώτος, λαουτιέρης και ο Βασίλης Κολοβός, ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών, για την συνολική προσφορά τους στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
           
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και κάθε έπαινος για το θαυμάσιο αποτέλεσμα στους πρωτεργάτες οργανωτές του Ανταμώματος : Γαϊτάνη Πόπη, Ζεκεντέ Θανάση, Καλατζή Μαρίνα, Καραγιώργου Αγγελική, Καρπούζη Κώστα, Κατσιαβό Γιώργο, Καρμοπούλου Εύη, Κρικέλα Χρήστο, Λιάπη Απόστολο, Μαργαρίτη Νίκο, Μαργαρίτη Χριστίνα, Ντέμο Κώστα, Πελεκάνο Γιώργο και Ραυτόπουλο Θανάση.

          
Το Αντάμωμα τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος χαιρέτησε και την εκδήλωση, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πολιτιστικοί Φορείς και πνευματικοί άνθρωποι της Ρούμελης.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου