Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Εναρξη προστίμων για χωματερές

  
Πρόστιμο 11.440.000 ευρώ θα επιβληθεί στην Ελλάδα την Τρίτη 2 Ιουνίου, λόγω της ύπαρξης 57 ενεργών χωματερών (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων – ΧΑΔΑ) και 172 ανενεργών, που δεν έχουν αποκατασταθεί! 

Δηλαδή, σε μια περίοδο που το Δημόσιο μετράει και το τελευταίο ευρώ, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε καταβολή 11,4 εκατομμυρίων ευρώ, αφού δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που έρχεται βέβαια από το παρελθόν, αλλά εμφανίζει ιδιαίτερη αντοχή. 

Το πρόστιμο της 2ας Ιουνίου αποτελεί υλοποίηση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο 2014, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε εφάπαξ καταβολή προστίμου 14,5 εκατομμυρίων ευρώ και από εκεί και πέρα χρεώνεται ανά εξάμηνο (2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου) με 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή που χρησιμοποιείται και με 40.000 για κάθε ανενεργή που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. 

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία παραμένει σε ισχύ, το ποσό των προστίμων καταλογίζεται στους δήμους, ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην περιοχή τους.

«Τον Δεκέμβριο υπήρχαν 70 ενεργοί ΧΑΔΑ και 223 ανενεργοί, μη αποκατεστημένοι. Από τον Απρίλιο ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει σταματήσει η χρήση 13 χωματερών και να έχουν αποκατασταθεί 64 ΧΑΔΑ. Εξοικονομήσαμε πάνω από 3 εκατ. ευρώ», λέει στην «Κ» ο κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει αναλάβει τον διυπουργικό συντονισμό στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συσκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους περιφερειών και δήμων, με αντικείμενο το κλείσιμο όσο γίνεται περισσότερων χωματερών και την αποκατάσταση ακόμα περισσότερων εντός του επόμενου εξαμήνου, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

«Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επισήμανση που κάναμε στους ΟΤΑ πως τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2015, γιατί μέχρι τότε υπάρχει εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, ό,τι γίνει θα πρέπει να στηριχθεί σε εθνικούς πόρους», σημειώνει ο κ. Καπετάνιος, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που αναλαμβάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας, καθώς έχουν την ευθύνη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Από τις Περιφέρειες της χώρας μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Πελοπόννησο, όπου παραμένουν 81 ΧΑΔΑ, από τους οποίους οι 23 είναι ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι. Αρκετοί ΧΑΔΑ υπάρχουν ακόμα στη Μακεδονία, ενώ στην Αττική εξακολουθούν να υπάρχουν 14 χωματερές, εκ των οποίων τρεις δέχονται ακόμα σκουπίδια. Το προηγούμενο εξάμηνο αποκαταστάθηκαν μόλις τέσσερις. Οι 14 χωματερές της Αττικής βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων Σαρωνικού, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Μαραθώνος, Ωρωπού, Μεγαρέων, Κυθήρων, Σαλαμίνας, Σπετσών και Υδρας, οι οποίοι στις 2 Ιουνίου θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 680.000 ευρώ.

Η Θεσσαλία είναι πρωτοπόρα, καθώς δεν έχει κανέναν ΧΑΔΑ, η Ηπειρος έχει έναν, όπως και η Κρήτη, στη Γαύδο.

Φωτεινές εξαιρέσεις σε μια χώρα με χωματερές, που ακόμη τρέχει πίσω από τα πρόστιμα...

5 σχόλια:

  1. Ας μας απαντήσει ο Δήμαρχος Λοκρών κύριος Λιόλιος, αν μπορεί, σε ορισμένες απορίες μας:

    ΕΡΩΤΗΣΗ 1η: Έχει γίνει αποκατάσταση σε όλους τους ΧΑΔΑ του Δήμου Λοκρών;

    ΕΡΩΤΗΣΗ 2η: Έχει γίνει πραγματική αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ του Δήμου ή έχει γίνει εικονική αποκατάσταση μόνο στα χαρτιά σε μερικές περιπτώσεις;

    ΕΡΩΤΗΣΗ 3η: Αν έχει γίνει όντως αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, δεδομένου ότι ακόμη τα σκουπίδια δεν μεταφέρονται σε κανέναν ΧΥΤΑ, τότε τα σκουπίδια που πάνε; Που τα πάει ο Δήμος;

    Περιμένουμε να δούμε το Δελτίο Τύπου του Δήμου με τις απαντήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ 57 ΧΑΔΑ...ΤΟΤΕ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ!!! ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝ ΟΙ ΧΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ? ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΣΟΝ ΟΙ ΧΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΑΝΕ? ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΤΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕ ΠΟΥ? ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΧΑΛΊ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω που ειχα απορια πηγα ρωτησα κ πηρα υπευθυνη απαντηση αν δε φοβασαι την επωνυμια μπορεις να κανεις οτι εκανα κ θα σου λυθουν ολες οι αποριες συναδελφε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΣΥ ΔΕΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ.... ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΜΑΘΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ? ΕΧΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ? ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΔΗΜΟΣΙΑ?

      Διαγραφή
  4. ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ,ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ.ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΚΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ,ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΠΟΤΑ ,ΔΕΝ ΖΟΥΣΕ ΕΔΩ ,ΑΛΛΑ ΣΤΑΣ ΒΡΥΞΕΛΛΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΥΤΑ ΕΠΙ ΜΠΡΕΚΟΥΛΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου