Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Τις παράνομες πιέσεις των εισπρακτικών εταιρειών για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας ΜΕΡΑς Νίκος Σταυρογιάννης

Ζητά ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων

Τις παράνομες πιέσεις που δέχονται οι έλληνες αγρότες από τις εισπρακτικές εταιρείες για τα κόκκινα δάνεια της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας καταγγέλλει με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, ο βουλευτής της Νέας ΜΕΡΑς Νίκος Σταυρογιάννης.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 6 ακόμα βουλευτές της ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ζητείται από τον Υπουργό Οικονομικών να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών και να μην επιτραπεί από την ελληνική κυβέρνηση η σύνδεση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με τις οφειλές των αγροτών στην «κακή» ΑΤΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα

Θέμα: Στις εισπρακτικές εταιρείες περισσότερα από 10.000 «κόκκινα» δάνεια της «κακής» ΑΤΕ και παρακράτηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε όσους αγρότες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ως γνωστόν, η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά το διαχωρισμό της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» , χάρισε την «καλή» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας «μετέωρους» χιλιάδες αγρότες. 

Συγκεκριμένα, με τη μεταβίβαση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δόθηκε το χαρτοφυλάκιο της με το 80% των εξυπηρετούμενων δανείων της. Το υπόλοιπο 20% από τα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ που ήταν μη εξυπηρετούμενα, πέρασαν στην υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ. Για αυτά τα δάνεια, η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου για την ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων. 

Τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν κατατέθηκε ποτέ, και αντί για αυτό, η υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10 ημερών, άρχισε να στέλνει επιστολές στους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γνωρίζοντάς τους ότι εφεξής τα δεδομένα των αγροτών με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διαβιβάσθηκαν σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες θα διαπραγματευθούν τον χρόνο, τον τρόπο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων τους.

Τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών προς την «κακή» ΑΤΕ ξεπερνούν τα 10.000, ενώ το ύψος τους ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατα δημοσιεύματα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εισπραχθούν από την παρακράτηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων όσων οφείλουν. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός,

1. Θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

2. Θα παρακρατούνται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις όσων κατ’ επάγγελμα αγροτών έχουν κόκκινα δάνεια;

3. Πως θα διασφαλισθούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, από τις παράνομες πιέσεις των εισπρακτικών εταιρειών, δεδομένου ότι ο νόμος δίνει σ’ αυτές μόνο την δυνατότητα απλής ενημέρωσης και όχι άλλης παρέμβασης; 


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μουτσινάς Πάρις

Ανδρουλάκης Μίμης

Βουδούρης Οδυσσέας

Κασαπίδης Γεώργιος

Μπόλαρης Μάρκος

Νικολόπουλος Νικόλαος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Σταυρογιάννης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου