Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση στη Βουλή για τα μέτρα προστασίας των αγροτών από μονομερείς και καταχρηστικές παρακρατήσεις, ενίσχυση ρευστότητας και ρύθμιση ‘κόκκινων’ αγροτικών δανείων

Με νέα ερώτηση στη Βουλή επανέρχεται η βουλευτής Φθιώτιδας κα Ε.Μακρή-Θεοδώρου, μετά την πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε παλιότερη ερώτησή της αναφορικά με τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων, για χρέη τους προς το δημόσιο. 

Αυτή τη φορά η κα Μακρή μαζί με δεκατρείς ακόμα βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτών από κάθε είδους μονομερείς παρακρατήσεις ποσών που προστατεύονται από τη νομοθεσία, καθώς και από καταχρηστικές συμπεριφορές -αφού πολλές φορές αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις δανειοδότησης, με τις οποίες καλούνται να αποδεχθούν παρακρατήσεις των επιδοτήσεών τους για ενδεχόμενες οφειλές τους-. Συγκεκριμένα, ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, δεδομένου ότι ήδη έχει καθυστερήσει η κατάθεσή της. 

Επίσης, στην ερώτηση γίνεται λόγος για χιλιάδες αγροτικά δάνεια, ακόμα και για αυτά με μικρές καθυστερήσεις ή πρόσκαιρες αδυναμίες πληρωμής, τα οποία έχουν θεωρηθεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά και επιβαρύνονται εξ αυτού του λόγου με τόκους υπερημερίας, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισής τους εκ μέρους των οφειλετών.

Για μια ακόμα φορά τονίζεται τόσο από την κα Μακρή, όσο και από τους συνυποβάλλοντες βουλευτές πως η δικαστική διέξοδος, σαφώς και δεν μπορεί να αποτελεί λύση προκειμένου να δικαιωθούν οι αγρότες που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Μία τέτοια τακτική όχι μόνο συνεπάγεται ταλαιπωρία και σημαντικό κόστος για αυτούς, αλλά επιπλέον, δεν συνάδει με την έννοια του Κράτος Δικαίου, το οποίο οφείλει να ρυθμίζει και να προνοεί και όχι να μεταθέτει το βάρος στη Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινοτική νομοθεσία κατοχυρώνει την ακέραιη καταβολή στους δικαιούχους των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Όσον αφορά στις συντάξεις, η εθνική νομοθεσία προστατεύει το ποσό της σύνταξης που κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ επιπρόσθετα προβλέπει το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1.500 ή 2.000 ευρώ, σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Τέλος, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν και για την πορεία της χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών (Α.Δ.Α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου