Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Στο Νοσοκομείο Λαμίας ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος


   
Ο Βουλευτής Εύβοιας και μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, με κλιμάκιο της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Λαμίας σήμερα 15/5 πρωινές ώρες. Συναντήθηκε με τη διοίκηση, με την Επιστημονική Επιτροπή και με το Σωματείο των εργαζομένων.
   
Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι η καπιταλιστική κρίση επιδείνωσε μια σειρά κρίσιμους δείκτες και συσσώρευσε περισσότερα προβλήματα στο λαό και στο Νοσοκομείο. Όπως: 40% αύξηση της κίνησης στα εξωτερικά ιατρεία, 27% αύξηση της κίνησης των ανασφάλιστων, αύξηση της νοσηρότητας επειδή έρχονται στο νοσοκομείο όταν «δεν πάει άλλο», από τη μια αύξηση των κλινών και από την άλλη δραματική μείωση του προσωπικού(σε Νοσοκομείο και Κ.Υ.).

Είναι χαρακτηριστικά τα παρακάτω: Το τεχνικό τμήμα διαθέτει 2 τεχνικούς που καλύπτουν τη συντήρηση και επισκευή υλικού του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. της Φθιώτιδας. Στα 5 Κ.Υ. της Φθιώτιδας δεν υπάρχει παιδίατρος. Υπάρχουν ελάχιστοι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥ. Παρατηρείται αύξηση συμβολαίων Υγείας στις Ασφαλιστικές Εταιρείες.
   
Οι εργολαβίες υπηρεσιών –και όχι μόνο στη Λαμία- που δίνονται σε ιδιώτες, κοστίζουν πολύ πιο ακριβά στο δημόσιο απ’ ό,τι να λειτουργούσαν με μόνιμο προσωπικό. Ο εργολάβος χρυσοπληρώνεται και ο εξαντλητικά εργαζόμενος υπάλληλός του παίρνει 360 – 400 ευρώ.

Η Πρόληψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα γειτονικά Νοσοκομεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς λόγω πολλαπλών ελλείψεων. Έτσι το Νοσοκομείο της Λαμίας δέχεται περιστατικά από Ευρυτανία, Φωκίδα, Β. Βοιωτία και Β. Εύβοια, με αποτέλεσμα το προσωπικό να υπερβάλει μεν εαυτόν, αλλά να εξουθενώνεται με ό,τι δραματικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση.

Το βράδυ στις 7.30, στην αίθουσα του ΕΒΕ Φθιώτιδας, σε ανοιχτή σύσκεψη, ο Γιώργος Μαρίνος παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία, αλλά αναφέρθηκε και στις πολιτικές εξελίξεις.  

Ο κ. Μαρίνος, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε:   
Κάθε λαϊκή οικογένεια , κάθε άνθρωπος του μόχθου καθημερινά διαπιστώνει τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία , αγανακτεί και  διαμαρτύρεται. 
Πολλοί εργαζόμενοι «καμένοι» από την πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ ήλπιζαν ότι κάτι θα αλλάξει με την κυβερνητική αλλαγή αλλά η πράξη διαψεύδει τις προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες δεν είναι προσωρινά αλλά μόνιμα, δεν  αποτελούν εξαίρεση αλλά είναι μέρος: 

  • Των οδυνηρών συνεπειών του καπιταλισμού που μοναδικό κριτήριο έχει το κέρδος των μεγάλων οικονομικών ομίλων.
  • Της αντιλαϊκής στρατηγικής της Ε.Ε που στρέφεται κατά λαϊκών δικαιωμάτων .
  • Της πολιτικής των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. 
Τι αντιμετωπίζουμε σήμερα ; 
Πρώτο , εκφράζεται η πάρα πέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας , οι ασθενείς, οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν περισσότερα χρήματα κάθε χρόνο για συνεχώς πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. 
 Μεγάλα συμφέροντα επενδύουν για το κέρδος. Η σχέση του δημόσιου συστήματος με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ενισχύεται , ο δημόσιος τομέας δουλεύει και για τις ιδιωτικές μονάδες, τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. 
Ο ανταγωνισμός , έχει οδηγήσει στην ενίσχυση των ιδιωτικών –οικονομικών κριτηρίων στο δημόσιο σύστημα, τα νοσοκομεία λειτουργούν ως επιχειρήσεις και οι ασθενείς ως πελάτες.    
Η διαφημιστική απάτη στην οποία αναλώνεται η κυβέρνηση και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ προσκρούει στην πραγματικότητα που τονίζει ότι οι ασθενείς πληρώνουν τουλάχιστον 400 εκατομ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία  για εξετάσεις και άλλες επισκέψεις και θα «ελαφρυνθούν» το πολύ με 20 εκατομ. με τη κατάργηση του «εισιτηρίου» των  5 ευρώ, ποσό που θα κληθούν να ξαναπληρώσουν με άλλους τρόπους λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.   
Η κυβέρνηση διατηρεί ακόμα και το χαράτσι του ενός ευρώ για κάθε συνταγή, διατηρεί το χαράτσι του 15% που πληρώνουν οι ασθενείς επί πλέον για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.   
Δεύτερο, μειώνεται συστηματικά η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών. 
Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίζεται τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 που προβλέπει μείωση των δαπανών για την Υγεία κατά 22,9% σε σχέση με το 2014.   
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουπλής λένε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» για τα προβλήματα της Υγείας αλλά δίνουν δισεκατομμύρια στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός  μας, συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το μεγάλο κεφάλαιο, δίνουν 500 εκατομ. δολάρια για την επισκευή 5 υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής  συνεργασίας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. 
Τρίτο, η πρόληψη είναι ανύπαρκτη και αντιμετωπίζεται ως ατομική ευθύνη. Η  Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας είναι ανεπαρκέστατη. 
Η κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί να δώσει λύση στην παρακολούθηση της υγείας από τη βρεφική ηλικία, το σχολείο, με ειδικά μέτρα για τις  γυναίκες,   τους ηλικιωμένους, τα  Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σχεδιασμένα, συστηματικά. 
Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας  και στον ΕΟΠΠΥ μπορούμε να πούμε ότι παρά τις προσπάθειες των γιατρών, επί της ουσίας γίνεται διεκπεραίωση, γράφονται συνταγές , και γίνονται ευκαιριακά ορισμένες εξετάσεις, χωρίς μεθοδική παρακολούθηση του ιστορικού του ασθενούς , χωρίς προτεραιότητες, χωρίς συνέχεια. 
Και όχι μόνο αυτό,  αλλά έχει μπει «μαχαίρι» στις προληπτικές εξετάσεις μέσω των ιατρικών πρωτοκόλλων και του κανονισμού του ΕΟΠΠΥ , όπως δείχνουν οι περικοπές για Test PAP , Μαστογραφίες, Psa για τον προστάτη κ. άλλα.    
Τέταρτο, ο λαός μας βιώνει τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, σε τεχνολογικό –ιατρικό εξοπλισμό,  σε οχήματα και προσωπικό του ΕΚΑΒ. 
Οι ελλείψεις είναι διαλυτικές, ο αριθμός του προσωπικού είναι κάτω και από το όριο ασφαλείας, δεν μπορούν να γίνουν εφημερίες. 
Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας, στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας της Στερεάς  Ελλάδας είναι δραματική. 
Λείπουν  παιδίατροι, γυναικολόγοι, ορθοπεδικοί,  οφθαλμίατροι, δερματολόγοι, πνευμονολόγοι, ουρολόγοι,  ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι κ. άλλες ειδικότητες. 
Το επικουρικό προσωπικό ορισμένου χρόνου που χρησιμοποιεί κι αυτή η κυβέρνηση, έχει ημερομηνία λήξης , δεν μπορεί να καλύψει τα κενά και  δεν λύνει το πρόβλημα.   
Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη αναλώσιμων υλικών, ο ιατρικός –τεχνολογικός εξοπλισμός έχει ξεπεραστεί, παρατηρούνται προβλήματα στη συντήρηση του εξοπλισμού και των υποδομών. 
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Λαμίας, έχει σοβαρές ελλείψεις και  δεν καλύπτει τις ανάγκες του νομού Φθιώτιδας. 
Στο Ακτινολογικό τμήμα δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες. 
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για  προσλήψεις 4.500 υγειονομικών δεν έχει καμία υπόσταση. Επί της ουσίας συντηρείται η  ίδια επικίνδυνη κατάσταση.  
Πανελλαδικά,  μόνο την περίοδο  2012-2015 αποχώρησαν από τις μονάδες υγείας 5. 226 υγειονομικοί και συνεπώς οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις των τριών χρόνων. 
Από καιρό πριν έχουμε αποκαλύψει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι το βασικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τη λογική του κέρδους , την εμπορευματοποίηση , την ανταγωνιστικότητα των μονάδων υγείας.      
Η κυβέρνηση εφαρμόζει την στρατηγική της ΕΕ. 
Το  Τρίτο Κοινοτικό Πρόγραμμα Δράσης της Ε.Ε με τίτλο «Υγεία για την Ανάπτυξη» για την περίοδο 2014-2020 το οποίο αποτελεί μέρος της κεντρικής στρατηγικής « Ευρώπη 2020» για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, είναι χαρακτηριστικό και επιτρέπει να ερμηνευτεί η αντιλαϊκή πολιτική που  συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. 
Η στρατηγική της Ε.Ε προβλέπει : 
Πρώτο,  μείωση του αποκαλούμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για υπηρεσίες και παροχές Υγείας, πρόνοιας, Φαρμάκων. 
Δεύτερο, δημιουργία «Ανταγωνιστικών Βιώσιμων Συστημάτων Υγείας» πράγμα που σημαίνει ενίσχυση του επιχειρηματικού χαρακτήρα των κρατικών μονάδων υγείας και επέκταση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στον κλάδο.    
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι Καπιταλιστικό κέρδος και ικανοποίηση λαϊκών αναγκών στην υγεία – πρόνοια – φάρμακο, είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Καθημερινά είναι τα παραδείγματα που αναδεικνύουν τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει αυτή η πολιτική για την υγεία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.   
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει την παραμικρή αναμονή, κάθε εφησυχασμός οδηγεί σε τραγωδίες. 
Ο αγώνας για την υγεία  δεν είναι υπόθεση μόνο των υγειονομικών , είναι υπόθεση συνολικά του εργατικού –λαικού κινήματος κι αυτό επιβάλλεται να εκφραστεί στην στήριξη της απεργίας των υγειονομικών στις 20 Μάη, στη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα.   
  • Για πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας –πρόνοιας και φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 
  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών. 
  • Επαναλειτουργία δημόσιων μονάδων υγείας-πρόνοιας που έκλεισαν. 
  • Άμεση καταβολή όλων των οφειλών σε μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες στους εργαζόμενους.
  • Εξασφάλιση από το κράτος πλήρους τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων υγείας-πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να παγιδέψει τους εργαζόμενους στη λογική του «μικρότερου κακού» , κινδυνολογεί, εκβιάζει και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική.  
Η άνοδος της απαιτητικότητας των λαϊκών δυνάμεων είναι κρίσιμη υπόθεση. 
Η οργανωμένη πάλη για την ανάκτηση των απωλειών , για το δυνάμωμα της διεκδίκησης με κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών –λαϊκών αναγκών, αποκτά μεγάλη σημασία.  
Αυτό, αποτελεί βάση για την ανάπτυξη του εργατικού –λαϊκού κινήματος, για την ενίσχυση της λαικής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη , τη φτωχή αγροτιά, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. 
Για να συγκεντρωθούν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που αποφασιστικά θα συγκρούονται με το κεφάλαιο , την Ε.Ε και την εξουσία τους , για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ώστε να περάσει το τιμόνι της εξουσίας στην εργατική τάξη, στις λαϊκές δυνάμεις, να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια και να ανοίξει ο  σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. 
Για καθολική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.   
Για ένα Ενιαίο, Σύγχρονο, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν  σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς  χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας-πρόνοιας. 
Στη βάση αυτή μπορεί να οργανωθεί η πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να εκπληρώσουν το ρόλο τους τα Κέντρα Υγείας κοντά σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, σε σχολικά συγκροτήματα,   σε σύνδεση με καλά στελεχωμένα και εξοπλισμένα Νοσοκομεία στα οποία θα γίνεται και ερευνητική δουλειά. Με κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από τις δημόσιες μονάδες  υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου