Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της Μάχης του Μαρτίνου


Με μεγάλη επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις για την Μάχη του Μαρτίνου (29 Ιανουαρίου 1829) από τον Δήμο Λοκρών. 

Το πρόγραμμα εορτασμών ξεκίνησε με έπαρση σημαίας και επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μαρτίνο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και Εθνικός Ύμνος στο Μνημείο Βάσσου Μαυροβουνιώτη . .

   
Την παρέλαση των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σχολείων του Δήμου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών παρακολούθησε και χειροκρότησε πλήθος κόσμου.

Η συνέχεια της Τελετής πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών Γυμνασίου Λυκείου Μαρτίνου. Η έναρξη έγινε με χαιρετισμό του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας του Μαρτίνου κ. Μύθη Γεώργιου



Τους επίσημους προσκεκλημένους και τις τοπικές αρχές και εξουσίες χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος, ο οποίος επεσήμανε την σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε και την ανάγκη της ενότητας συνεργασίας και αλληλεγγύης ως ένα επίκαιρο μήνυμα για την επιβίωση του Ελληνικού Λαού.

Την Αναδρομή στο Ιστορικό της Μάχης του Μαρτίνου έκανε η κ. Ιωάννα Μάστορα, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας, Ερευνήτρια. Στην εμπεριστατωμένη και παραστατική ομιλία της παρουσίασε τη σπουδαιότητα της μάχης του Μαρτίνου και φώτισε τα πορτρέτα του Χιλίαρχου Βάσσου Μαυροβουνιώτη αλλά και λοιπών πρωταγωνιστών της μάχης, που θα στολίζουν αενάως την χρυσή πινακοθήκη των Ελλήνων. Η μάχη του Μαρτίνου υπήρξε από τις σπουδαιότερες στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης. Στο Μαρτίνο ο Μαχμούτ πασάς υπέστη πανωλεθρία ολοκληρωτική. Το σπουδαιότερο αποτέλεσμα της νικηφόρας μάχης για τους Έλληνες ήταν ότι  απέτρεψε τα Τουρκικά σχέδια για ανακατάληψη της Στερεάς Ελλάδας, εγκαρδίωσε τους Έλληνες κι έδωσε τη δυνατότητα στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να διαπραγματευτεί υπό διαφορετικούς και ευνοϊκότερους όρους τα σύνορα του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.
  

Ακολούθησε η βράβευση επιτυχόντων μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από τις χορωδίες Ενορίας Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Ωδείου Αταλάντης.
   

Την Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές κ. Καραναστάσης Απόστολος, κ. Βέττας Δημήτριος και η κ. Λέβα Βασιλική, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος κ. Καραϊσκος Ευθύμιος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Κούρος, Γεώργιος Σταθουλόπουλος και η κ. Ιωάννα Θεοδοσίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Κολομτσάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και πλήθος κόσμου.

  
Την Τελετή συντόνισε ο κ. Αθανάσιος Γκριτζάπης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου