Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η Αλήθεια για την Παραχώρηση της Περιοχής ΠΑΒΥΠ στη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη Δομή Έρευνας & Καινοτομίας

[ Του Κωνσταντίνου Τσαμαδιά ]

Για να γνωρίζουν οι Πολίτες και να γράφει η Ιστορία
          
Aνοιχτή Ενημέρωση
μέσω των ΜΜΕ με έδρα την ΠΕ Φθιώτιδας

                                                                             14-10-2014

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί δημόσιες τοποθετήσεις, σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης της περιοχής ΠΑΒΥΠ (Στρατόπεδο Τσακάλου) στη Λαμία για τη δημιουργία υποδομών από την Πανεπιστημιακή Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και από Δομή Έρευνας και Καινοτομίας.

Μάλιστα ειπώθηκε ότι «η διαδικασία άρχισε τώρα».

Επειδή, η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και επιπροσθέτως αδικεί την επί μήνες προσπάθεια αρκετών συμπατριωτών αισθάνομαι το χρέος να παρουσιάσω με ακρίβεια τα μέχρι σήμερα πραγματικά περιστατικά.

Και τούτο γιατί η ιστορία του σημαντικού αυτού εγχειρήματος για την περιοχή μας θα πρέπει να γραφεί μόνο με αλήθειες. Οι αναγκαίες για την περιοχή μας συνεργασίες, για να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να εδράζονται μόνο στην ειλικρίνεια.

Παίγνια δεν θα επιτραπούν να παίξει κανείς. 

Διαχρονικά, και μέχρι σήμερα, τα γεγονότα έχουν ως εξής:
  

1ον. Στις 30.12.2013, o Αναπληρωτήs Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρ. Σταϊκούρας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων έθεσε το θέμα της εξασφάλισης  υλικοτεχνικών υποδομών για τη λειτουργία της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία.

2ον. Στις 04.01.2014, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, ως έχων το χρέος αλλά και το δικαίωμα, συγκάλεσε σύσκεψη στη Λαμία, στις προσωρινές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Σχολής Θετικών Επιστημών, με θέμα την αναζήτηση λύσης για τη δημιουργία μόνιμων και κατάλληλων υποδομών για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο τότε Αντιπεριφερειάρχης, κ. Θ. Σταϊκος, ο τότε Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Γ. Κοτρωνιάς, οι Καθηγητές, κ.κ. Α. Αλετράς, Γ. Σταμούλης, Κ. Τσαμαδιάς και ο κ. Θ. Παπαγεωργίου. 
Κατά τη σύσκεψη ανετέθη σε Επιτροπή, με συντονιστή τον κ. Τσαμαδιά και μέλη τους κ.κ. Ηλ. Αργυρόπουλο, Απ. Καραναστάση, Ηλ. Παλιαλέξη, Χ. Σιαμούρη και Γ. Σταμούλη η διερεύνηση και αξιολόγηση των διαθέσιμων λύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

3ον. Στις 29.02.2014, η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε την έκθεσή της. Ως βέλτιστη λύση προσδιόρισε την περιοχή της ΠΑΒΥΠ (Στρατόπεδο Τσακάλου).

4ον. Στις αρχές Μαρτίου 2014, με βάση την έκθεση, ο κ. Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον κ. Τσαμαδιά εκ μέρους της Επιτροπής, επεσκέφθη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γραφείο του τότε αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Α. Δαβάκη, με τη συμμετοχή αρμόδιων υψηλόβαθμων στελεχών του Ελληνικού Στρατού. Διατυπώθηκε το αίτημα παραχώρησης της περιοχής ΠΑΒΥΠ, έκτασης 120 στρεμμάτων. Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διατυπώθηκε η βούληση ικανοποίησης του αιτήματος. Αντηλάγησαν απόψεις (αντισταθμιστικά, συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με τη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη δομή Έρευνας). Κατά τη σύσκεψη διατυπώθηκε η άποψη ότι η έκταση αυτή, ενδεχομένως, ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.

5ον. Τις επόμενες ημέρες, στις 12.03.2014, ετέθη στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Γούναρη, το θέμα της διερεύνησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εν λόγω έκτασης.

6ον. Στις 19.03.2014, με επιστολή του ο κ Γούναρης ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα, ότι η έκταση είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών και βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), που αποτελεί εποπτευόμενο φορέα της Γενική Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

7ον. Παράλληλα, την ίδια περίοδο ο κ. Σταϊκούρας διασφάλισε τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τις δημόσιες επενδύσεις,  για την έναρξη δημιουργίας σοβαρών υποδομών για τη Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία, με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

8ον. Στις 10.04.2014, ο κ. Σταϊκούρας συγκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για το εν λόγω θέμα. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο κ. Γούναρης, ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μεσσήνης, ο τότε Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Κοτρωνιάς, και ο κ. Τσαμαδιάς. Υιοθετήθηκε η πρόταση του κ. Σταϊκούρα να παραχωρηθούν τα 90 στρέμματα στο Πανεπιστήμιο και τα περίπου 29 στρέμματα στο Δήμο Λαμιέων και δι’ αυτού, σε δεύτερο χρόνο, σε δομή Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (για τη δομή αυτή θα υπάρξει προσεχώς λεπτομερής ενημέρωση).

9ον. Σε συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη, εστάλησαν επιστολές/αιτήματα παραχώρησης των εν λόγω εκτάσεων από τον τότε Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Κοτρωνιά, και από τον τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μεσσήνη, στις 15.04.2014 και στις 17.04.2014 αντίστοιχα, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. 

10ον. Κατόπιν αυτών έγινε επίσκεψη του κ. Χρ. Σταϊκούρα, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Αβραμόπουλο.

11ον. Το επόμενο διάστημα, και ως αποτέλεσμα της τελευταίας συνάντησης, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αρμοδίων στελεχών  των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς και  έκδοση σχετικού εγγράφου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το πλαίσιο των προϋποθέσεων παραχώρησης (σχετικές επιστολές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, Διεύθυνση Υποδομής/1β, 31.08.2014).

12ον. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο  κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), κ. Α. Καραναστάση, την εκπόνηση αναλυτικής τοπογραφικής μελέτης (δεδομένου ότι δεν υπήρχε), προκειμένου να προχωρήσει η οριστική τακτοποίηση του ζητήματος. Η μελέτη παρεδόθη αρχές Οκτωβρίου 2014, χωρίς δημόσια δαπάνη.
  
13ον. Στις 13.10.2014, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάλεσε σε συνάντηση τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πετράκο, το Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Σταυρογιάννη και τους Καθηγητές, κ.κ. Τσαμαδιά και Σταμούλη. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστράτηγος Γ. Σταθιάς επιβεβαίωσε τη βούληση παραχώρησης 110 (119-9) στρεμμάτων, με υψηλό όμως χρηματικό αντιστάθμισμα. Ο κ. Τσαμαδιάς χαρακτήρισε το ποσό μη ρεαλιστικό. Οι  κ.κ. Πετράκος και Σταυρογιάννης εξέφρασαν την αδυναμία των φορέων τους να καλύψουν το αιτούμενο σε χρήμα αντισταθμιστικό. Διαπιστώθηκε ότι απαιτείται παρέμβαση του ΓΛΚ. Οι κ.κ. Πετράκος, Σταμούλης και Τσαμαδιάς ανέπτυξαν θέματα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φυσικά της Σχολής Θετικών Επιστημών με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

14ον. Την ίδια ημέρα, 13.10.2014, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, κ. Γούναρη, οδηγία για οριστική τακτοποίηση του ζητήματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ταυτόχρονα ζήτησε από το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Αβραμόπουλου, Ταξίαρχο, κ. Μασούρα, να παρέμβει ώστε να κλείσει  από την πλευρά του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας οριστικά το σύνθετο ζήτημα, σύμφωνα με όσα είχαν σε προηγούμενο χρόνο συζητηθεί.

Αυτή είναι, μέχρι τώρα, βήμα-βήμα, η ιστορική αλήθεια.

Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Εκτιμώ ότι για το καλό της χώρας, της περιοχής και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σύντομα θα κλείσει η διαδικασία.

Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου