Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η τοποθέτηση του απερχόμενου Αν. Υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα κατά την τελετή παράδοσης–παραλαβής στο ΓΛΚ

Παράδοση - παραλαβή στο Γενικό Λογιστήριο παρουσία Βαρουφάκη - Απολογισμός Σταϊκούρα, θερμά λόγια από τον Δημήτρη Μάρδα

  
Σε πολύ καλό κλίμα έγινε στις 16.30 η παράδοση παραλαβή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα στο νέο αναπληρωτή Υπουργό κ. Δημήτρη Μάρδα.  
Παρών στην τελετή ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικό πολιτισμό κατά τη διαδικασία ενημέρωσης από τους απερχόμενους Υπουργούς.  

Ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Γενικό Λογιστήριο και περιέγραψε εν συντομία τα πεπραγμένα του, από το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα ως την καταγραφή των «μαϊμού» συντάξεων, την καταγραφή του κατοχικού δανείου και τη διάθεση στις κοινωνικές δομές χρημάτων που επιστράφηκαν στο κράτος από υποθέσεις διαφθοράς. 
Από την πλευρά του, ο Μάρδας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σταίκούρα και απευθυνόμενος στα στελέχη του ΓΛΚ σημείωσε μεταξύ άλλων: «η δουλειά που παράγετε αναγνωρίζεται από όλους».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του απερχόμενου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Χρήστου Σταϊκούρα κατά την τελετή παράδοσης–παραλαβής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:


«Κύριε Υπουργέ,
Αγαπητέ κ. Μάρδα, 
Σας καλωσορίζω στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον πυρήνα του Υπουργείου Οικονομικών. 
Ο ορισμός μου, πριν από 2,5 περίπου χρόνια, στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, με ευθύνη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων των συγκυβερνήσεων, αλλά και η διατήρηση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου μέχρι σήμερα, αποτέλεσαν για μένα τιμή και ευθύνη. 
Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους. 
 
Κύριε Υπουργέ, 
Το 2012, λάβαμε εντολή διακυβέρνησης της χώρας σε ένα ιδιαίτερα ασταθές εσωτερικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. 
Το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, εντός του οποίου είχαμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε, ήταν καθορισμένο και ασφυκτικό. 
Τα αποτελέσματα της μέχρι τότε εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής ήταν «εκτός στόχων». 
Τότε, οι επιλογές που είχαμε, ήταν συγκεκριμένες. 
Επιλέξαμε την πορεία προς τα εμπρός, επιταχύνοντας. 
Επιλέξαμε η χώρα να μη διακινδυνεύσει κεκτημένα δεκαετιών και να αποφύγει τις περιπέτειες. 
Πιστεύω ότι αυτή ήταν και είναι η εθνικά ορθή επιλογή. 
Επιλογή, που σήμερα, έχει αρχίσει να αποδίδει. 
Που έχει παράξει θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται τόσο διεθνώς όσο και εντός της χώρας. 
Αποτελέσματα που είναι προϊόν συλλογικής, σκληρής δουλειάς. 
Και κυρίως μεγάλων θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας. 
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα πολύπειρα στελέχη του και με τους συνεργάτες μου, σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε πολιτικές και πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών. 
Συνοπτικά αναφέρω ότι κατά τη θητεία μας: 
§  Αποφύγαμε την δημοσιονομική «ασφυξία».Προωθήσαμε, με συνέπεια, την εθνικά αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία.Η χώρα θα παρουσιάσει το 2014, για 2η συνεχόμενη χρονιά, σημαντικό και εθνικά αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα.Διαμορφώσαμε έτσι την αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας και την αξιοπρεπή λειτουργία της χώρας στη διεθνή σκηνή. 
§  Καταρτίσαμε και εφαρμόσαμε, τα τελευταία 3 χρόνια, Κρατικούς Προϋπολογισμούς, οι οποίοι εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, αξιοπιστία στην υλοποίησή τους. 
§  Θεσπίσαμε τη διαδικασία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%. 
§  Υλοποιήσαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες εξορθολογισμού και «συμμαζέματος» των δημοσίων δαπανών, αποκαθιστώντας αδικίες, αλλά και καταργώντας προνομιακές μεταχειρίσεις ετών. 
§  Εξορθολογίσαμε τη δημοσιονομική λειτουργία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας παθογένειες που τα προηγούμενα χρόνια σώρευαν ελλείμματα και χρέη.  
§  Θωρακίσαμε το δημόσιο τομέα με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου δημοσιονομικών ελέγχων και την ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών της δημοσιονομικής διαχείρισης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων πόρων.  
§  Επικαιροποιήσαμε και εναρμονίσαμε με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές το πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας. §  Εξυγιάναμε, βελτιώσαμε και εκσυγχρονίσαμε τη διαδικασία συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά και «παράθυρα» για παρεκκλίσεις και παρατυπίες.Θεσπίσαμε την προκαταβολή της σύνταξης. 
§  Αξιοποιήσαμε τους αδρανείς πόρους (αδρανείς καταθέσεις, κοινωφελείς περιουσίες, σχολάζουσες κληρονομίες).Καταγράψαμε και εκτιμήσαμε τις παρακαταθήκες που φυλάσσονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 
§  Ρυθμίσαμε το ζήτημα της συγκέντρωσης στην Τράπεζα της Ελλάδος και αξιοποίησης χρηματικών ποσών, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Δημοσίου.Οι πόροι που εξασφαλίστηκαν, διατέθηκαν, πέραν των εγκεκριμένων Προϋπολογισμών, στην εκπαίδευση, την έρευνα και την υγεία. 
§  Αντιμετωπίσαμε το θέμα της τακτοποίησης των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στις περιόδους του 1ου και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του ποσοτικού προσδιορισμού των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις Γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. 
Τη δύσκολη αυτή περίοδο στην οικονομία έγιναν αρκετά. 
Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Η προσπάθεια, με στόχο τη συγκρότηση μιας ισχυρής Ελλάδας, η οποία θα δρα με  αξιοπρέπεια στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή, πρέπει να είναι συνεχής και συλλογική. 
Θέλω να ευχαριστήσω τους Υπουργούς Οικονομικών των τελευταίων 2,5 ετών, τον Υφυπουργό, τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, τα στελέχη των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ιδιαίτερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και τους συνεργάτες μου για την αρμονική και δημιουργική συνεργασία. 
Αγαπητέ Υπουργέ,
Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας για το καλό της Ελληνικής οικονομίας και της χώρας.
Θα παρακολουθώ, όπως όλοι οι πολίτες της πατρίδας, με αυτονόητο ενδιαφέρον και αντικειμενικότητα, τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας επί του πραγματικού πεδίου.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε μπροστά σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου