Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΕΑΜ της Επιτροπής Διερεύνησης του ατυχύματος στη ΛΑΡΚΟ και τον τραγικό θάνατο του Γιώργου Κούτσικου


Ε.Α.Μ.
20/12/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ - ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Το ΕΑΜ μετείχε στην επιτροπή για την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο σκοτωμό του συναδέλφου Κούτσικου Γιώργου. Δήλωσε και υπόγραψε μέσω του εκπροσώπου του μονό τα παρακάτω.

ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μέλος της Επιτροπής/Συνδικαλιστής 
και εκπρόσωπος της παράταξης Ε.Α.Μ.


16/12/2013

Μετά τη σύσταση της Επιτροπής (09/12/2013) και τις διεργασίες που έκανε με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο θανατηφόρο ατύχημα του συναδέλφου Κούτσικου Γιώργου, που συνέβη την ίδια μέρα το πρωί (09/12/2013), ως μέλος της Επιτροπής, ως συνδικαλιστής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα και με την πείρα που διαθέτω μετά από 12 έτη εργασίας στο εργοστάσιο, έχω να δηλώσω τα εξής:

Προτείνω όλος ο φάκελος που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή να έχει ευρεία κοινοποίηση προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα Τμήματα Παραγωγής και Συντήρησης του Εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Διαφωνώ με την έκθεση της Επιτροπής διερεύνησης ατυχήματος ως προς τη βάση και τη λογική που είναι γραμμένη .

Αντιπαραθέτω και υπογράφω μόνο τα παρακάτω.
 
Από τις τοποθετήσεις ορισμένων συναδέλφων που είπαν ότι «ο συνάδελφος δεν έπρεπε να πάει να κλείσει τη βάνα και δεν του είπε κανείς να πάει», θεωρώ πως είναι δευτερεύον και αμελητέο, διότι θα μπορούσε να του είχε δοθεί εντολή, θα μπορούσε να δώσει εντολή και να πάει οποιοσδήποτε, μπορεί να ανέβηκε για να κλείσει τη βάνα, αλλά θα μπορούσε να ανέβει για οποιοδήποτε λόγο.

Γνωρίζω πολύ καλά από την εργασία μου αλλά και από τις περιοδείες στους χώρους δουλειάς , πως πολλά σημεία - εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν έλλειψη προληπτικής συντήρησης - αντικατάστασης, είναι σάπια, όπως και το συγκεκριμένο σημείο που έγινε το θανατηφόρο ατύχημα.

Αυτό αποδεικνύεται εύκολα μέσα από τις εκθέσεις - ντοκουμέντο του τμήματος ασφαλείας , (π.χ. Επιθεώρηση Τμήματος Π/Κ βάσει OHSAS 1801 με ημερομηνία ελέγχου 23-25/04/2013 και ημερομηνία σύνταξης 24/05/2013 ).

Επίσης, γνωρίζω πολύ καλά , από την προσωπική μου παρουσία σε συναντήσεις του Σωματείου με τη Διοίκηση, πως η Διοίκηση (όχι μόνο η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες), είναι πάντα στη λογική : ΕΣΟΔΑ - ΕΞΟΔΑ - ΚΕΡΔΗ - ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ -ΚΟΣΤΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ.

Αυτό αποδεικνύεται επίσης εύκολα από τα πρακτικά των συναντήσεων και είμαι σίγουρος ότι έχει απορρίψει πολλές εργασίες συντήρησης.

Κάτω από αυτές τις περιγραφές που δίνουν την εικόνα του εργοστασίου και τις λογικές που κατευθύνεται ο τρόπος παραγωγής άμεσα από τις Διοικήσεις, έμμεσα από τις Κυβερνήσεις, μπορεί ξεκάθαρα ο καθένας να διαπιστώσει πως η συντήρηση του εργοστασίου είναι γι'αυτούς κόστος, που σημαίνει περισσότερα έξοδα και μικρότερα κέρδη - υπερκέρδη, περισσότερες οικονομικές ζημιές .

Από αυτή τη σκοπιά και με τη λογική πως η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται, θεωρώ πως κύρια και μοναδική υπεύθυνη για το συγκεκριμένο ατύχημα (συνειδητό έγκλημα κατά τη γνώμη μου), είναι άμεσα η Διοίκηση και έμμεσα η Κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα προηγούμενα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο (συνειδητά εγκλήματα κατά τη γνώμη μου), ευθύνονται οι εκάστοτε Κυβερνήσεις με τις εκάστοτε Διοικήσεις, οι από κει και κάτω κρίκοι της παραγωγής ως τον τελευταίο εργάτη, είναι φυσικό και επόμενο να εργάζονται κάτω από αυτή την κατεύθυνση .

Από αυτή τη σκοπιά, αν οι αρμόδιες Υπηρεσίες θέλουν να βρουν πραγματικά ποιος ευθύνεται, τις καλώ να πράξουν τις απαραίτητες ενέργειες .
 
 
Για να είναι ο συνάδελφος Γιώργος, ο τελευταίος που σκοτώνεται στην εργασία του, δηλώνω τα εξής :

Χωρίς να καλλιεργώ αυταπάτες πρώτα απ΄ όλα στον εαυτό μου και μετά στους εργαζόμενους που εκπροσωπώ, θεωρώ πως αν δεν αλλάξει το οικονομοπολιτικό σύστημα που ζούμε και ο τρόπος παραγωγής, πάντα τα μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας, θα αποτελούν κόστος γι΄αυτούς που διοικούν τα εργοστάσια και καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Γι΄ αυτό άλλωστε παλεύω μέσα από ταξικές πολιτικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, για να ανατραπεί αυτό το οικονομοπολιτικό σύστημα και να έρθει ένα άλλο που επίκεντρο θα έχει τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των λίγων.

Παρά ταύτα, ακόμη και στο συγκεκριμένο σύστημα, αν φτιαχτεί ένα τμήμα ασφαλείας πλήρως επανδρωμένο με το απαραίτητο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που θα έχει τη δυνατότητα μέχρι και να σταματάει την παραγωγική διαδικασία αν χρειαστεί, πάντα με τον έλεγχο του Σωματείου και τη συνεχή σύγκρουσή του με τη Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, πιστεύω πως αυτό θα φέρει κάποια ορατά αποτελέσματα .

Τέλος, όπως ο κάθε εργάτης έτσι και ο συνάδελφος Γιώργος εξασφάλιζε στην οικογένειά του την αξιοπρεπή επιβίωσή της. Θεωρώ ότι από πλευράς των υπεύθυνων για τον άδικο σκοτωμό του, που είναι η ΛΑΡΚΟ, απαιτείται να βγει ισόβια σύνταξη και εξασφάλιση μιας αξιοπρεπής ζωής.


ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μέλος της Επιτροπής/Συνδικαλιστής 
και εκπρόσωπος της παράταξης Ε.Α.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου