Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ο Αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία συνεχίζεται! - Απεργούμε στις 20 ΜΑΗ


ΜΕ.Τ.Α. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    Τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, εξαιτίας της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που με ιδιαίτερη ένταση οξύνθηκαν την μνημονιακή περίοδο, φαντάζουν βουνό. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και ριζικές τομές. Την ίδια εικόνα εμφανίζει και  ολόκληρο το εργασιακό τοπίο αφού η ανεργία παραμένει στα ύψη, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν εξανεμισθεί, τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καρατομηθεί και οι κοινωνικές δομές βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση.
 
   Την ίδια ώρα, η χώρα και ο λαός μας βιώνουν ένα ανελέητο πόλεμο από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ αλλά κι από το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο, προκειμένου να υποχωρήσουν από το δικαίωμά τους να ορίζουν τις τύχες τους.
 
    Για 100 ημέρες βρισκόμαστε στην καρδιά μιας σκληρής πολιτικής και ταξικής μάχης. Ο πολιτικός εκβιασμός των «εταίρων – τοκογλύφων δανειστών» και το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επιχειρούν να επιβάλλουν στη χώρα στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και την ταπείνωση του λαού μας. Ποντάρουν στην αποτυχία του ελπιδοφόρου εγχειρήματος που επέλεξε στις πρόσφατες εκλογές ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία «γέφυρα», με ωμούς εκβιασμούς, να ολοκληρώσουν πάση θυσία τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Θέλουν να επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο στην εργασία, που προσομοιάζει με σύγχρονη δουλεία. Στοχεύουν στην αποσάθρωση της κοινωνίας, την υποταγή του λαού και τη δημιουργία ενός κράτους-προτεκτοράτου.
 
    Τα πρώτα θετικά βήματα της κυβέρνησης, που ήταν αιτήματα πάλης και αγώνων, όπως η επαναπρόσληψη των απολυμένων, το φρένο στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι 4500 προσλήψεις στην υγεία, βρίσκουν τηλυσσαλέα αντίδρασητων ντόπιων και ξένωνεκπροσώπων του κεφαλαίου.
 
     Έχουμε τονίσει σε κάθε κατεύθυνση ότι η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, προφανώς και των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υγεία και οι εργαζόμενοι, πρέπει να είναι η πυξίδα στην πολιτική της  Κυβέρνησης. Αυτό ζήτησε ο Ελληνικός λαός στις 25 του Γενάρη και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος ο λαός έβαλε με την ψήφο του.
 
      Ως ΜΕΤΑ, έχουμε έγκαιρα επισημάνει ότι η επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, η ανασυγκρότηση της χώρας, η ανάταξη των κοινωνικών υπηρεσιών και η παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν συμβαδίζουν με την αποπληρωμή του δυσβάσταχτου και επαχθούς χρέους. Είχαμε τονίσει ότι αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση αυτής της μάχης θα παίξει η ενεργοποίηση και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα.Είχαμε αναδείξει την συμβολή των αγώνων για την ανατροπή των μνημονιακών δυνάμεων από την Κυβέρνηση. Οι Αγώνες που προηγήθηκαν ήταν αυτοί που απέτρεψαν την ψευτοαξιολόγηση, επέβαλαν την επαναπρόσληψη των απολυμένων και ακύρωσαν τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που σχεδίαζαν τα μνημονιακά κόμματα την προηγούμενη περίοδο.
   
    Μέσα σε αυτή την κατάσταση, ο πολύπαθος χώρος της Υγείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, ιδιαίτερα τη μνημονιακή περίοδο. Τα οικονομικά των νοσοκομείων βρίσκονται στα τάρταρα εξαιτίας των μνημονιακών προϋπολογισμών, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και περίθαλψης έχουν αποδεκατιστεί, οι μονάδες υγείας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο σε τμήματα και υπηρεσίες  εξαιτίας της υποστελέχωσης, οι μνημονιακές διοικήσεις κάνουν ακόμα «πάρτυ» στα Νοσοκομεία ενώ σε χιλιάδες εργαζόμενους δεν έχουν ακόμα καταβληθεί οι πρόσθετες αμοιβές και εφημερίες. Τα πρώτα θετικά μέτρα της Κυβέρνησης για κατάργηση του 5ευρου, ελεύθερη πρόσβαση  των ανασφάλιστων και απόρων και η εξαγγελία των προσλήψεων δεν αρκούν.

      Αυτή την περίοδο όλο το υγειονομικό κίνημα θα έπρεπε να θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, διεκδικώντας ριζικές τομές που θα αναστρέψουν την πορεία προς της κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και θα βάλουν τη βάση για την αποκατάσταση των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Μια τέτοια στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδιώξεις των διεθνών τοκογλύφων αλλά και των μνημονιακών δυνάμεων που τους στηρίζουν.
 
     Αντί γι’ αυτό η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, χρησιμοποιώντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, προχωρά στην απεργιακή κινητοποίηση στις 20 ΜΑΗ με προφανή στόχο όχι ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο αλλά τη νομιμοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των κομμάτων που την στηρίζουν. Υποστηρίζει, παρά την απόφαση του Ελληνικού λαού, ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή, προκειμένου να διαμορφώσει την πεποίθηση στους εργαζόμενους ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος. Εντάσσει την κινητοποίηση στις 20 Μάη, όχι σε ένα συνεκτικό σχέδιο για την απόκρουση των εκβιασμών και την ενεργοποίηση των εργαζομένων προκειμένου να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά στους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για «αριστερή παρένθεση».
  
    Γι’ αυτό και αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών να διαμορφωθεί  ένα πλαίσιο αιτημάτων που να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό απέρριψε την πρόταση για συντονισμό όλων των οργανώσεων στην υγεία. Γι’ αυτό δεν δέχτηκε την πρόταση να πάει το πλαίσιο σε γενικές συνελεύσεις και να συζητηθεί. Γι’ αυτό και δεν έκανε δεκτή την πρόταση  να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα η ανάγκη ανασυγκρότησης του Δημόσιου συστήματος Υγείας  με πρωτοβουλίες των Σωματείων σε κάθε περιοχή στην κατεύθυνση της Δημιουργίας μετώπου  υπεράσπισης της δημόσιας-δωρεάν Υγείας. Γι’ αυτό και αρνήθηκε την πρόταση του ΜΕΤΑ για απεργία στο τέλος του ΜΑΗ αφού προηγηθούν Γενικές συνελεύσεις, πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο και κατάλληλη οργάνωση και προετοιμασία της απεργίας.
 
       Εντυπωσιακό στοιχείο στη νέα περίοδο είναι και η στάση της ηγεσίας του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ.Ταυτίζεται απόλυτα με τους σχεδιασμούς της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να χτυπήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κάνει κωλοτούμπες σε θέσεις που είχε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση του στο ζήτημα των επισχέσεων τις οποίες κατήγγειλε μετά βδελυγμίας στο παρελθόν, ενώ σιωπά στην απόφαση της πλειοψηφίας στο θέμα της οργάνωσης της απεργίας. Το ΠΑΜΕ ανέχεται τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας, προκειμένου να έχει την στήριξή της στην κινητοποίηση που οργανώνεται από δικές του δυνάμεις στην υγεία στις 20 Μάη. Η στάση αυτή μόνο ως ακραία τυχοδιωκτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Καλούμε τους συναδέλφους του ΠΑΜΕ, έστω και αυτή την ώρα να πάψουν να λειτουργούν -αντικειμενικά- ως συμπληρωματική δύναμη της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.
 
      Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση στις 20 ΜΑΗ αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι.
 Να διεκδικήσουμε:

      Καμία υποχώρηση στους τοκογλύφους δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και φορολόγηση του μεγάλου Κεφαλαίου.
 
    Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Κατάργηση των χαρατσιών και των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.  


Αύξηση της χρηματοδότησης στα Νοσοκομεία για να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές τους ανάγκες. Κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε και απόκρουση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας.
 
     Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέσα από νέους σύγχρονους οργανισμούς.
 
   Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, αποδέσμευση του μισθού από το βαθμό. Μισθολογική αναβάθμιση μέσα από ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και θα αντιμετωπίζει τις ιδιαιτερότητες του χώρου της υγείας.Επαναφορά τώρα του βασικού μισθού στα 751 €. Επαναφορά του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.
  
    Στήριξη του Δημόσιου ασφαλιστικού Συστήματος. Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Απόκρουση της απαίτησης των δανειστών για μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας.
  
     Αντικατάσταση των μνημονιακών διοικήσεων με ένα δημοκρατικό σύστημα διοίκησης με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
    
      Κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
  
    Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τα Σωματεία να υιοθετήσουν αυτό το πλαίσιο που αποτελεί τη βάση της σύγκρουσης με τους τοκογλύφους δανειστές αλλά και την ελάχιστη βάση για την σωτηρία και την ανασύνταξη του Δημόσιου Συστήματος υγείας και την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού με τους άλλους υγειονομικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου το αίτημα για Δημόσια - Δωρεάν Υγεία να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και του λαού.
   

Ο Αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία συνεχίζεται!  

Απεργούμε στις 20 ΜΑΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου