Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος συμπίπτει για την χώρα μας με την περίοδο όπου η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπό το βάρος της πλήρους απονομιμοποίησης της, επιχειρεί να “ταχτοποιήσει” τις μνημονιακές της υποχρεώσεις. 

Απόγειο αυτής της προσπάθειας είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης-εκποίησης των δημόσιων αγαθών. Μόλις χθες ανακοινώθηκε η εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ λιμανιών, παραλιών και αρχαιολογικών χώρων.

Είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικές οι προσπάθειές της για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αρχής γενομένης από την ΕΥΑΘ μαζί με την απόπειρα ξεπουλήματος όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. 

Ιδιαίτερα
Η πώληση της δημόσιας και προστατευόμενης γης, ιδιαίτερα των ακτών, των αρχαιολογικών χώρων και παραλιών με ξεχωριστή σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και την προστασία ευαίσθητων και σημαντικών οικοσυστημάτων.  
Η άνευ όρων  εξορυκτική πολιτική, χωρίς όρους και όρια ενάντια στην αρχή της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. 
Απόπειρες αλλαγής της πολεοδομικής νομοθεσίας με στόχο την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, στην πρεμούρα της να περάσει τα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς διαβούλευση.  
Η “τεράστια” δε συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ ήταν να ανοίξει την πόρτα για να μπουν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη!

Είναι ολοφάνερο ότι βασική επιδίωξη και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι  η με κάθε τρόπο και μέσο εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι η προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου πλούτου.

Απέναντι σε αυτές τις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές και πρακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, την οικονομία των αναγκών, κινείται στην άλλη όχθη του ποταμού.

Στη δικιά μας εναλλακτική πρόταση το νερό είναι ελεύθερο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για την ζωή μας. Είμαστε υπέρ της Δημόσιας και οικολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς μεγάλα φράγματα και εκτροπές ποταμών, που καταστρέφουν την οικολογική ισορροπία και οδηγούν περιοχές στον μαρασμό και την εγκατάλειψη. Οι υποδομές ηλεκτρικών δικτύων, μεταφορών, λιμανιών αεροδρομίων κλπ, υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο με ελεύθερη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση από τους πολίτες. Απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δασών και προστατευόμενων περιοχών, ως θεμελιώδεις κοινωνικοί πόροι για βιώσιμη ανάπτυξη.

Προστασία των ακτών μας
 με βάση την συνταγματική επιταγή. Η πρόσβαση στις ακτές είναι δικαίωμα των πολιτών και βασικό στοιχείο της ποιότητας ζωής τους. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην προστασία των ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει Χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις και κανόνες για συνεκτικές πόλεις, σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, κτηματολόγιο, δασολόγιο και προστασία της γεωργικής γης και των ελεύθερων χώρων στις πόλεις. Τονίζεται ητήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η κατάργηση της fast track παράκαμψη της.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ  η προστασία του δομημένου, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στοιχείο του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, που θα οδηγήσει σε έξοδο από την οικονομική, κοινωνική κρίση που σήμερα βιώνουμε.
Επίσης, η προστασία όλων των ζώων –οικόσιτων, παραγωγικών και αδέσποτων– και η φροντίδα για την ευζωία τους, όπως και ο σεβασμός και η βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας, αποτελούν δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, μαζί και δίπλα με τα πολύμορφα κινήματα των πολιτών, θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών που στην περίοδο κρίσης υποβαθμίστηκαν.

Τμήμα Οικολογίας & Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου