Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ


Ε.Α.Μ.
ΛΑΡΥΜΝΑ: 20-05-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  

 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

 Χθες  κηδεύσαμε ένα ακόμη παιδί της  εργατικής  Τάξης , έναν αδελφό μας.
 Κηδεύσαμε έναν άνθρωπο οικογενειάρχη , σύζυγο και πατέρα τεσσάρων παιδιών .
 Δεν τον κηδεύσαμε γιατί ήταν άρρωστος και δεν νίκησε την αρρώστια του .
 Τον κηδεύσαμε γιατί τον σκότωσαν .
 Δεν τον σκότωσαν κάποιοι αόρατοι ή η «κακιά στιγμή» .
 Τον σκότωσε το κέρδος , οι πολιτικές που υπηρετούν το κέρδος.
 Εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες για τον θάνατο του συναδέλφου έχουν οι διοικήσεις γιατί υλοποίησαν  αυτές τις πολιτικές .
 Η εργολαβοποίηση της ΛΑΡΚΟ που εκτός από διαίρεση των εργαζομένων , συνέβαλε καθοριστικά για να χαθεί ειδίκευση μιας ολόκληρης γενιάς , με αποτέλεσμα νέοι εργάτες να εργάζονται χωρίς έναν πεπειραμένο δίπλα τους , όπως στο συγκεκριμένο συμβάν . Ήταν σχεδιασμός των κυβερνήσεων  στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε. Ε , που υλοποίησαν οι Διοικήσεις .

 Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ , ο μη εκσυγχρονισμός της , η μη προληπτική συντήρηση , οι μη προβλεπόμενες εγκαταστάσεις , η έλλειψη απαραίτητου αριθμητικά ειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας , η έλλειψε μέτρων ασφαλείας. Ήταν σχεδιασμός των κυβερνήσεων στα πλαίσια της Ε. Ε που υλοποίησαν οι διοικήσεις.


Από αυτόν το σχεδιασμό, από αυτήν την πολιτική κάποιοι κέρδισαν και κάποιοι έχασαν.
Κέρδισαν η ΛΑΡΚΟ, οι εργολάβοι με τους παράτρεχάμενους , τα μονοπώλια του κλάδου.

 Έχασαν οι εργαζόμενοι ακόμη και την ίδια τους την ζωή για τα κέρδη αυτών.  

Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε πως πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήματα που θέτονται σε θανατηφόρα ατυχήματα και τις περισσότερες φορές οι απαντήσεις ρίχνουν την ευθύνη σε αθώους.
1)      « Έκανε λάθος , έφταιγε  ;  »   Αυτός που εργάζεται αντικειμενικά κάποια στιγμή θα κάνει λάθος. Η ουσία είναι τι μέτρα έχει πάρει η εργοδοσία για την αποφυγή του λάθους ή όταν γίνει , να έχει μικρό αρνητικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα μπαίνει το ερώτημα, «γλίστρησε ή  πάταγε επάνω στο μετάλλευμα;»
Αν γλίστρησε , αυτό μπορεί να συμβεί στον καθέναν μας . Γιατί δεν είχε στο σημείο κάγκελο για να κρατηθεί; ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ.
Αν πάταγε στο μετάλλευμα, ας μας πούνε αυτή που κάνουν αυτή την ερώτηση. Υπάρχει διάδρομος για να πάταγε κάπου αλλού και δεν το έκανε; Γιατί δεν υπάρχει διάδρομος; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ.  
2)      « Ποιος του έδωσε εντολή να πάει  ;   Είχε εργασία εκεί ; »
      Ήταν μπροστά στο χώρο ευθύνης του . Μπορεί να του έδωσαν εντολή να πάει , μπορεί να έκρινε με  βάση την συναδελφικότητα και να πήγε από μόνος του .
      Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως φταίει ο ίδιος ή αυτοί που του είπαν , γιατί είτε ο ίδιος έκρινε ,  είτε ο εργοδηγός και ο επιστάτης του είπαν  , ο καθένας το αντικείμενο της εργασίας του πρόσφερε .
3)      « Ήταν παρών ο εργοδηγός ή ο επιστάτης ; » Η εργασία του εργοδηγού είναι να συντονίζει και του επιστάτη να ελέγχει τον συντονισμό . Είναι αντικειμενικά αδύνατο ένας εργοδηγός και ένας επιστάτης να είναι παρών σε 30 εργαζόμενους σε 10 διαφορετικούς χώρους και σε δεκάδες εργασίες που κάνει ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά ανά το 8ωρο. Από αυτή την άποψη δεν φταίει ούτε ο εργοδηγός , ούτε η επιστασία .
4)      « Οι προϊστάμενοι των τμημάτων τι έχουν κάνει με τα μέτρα ασφαλείας ; » Οι προϊστάμενοι των τμημάτων καλούνται από τη διοίκηση να διαχειριστούν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση με συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες . Ιδέες εκσυγχρονισμού , προτάσεις προσλήψεων υπάρχουν , δεν είναι όμως στο δικό τους χέρι για να υλοποιηθούν. Αυτό είναι καθαρά στο χέρι κυβερνητικής και διοικητικής πρωτοβουλίας .
5)      « Το τμήμα ασφάλειας τι κάνει ; » Είναι ορατό από όλους μας. Ένα τμήμα που αποτελείται από δύο άτομα , χωρίς αυτονομία σε επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό , χωρίς εξοπλισμό , χωρίς να έχει στην αρμοδιότητά του τη δύναμη να σταματάει μια εγκατάσταση αν την κρίνει επικίνδυνη , όσο και αυτοί οι δύο συνάδελφοι να κάνουν με συνέπεια την δουλειά τους , αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον σκοπό τους . 
Είναι ορατό ότι αυτό το τμήμα με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που έχει σήμερα , έχει φτιαχτεί από τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης (Διοίκησης) για να φορτώνονται σε περιπτώσεις σαν τον θάνατο του συναδέλφου , οι ευθύνες σε αθώους .
Αφήσαμε για το τέλος το τελευταίο ερώτημα  :
« Φταίει το Σωματείο γι΄ αυτή την κατάσταση; »
 Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν λέμε πως οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας θέλουν να σκοτώνονται εργάτες  Σε καμία περίπτωση δεν λέμε πως τα  βουρκωμένα μάτια τους το Σάββατο , ήταν κάλπικα .
 Όμως τα παραπάνω δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο αποφυγής  ΟΧΙ ευθύνης , αλλά συνευθύνης
   Δεν ήθελαν την εργολαβοποίηση αλλά συμβιβάστηκαν με αυτή . Την διαχειρίστηκαν για ψηφοθηρικούς σκοπούς .
   Δεν ήθελαν  την  απαξίωση του εργοστασίου , αλλά συμβιβάστηκαν σ΄ αυτό , στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές που το απαξίωσαν .
  Δεν θέλουν να σκοτώνονται οι συνάδελφοι αλλά και δεν θέλουν να συγκρουστούν με τη λογική που τους σκοτώνει .
  Καλλιέργησαν γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται , πως αν παράγουμε θα σωθούμε , αν συμβιβαστούμε θα γλιτώσουμε , όμως η ζωή τους διαψεύδει , μας κλείνουν και ας παράγουμε , δεν γλιτώνουμε και ας συμβιβαστήκαμε .
 Σήμερα ακούμε από την πλειοψηφία για κόκκινες γραμμές , κρατάμε μικρό καλάθι γιατί τις έχουμε ξανακούσει .
  Κόκκινες γραμμές για το ΕΑΜ σημαίνει πως την Πέμπτη που υπάρχει συνάντηση μεταξύ διοίκησης και σωματείου , απαιτούμε :
·         Να αποζημιωθεί η οικογένεια του συναδέλφου σαν να δούλευε στη ΛΑΡΚΟ. Να δοθεί εξτρα  εφάπαξ ποσό και μηνιαίος μισθός από τη ΛΑΡΚΟ , για την αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειάς του.
·         Να σταματήσει εδώ και τώρα το δουλεμπορικό καθεστώς . Όλοι οι συνάδελφοι στις εργολαβίες στο σύνολό τους να μεταφερθούν στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα που θα τα κατοχυρώνουμε από την υπογραφή ΣΣΕ.
·         Να γίνουν νέες προσλήψεις και αριθμητικά να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά που απαιτείται για την ασφάλεια των εργατών.
·         Να δημιουργηθεί τμήμα ασφαλείας  πλήρως επανδρωμένο , που σε συνεργασία  με τους επιστήμονες και εργαζόμενους όλων των τμημάτων να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου .
Κόκκινες γραμμές σημαίνει πως αν η διοίκηση δεν δεσμευτεί για το σύνολο των αιτημάτων , πάμε σε Γενική Συνέλευση και γίνεται υπόθεση των εργαζομένων , σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση – εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Υ.Γ: Όλα τα παραπάνω δεν τα λέμε για να έχουμε πολιτικά και συνδικαλιστικά οφέλη . Τα λέμε γιατί πρέπει να δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα που είναι σε λάθος κατευθύνσεις.
       Σας καλούμε μόνοι σας να βγάλετε τα συμπεράσματα.

Ε.Α.Μ.

2 σχόλια:

  1. Δικαιολογιες!
    Φταίει το Σωματείο γι΄ αυτή την κατάσταση;Ναι ναι ναι φταιτε!!!
    οχι παλι φταιει ο σαμαρας κι ο αναδρομος ερμης!
    Παραιτηθειτε αν εχετε ευθιξια,λαμογια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ 2 ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ; ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.
    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΕΑΜ, 2 ΤΡΑΓΙΚΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ. ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ;
    ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΓΕΛΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ.
    ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΒΑΨΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ.
    ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΟ;
    ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    Η ΑΝΟΧΗ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.
    ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΕΑΜ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ; ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ;
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου