Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Αίτημα για διάσπαση του ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ και την δημιουργία δύο Δήμων!

  
Άρχισαν τα αιτήματα για την αποδόμηση του τερατώδους και ανομοιογενή "Καλλικράτη".


Το πρώτο επίσημο αίτημα, μετά από ψήφισμα πολιτών, για διάσπαση δήμου στην Στερεά Ελλάδα ήρθε με την επιστολή του Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (και πρώην δημάρχου) του  Δήμου Κύμης-Αλιβερίου κ.Δημήτρη Θωμάπρος τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο  Βούτση:





ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ                                                                Κύμη, 09/06/2015
Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  
του  Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
πρώην  Δήμαρχος Κύμης (2003-2010)
και πρώην Δήμαρχος Κύμης– Αλιβερίου (2010-2014)


Προς  :  Υπουργό   Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης 
κ. Νίκο  Βούτση
                                                      Κοινοποίηση :               ΚΕΔΕ
                                                                                                  Βουλευτές Νομού Εύβοιας
                                                                                               Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

ΘΕΜΑ :  Παρατηρήσεις και προτάσεις μας, που προκύπτουν από την εμπειρία της  εφαρμογής του “Καλλικράτη” στο Δήμο μας. 
  
Αίτημα για την δημιουργία δύο Δήμων στην περιοχή μας.  

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

Καταρχάς   επιτρέψτε μου με την ευκαιρία που μου δίνεται, να σας συγχαρώ  για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να ευχηθώ τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στο έργο που σας ανατέθηκε και μάλιστα σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. 

Όπως πληροφορηθήκαμε, ξεκινούν οι εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής  και η  συζήτηση για τις αλλαγές που είχατε προαναγγείλει  για την κατάργηση του «Καλλικράτη».

Με την ευκαιρία του διαλόγου που ανοίγει το Υπουργείο σας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Δήμο τον οποίο ανήκουμε.
Ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου είναι Δήμος της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» μετά  την συνένωση πέντε (5) προϋπαρχόντων «Καποδιστριακών» Δήμων της Εύβοιας, των:    Δυστίων,   Ταμιναίων,  Κονιστρών,   Αυλώνος και   Κύμης.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 801.21 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 33. 527 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του Δήμου ορίστηκε το Αλιβέρι και Ιστορική Έδρα η Κύμη.

Στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου υπάρχει πλήρης ανομοιογένεια σε όλα τα επίπεδα, (χωροταξικά, αναπτυξιακά και λειτουργικά), η οποία είναι εμφανής πλέον σε όλους. Ο Δήμος μπορεί να θεωρηθεί επίσης και ένα χαρακτηριστικότατο δείγμα της δυσλειτουργίας του «Καλλικράτη».
Σήμερα είναι γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι Δήμοι βρίσκονται μπροστά σε ανυπέρβλητα προβλήματα, οικονομικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, τα οποία σε συνδυασμό με τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας, έχουν κάνει την κατάσταση θα λέγαμε  τραγική. 
Σήμερα  μπορούμε δυστυχώς να ισχυριστούμε, ότι  μετά την άνωθεν επιβολή αυτού του Δήμου στην περιοχή μας κόντρα στη θέληση των πολιτών αλλά και ενάντια στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων του τόπου μας, , όλες μας οι εκτιμήσεις, οι ριζικές διαφωνίες και οι αντιρρήσεις για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον τόπο  μας, που πήραν την μορφή παλλαϊκής αντίδρασης και γενικού ξεσηκωμού το 2010 που δεν δικαιώθηκε, δυστυχώς, έχουν επαληθευθεί.   


Με τις συνενώσεις που έγιναν με τον «Καλλικράτη», ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η δική μας, υπονομεύθηκαν και καταστρατηγήθηκαν οι έννοιες της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αμεσότητας, που κατά την γνώμη μας είναι η πεμπτουσία της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  μετατρέπεται πλέον ραγδαία σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό απρόσωπο και απόμακρο από τον πολίτη.
Καθημερινά εμείς οι ενασχολούμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβεβαιώνουμε την   αναποτελεσματικότητα  του Νόμου. Αναποτελεσματικότητα και προβλήματα που πολύ καλά γνωρίζετε και σας έχουν βεβαίως κοινοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους και μέσω των οργάνων της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.   
Το σχέδιο «Καλλικράτης» δυστυχώς δεν καταρτίστηκε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και  της Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως με τον εναρμονισμό της λειτουργίας της με τα οικονομικά δεδομένα των μνημονίων. Βασικός σκοπός του σχεδίου ο  πλήρης έλεγχος των Δήμων από την κεντρική εξουσία και η μετατροπή τους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς προκειμένου αυτοί να μπορούν να λειτουργούν. Μεγάλες περικοπές στα έσοδα των Δήμων πραγματοποιήθηκαν από μέρους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως επίσης μείωση ή και πλήρης περικοπή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Αντίθετα αυξήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν οι αρμοδιότητες σε αυτούς, όπως και  η εδαφική έκταση και ο πληθυσμός του κάθε νέου δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών ο δικός μας Δήμος.
Την δυσμενή αυτή κατάσταση επέτεινε και η έλλειψη ανάλογης προετοιμασίας για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς αλλά και η αδυναμία συγκροτημένης εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς αφ’ ενός με χαρακτηριστική καθυστέρηση εστάλησαν προς του Δήμους οι απαραίτητες εγκύκλιοι και κατευθυντήριες γραμμές, αφ’ ετέρου οι εν λόγω εγκύκλιοι προέβλεπαν ασφυκτικούς χρόνους προσαρμογής και χρονοδιαγράμματα, τα οποία ήταν αδύνατο ακόμη και να προσεγγισθούν.
Όπως γίνεται κατανοητό, το περιβάλλον εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης υπήρξε θολό και ρευστό, κατά τρόπον ώστε να είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αδύνατο να εφαρμοσθεί.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 
Αυτό το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να θωρακίσει καθόλου το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Αποδείχθηκε ότι ο «Καλλικράτης» ήταν ένα πρόχειρο νομοθέτημα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ιδιαίτερη θεσμική αλλά και επιστημονική επεξεργασία για τη σωστή εφαρμογή του. Αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και τη χρεοκοπία. Είμαστε σε  τραγική  κατάσταση με αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αρμοδιότητες που δίνονται και αφαιρούνται, αρμοδιότητες που μας δίνονται αυθαίρετα, χωρίς πόρους απλά για να τις ξεφορτωθεί το κράτος. Όργανα που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, δημότες που έχουν χάσει την οποιαδήποτε δυνατότητα επαφής και συμμετοχής στην επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων.
Όλα αυτά όμως σας είναι ήδη γνωστά γι αυτό θα σταθώ στην ιδιαιτερότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.
Στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις και αντιρρήσεις για τον τρόπο, το περιεχόμενο και τη χωροταξική – γεωγραφική κατάσταση του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.  
Μάλιστα η περίπτωση του Δήμου μας κατά την διαδικασία της διαβούλευσης ήταν μια εκ των ελάχιστων περιπτώσεων για την οποία είχε κατατεθεί εναλλακτική πρόταση από το Υπουργείο . Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης  ουδόλως όμως ελήφθησαν υπόψη παρά την ομόφωνη άποψη της τοπικής κοινωνίας.   

Το αποτελέσματα της διαβούλευσης τότε, ήταν  ξεκάθαρο για τη δημιουργία δύο Δήμων  στην περιοχή μας. 
Με την δημιουργία των δύο Δήμων θα ήταν πλήρης και αδιαμφισβήτητη η εφαρμογή των κριτηρίων που είχαν τότε τότετεθεί.   
Βουλευτές όλων των κομμάτων , ομόφωνα το Δ.Σ Κύμης, η πλειοψηφία των Δημοτικών συμβουλίων και των 5 εμπλεκομένων δήμων , κάτοικοι και φορείς,  είχαν το 2010 την ίδια άποψη . Οι κομματικοί μηχανισμοί δυστυχώς όμως διαφωνούσαν και «μαγείρεψαν» τον Δήμο στο παρασκήνιο, που τελικά επιβλήθηκε.

Στο τέλος της παρούσας σας επισυνάπτουμε το ψήφισμα που είχε εκδοθεί τότε σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου
Η οικονομία του χρόνου σας, δεν μας αφήνει στην παρούσα επιστολή  τα περιθώρια  που χρειάζονται για την τεκμηρίωση της εφαρμογής των κριτηρίων που οδηγούν μονοσήμαντα στην επιλογή της δημιουργίας δύο Δήμων, μια και η συνένωση των 5 δήμων δεν καλύπτει τα πάρα κάτω κριτήρια:
·         της εγγύτητας – προσβασιμότητας (τα άκρα του δήμου  απέχουν  90 χλμ),
·         η γεωμορφολογία με το έντονο ανάγλυφο (ποτάμια-φαράγγια) και το κακό οδικό δίκτυο της Εύβοιας ,
·         οι  47 τοπικές κοινότητες  και οι 111 οικισμοί είναι το 1/3 αντίστοιχα του συνόλου του Νομού Εύβοιας.
·         Οι  αναπτυξιακές διαφορές και οι διαφορετικοί αναπτυξιακοί προσανατολισμοί μεταξύ των δύο περιοχών Κύμης (ενασχόληση με πρωτογενή τομέα – τουριστική ανάπτυξη – φυσικό περιβάλλον)  και Αλιβερίου  (βιομηχανική περιοχή) . 
Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, με την συνοπτική αναφορά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος, αλλά και που προσωπικά αντιμετώπισα την τετραετία 2011-2014  ως Δήμαρχος με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», (παρότι είχα την εμπειρία και των δύο προηγούμενων θητειών μου την χρονική περίοδο 2003-2010 που υπηρέτησα ως Δήμαρχος στον πρώην Δήμο Κύμης), παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας ότι η δημιουργία δύο Δήμων στην περιοχή μας είναι  ένα αίτημά μας, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι αποτελεί και σήμερα ένα δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων.
Αναμένουμε κύριε Υπουργέ και είμαστε σίγουροι γι αυτό, ότι θα εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα σας θέσουν και άλλοι θεσμικοί φορείς του τόπου μας .


Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ



Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
του  Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
πρώην  Δήμαρχος Κύμης (2003-2010)
και πρώην Δήμαρχος Κύμης– Αλιβερίου (2010-2014)


                                                          ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα Τρίτη 4 Μαίου 2010, κάτοικοι και φορείς της περιοχής του Δήμου Κύμης, των όμορων Δήμων, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, της Εκκλησίας και φορέων του Νομού, συγκεντρωθήκαμε στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κύμης, ύστερα από την  δημοσιοποίηση των προτάσεων του προγράμματος «Καλλικράτης» από το Υπουργείο Εσωτ.-Δημόσ. Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Για την περιοχή μας δόθηκαν δύο προτάσεις    προς διαβούλευση, Με ικανοποίηση και ανακούφιση υποδεχόμαστε την πρόταση του Υπουργείου για την δημιουργία δύο ξεχωριστών Δήμων στην περιοχή μας. Δήμου Κύμης και Δήμου Ταμυνέων .
Επαναλαμβάνουμε όλοι μαζί την ξεκάθαρα διαμορφωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, την οποία έχουμε για τον τόπο μας σε σχέση με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση .Δηλώνουμε και πάλι ότι υποστηρίζουμε σταθερά την πρότασή μας, όπως διαμορφώθηκε και επικυρώθηκε στις αντίστοιχες εξίσου δυναμικές και επιτυχημένες συγκεντρώσεις τον Σεπτέμβριο 2008, τον Δεκέμβριο 2009 και τον Απρίλη 2010, την οποία θα υπερασπιστούμε ενωμένοι, με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις, έως ότου επιτύχουμε το επιθυμητό για όλους μας αποτέλεσμα.
  1. 1. Συντασσόμαστε  με την πρώτη πρόταση,  και με την οποία προβλέπει τη δημιουργία δύο ξεχωριστών Δήμων:
Α) Δήμου Κύμης (συνένωση Δήμων Κύμης και Κονιστρών με έδρα την  Κύμη) και
Β) Δήμου Ταμυνέων (συνένωση Δήμων Ταμυνέων, Αυλώνος και Δυστίων με έδρα το Αλιβέρι).
2. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη Δεύτερη εναλλακτική πρόταση, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός Δήμου από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι με έδρα το Αλιβέρι και ονομασία «Γεώργιος Παπανικολάου» !
Η Κύμη είναι η γενέτειρα του Γεωργίου Παπανικολάου. Δεν αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο μας επιστήμονα το να δοθεί το όνομα  του σε ένα Δήμο που θα έχει έδρα το Αλιβέρι και θα οπισθοδρομήσει τον τόπο για τον οποίο οραματίστηκε ο ίδιος και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ που ήδη ιδρύθηκε στην Κύμη.

3. Δηλώνουμε επίσης ότι εφόσον το Υπουργείο, οι φορείς και οι κάτοικοι του Δήμου Αυλώνος θελήσουν και αποφασίσουν να ενσωματωθούν στον Δήμο Κύμης, για εμάς είναι ευπρόσδεκτοι. Οι πολιτιστικοί – ιστορικοί δεσμοί  των κατοίκων αλλά και οι αναπτυξιακοί στόχοι  στην περιοχή  του δήμου Αυλώνος δεν διαφοροποιούνται από τους Δήμου Κύμης και Κονιστρών.
Με δεδομένο ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, θα καθορίσει καίρια την πορεία   ολόκληρης της περιοχής και για τις επόμενες δεκαετίες, δίνουμε και  με  τη συγκέντρωσή μας αυτή, δυναμική απάντηση σε όσους – εξυπηρετώντας ενδεχομένως άλλους σκοπούς και αδιαφορώντας για το μελλοντικό κόστος – επιδιώκουν και μεθοδεύουν έναν τεράστιο Δήμο από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι.
Η ανάλυση των πληθυσμιακών,  κοινωνικών , οικονομικών, γεωγραφικών , αναπτυξιακών, πολιτιστικών, ιστορικών και χωροταξικών κριτηρίων που τίθενται  για την οριοθέτηση των νέων ΟΤΑ , οδηγεί μονοσήμαντα στην δημιουργία δύο δήμων .
Ο Δήμος Κυμαίων σχηματίσθηκε στις 12-11-1835. Από τότε είναι πρωτεύουσα της Επαρχίας Καρυστίας και  έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Καρυστίας και Σκύρου της μια εκ των δύο Μητροπόλεων που έχει ο Νομός.  Από το 1946 αποτελεί διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής λόγω  λειτουργίας  όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών στην πόλη της Κύμης. Επιπρόσθετα είναι ένας ορεινός δήμος με  ανερχόμενη ήπια τουριστική  ανάπτυξη. Το Εθνικής Σημασίας λιμάνι της Κύμης, ο υπό μελέτη νέος οδικός άξονας Χαλκίδα – Κύμη  και τέλος ο Γεώργιος Παπανικολάου, μέσω του οποίου η ιδιαίτερη πατρίδα του η Κύμη τείνει να μετατραπεί σε πόλη Ιατρικών Συνεδρίων Παγκόσμιας εμβέλειας, τεκμηριώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.   Είναι   ένας από  τους δύο Δήμους του νομού που διαθέτει Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας .Είναι μονόδρομος η παρουσία του για την υλοποίηση έργων και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Με το παρόν ψήφισμα:
ü             Εγκρίνουμε την πρόταση  για την δημιουργία δυο δήμων στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τα κριτήρια συνένωσης του νομοσχεδίου δημιουργούνται  δύο  ισχυροί  δήμοι  προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Οι Δήμοι Κύμης και Κονιστρών συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, έχουν κοινή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναφορά , γεωγραφική και χωροταξική συνέχεια και ομοιογένεια.
           
ü  Απορρίπτουμε την ενοποίηση  των πέντε δήμων   και  τη δημιουργία ενός γιγάντιου Δήμου. Δεν θα επιτρέψουμε την καπηλεία του ονόματος «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»! Η αμετακίνητη αυτή κάθετη άρνησή μας δεν είναι προϊόν οποιασδήποτε ιδεοληψίας ή άκρατου τοπικισμού. Είναι η άποψη της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των εκφρασμένων τοπικών φορέων όπως και της ΤΕΔΚ του Νομού μας σύμφωνα και με την από 29-4-2010 νέα ομόφωνη απόφασή της.
Αποφασίζουμε ομόφωνα  , η  συσταθείσα, κατά την προηγούμενη συγκέντρωση της 11ης Απριλίου 2010, επιτροπή, να επιδώσει το   ψήφισμα της  παρούσας διαβούλευσης και να ενημερώσει τον Υπουργό Εσωτερικών για τα αιτήματα μας , με τη βεβαιότητα ότι η   δημιουργία δύο  ισχυρών  δήμων, θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας και των δύο περιοχών.

Το παραπάνω ψήφισμα, καθώς και εκείνα των συγκεντρώσεων  της 28ηςΣεπτεμβρίου 2008, της 13ης Δεκεμβρίου 2009 και της 11ης Απριλίου 2010 εγκρίνουν και συνυπογράφουν ομόφωνα όλοι οι  παρευρισκόμενοι’’ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου