Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση στη Βουλή για τον Πυροσβεστικό Σταθμό Αταλάντης

  
Ερώτηση στη Βουλή και προς τον  Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τα σοβαρά προβλήματα του Πυροσβεστικού Σταθμού Αταλάντης, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης.

Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές μεταξύ άλλων θίγουν τα θέματα της μετεγκατάστασης του σταθμού, τις ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και τις ελλείψεις των αυτονόητων ατομικών μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Προβλήματα στον Πυροσβεστικό Σταθμό Αταλάντης

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αταλάντης, αφού πλέον είναι εμφανή και συσσωρευμένα μια σειρά από προβλήματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να μη μπορεί να καλύψει ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Λοκρίδας.

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός στεγάζεται σε χώρο ψηλά στο βουνό Χλωμός, εκτός οικιστικής ζώνης. Η θέση που βρίσκεται, δυσκολεύει την επέμβαση της Πυροσβεστικής σε όλα τα οικιστικά και δασικά σημεία του Δήμου (κυρίως Ανατολικά- Νότια –Βόρεια), σε περίπτωση ανάγκης.

Το προσωπικό που επανδρώνει τον Πυροσβεστικό Σταθμό αποτελείται από 24 μόνιμους πυροσβέστες και 6 εποχικούς. Η δύναμη αυτή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες επάνδρωσης του Σταθμού με συνέπεια το προσωπικό, για να καλυφθούν οι βάρδιες να στερούνται άδειες και ρεπό.

Ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος. Αυτό δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των πυροσβεστών και δυσκολεύει το έργο τους. Για να καλύψουν τις ανάγκες - κυρίως ελαστικών - η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναγκάζεται να καταφεύγει στην αναζήτηση χορηγιών από επιχειρήσεις της περιοχής, υποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την υποχρέωση της κυβέρνησης, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών σε υλικοτεχνικές υποδομές.

Επίσης ο Πυροσβεστικός Σταθμός στερείται πυροσβεστικού κρουνού για την άμεση πλήρωση των οχημάτων με την αναγκαία ποσότητα νερού. Η έλλειψη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τα οχήματα να μεταβαίνουν σε άλλο σημείο για την πλήρωση των δεξαμενών.
  
Κατά τους θερινούς μήνες δημιουργείται και έλλειψη πόσιμου νερού με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του προσωπικού στην πόση, την καθαριότητα, και την  υγιεινή. Στο σταθμό οι τουαλέτες είναι απαρχαιωμένες και για τις γυναίκες δεν υπάρχουν.
   
  Ακόμη και για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης του Σταθμού, το προσωπικό αναζητάει χορηγούς. Ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, στολή, μπότες) έχουν πολλά χρόνια να προμηθευτούν και προσπαθούν να τα καλύψουν με δικά τους έξοδα. Οι ειδικές αναπνευστικές συσκευές, είναι ουσιαστικά ακατάλληλες, γιατί είναι σχεδόν δεκαπενταετίας και χωρίς καμία διορθωτική παρέμβαση.
    
 Το προσωπικό του Σταθμού, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής, θεωρούν απαραίτητη τη μεταφορά και μετεγκατάστασή του σε κτήριο που να πληροί τις σύγχρονες υπηρεσιακές ανάγκες και να εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό.
  
 Τέτοιος σύγχρονος σταθμός υπάρχει στη γέφυρα της Αταλάντης, δίπλα από το Σταθμό Τροχαίας Εθνικών Οδών. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες με την εκχώρησή του,  στην ιδιωτική εταιρεία «ΝΕΑ ΟΔΟΣ», με αποκλειστική χρήση υπηρεσιών πυρόσβεσης μόνο για τον ιδιωτικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και όχι και για τις ανάγκες πυρόσβεσης σε όλη την περιοχή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

  1. Τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για να δοθεί λύση στη μετεγκατάσταση του Σταθμού της Αταλάντης σε σύγχρονο κτήριο; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο νέος Σταθμός στη γέφυρα της Αταλάντης χωρίς αυτό να περιορίζει την περιοχή ευθύνης μόνο για τον ιδιωτικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
  2. Πότε η κυβέρνηση θα δώσει οριστική λύση για το σύνολο του προσωπικού της Πυροσβεστικής χορηγώντας τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
  3. Ποιο είναι το ύψος των δαπανών για τη θέρμανση των Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων κατά τα έτη 2010-2013; Πως κατανεμήθηκαν ανά περιφέρεια και ποιες είναι οι δαπάνες θέρμανσης, που έχουν προϋπολογισθεί για το τρέχον έτος.


Οι Βουλευτές

Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου