Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Κ.Τσαμαδιάς: "Γκρίζες ζώνες" στην συνέντευξη Κοτρωνιά στο Star

Για "γκρίζες ζώνες", σχετικά με τις αναφορές του δημάρχου Λαμίας Γιώργου Κοτρωνιά στο θέμα του Πανεπιστημίου Στερεάς στην εκπομπή "Βήμα για όλους" του Star Κεντρικής Ελλάδας, κάνει λόγο με δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς (Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Παιδείας επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή).


Ολόκληρη η  δήλωση του κ.Τσαμαδιά:

Κ.ΤΣΑΜΑΔΙΑΣ
Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γ. Κοτρωνιάς, την Δευτέρα 18/11, έδωσε συνέντευξη στον κ. Γ. Σιμόπουλο (TV STAR). 

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή της Λαμίας στο χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
 
Η αναφορά του είχε δύο «γκρίζες ζώνες»:
 
Α. τα πεπραγμένα του παρελθόντος και τον επιμερισμό των ευθυνών για τη μη επιβίωση του Πανεπιστημίου Στερεάς.
 
Β. τη νέα προσπάθεια συγκρότησης της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Ας ρίξουμε λοιπόν το φώς της αλήθειας στα «γκρίζα» σημεία.
 
Όσον αφορά στο δεύτερο, δεν θα επιχειρήσω, τώρα, συγκριτική αξιολόγηση για το μέγεθος της συμβολής των διαφόρων πλευρών, στη θετική μέχρι σήμερα εξέλιξη του εγχειρήματος. Θα έλεγα να την κάνουμε αργότερα με συγκεκριμένα στοιχεία, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα.
 
Όμως, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την αναφορά του κ. Δημάρχου στο παρελθόν και συγκεκριμένα τη θέση του για «τις ευθύνες που είχε το Υπουργείο Παιδείας» και συνακόλουθα όσοι είχαν θέσεις ευθύνης σε αυτό.
 
Διετέλεσα Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Παιδείας επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή (Μάρτιος 2004 – αρχές Φεβρουαρίου 2009, με Υπουργούς την κ. Μ. Γιαννάκου και τον κ Ευρ. Στυλιανίδη).
 
Όσον αφορά στην εξέλιξη του Πανεπιστημίου Στερεάς, κατ' εκείνη την πενταετία, σημειώνω, τα εξής κομβικά γεγονότα:
 
Α. Ιδρύθηκε, συγκροτήθηκε υλικοτεχνικά και ακαδημαϊκά και τέθηκε σε λειτουργία το δεύτερο τμήμα «Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης», στη Λειβαδιά. Στη Λαμία, έδρα του Πανεπιστημίου, χρηματοδοτήθηκε η διαμόρφωση βασικών υποδομών και η προμήθεια εξοπλισμών για το κτίριο που είχε διατεθεί από την αυτοδιοίκηση. Προχώρησε, με αργό ρυθμό, η διαδικασία πλήρους έγκρισης και δευτέρου τμήματος σχετικά με την «ενέργεια», πέραν του τμήματος «Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική». Όμως, το έλλειμμα των υποδομών τότε, όπως και τώρα, ήταν, όπως και είναι, περιοριστικός παράγων για την ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη Λαμία. Το θέμα το έθετα, όπως συνεχώς το θέτω, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τη Διοικούσα Επιτροπή και τους Αυτοδιοικητικούς της περιοχής. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλες τις πλευρές ότι αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα άμεσα και ριζικά η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Λαμία δεν θα αναπτυχθεί (αναλυτική τεκμηρίωση έχει δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο).
 
Β. Ειδικότερα, στα τέλη του 2007, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας σύσκεψη με θέμα το Πανεπιστήμιο Στερεάς, υπό την προεδρία του τότε Υφυπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Σπ. Ταλιαδούρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπογράφων, μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού, αν και μη αρμόδιος, ο κ. Α Σκορδάς ως Περιφερειάρχης, Ο κ.  Α. Χειμάρας ως Νομάρχης και ο κ. Γ. Κοτρωνιάς ως Δήμαρχος Λαμίας.
Μετά από συζήτηση συμφωνήσαμε στα εξής:
 
Α. Χωρίς μεγάλης έκτασης γη και κτιριακές υποδομές (campus) δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθεί σοβαρό σύγχρονο Πανεπιστήμιο στη Λαμία.
 
Β. Σε όλα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, η γη διασφαλίσθηκε από φορείς της αυτοδιοίκησης. Άρα, και στην περίπτωση της Λαμίας, οι φορείς της αυτοδιοίκησης ανελάμβαναν την ευθύνη προσδιορισμού της κατάλληλης γης.
 
Γ. Μετά από πρότασή μου οι τρείς (Ταλιαδούρος, Τσαμαδιάς, Σκορδάς), που εκπροσωπούσαμε την Κυβέρνηση, δεσμευτήκαμε και εξασφαλίσαμε τις πηγές για χρηματοδότηση της κατασκευής κτιριακών υποδομών με το ποσό των 17 εκ ευρώ. Με την θέση αυτή, όταν του γνωστοποιήθηκε στη συνέχεια, συμφώνησε και ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης.
 
Δ. Ενώπιον όλων τηλεφώνησα: 
α) στον κ. Κ. Δημόπουλο, τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τότε Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εζήτησα και συμφώνησε να μας παραδώσει τις μελέτες των κεντρικών κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που είχαν ήδη κατασκευασθεί στην Τρίπολη. Τις κεντρικές εγκαταστάσεις είχα υπηρεσιακά επισκεφθεί και είχα διαπιστώσει την πληρότητά τους. 
β) στον Καθηγητή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Π. Παταργιά. Εζήτησα και συμφώνησε να διαθέσει ομάδα έμπειρων μηχανικών για τροποποιήσεις-προσαρμογές των μελετών και επιβλέψεις των κατασκευών. Έτσι, διασφαλίζονταν ότι το έργο θα προχωρούσε γρήγορα και με το ελάχιστο κόστος. Έκτοτε, υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα των αυτοδιοικητικών για την εύρεση της κατάλληλης γης
Ε. Στις αρχές του 2008, κατά την επίσκεψη του τότε Υπουργού κ. Στυλιανίδη και του ηγετικού επιτελείου του Υπουργείου Παιδείας στη Λαμία επιβεβαιώθηκε η βούληση του Υπουργείου.
Άλλωστε, εκείνη την πενταετία, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης είχαν κατασκευασθεί στην περιοχή μας όπως και σε όλη την Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες περιόδους, οι περισσότερες κτιριακές υποδομές για εκπαιδευτικές μονάδες.
 
Άρα, δεν ήταν πρόβλημα για το Υπουργείο Παιδείας η έναρξη δημιουργίας σοβαρών κτιριακών υποδομών για το Πανεπιστήμιο. Οι κτιριακές υποδομές θα ωθούσαν στην ταχύτερη ακαδημαϊκή συγκρότηση και στην μη αντιστρεπτή πορεία του Πανεπιστημίου Στερεάς.
 
Συνεπώς, κατά την πεποίθησή μου, ορθώς οι έχοντες την πρωτοβουλία έμπρακτης στήριξης του νέου εγχειρήματος συγκρότησης της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία, «τρέχουν» για τη δημιουργία επαρκών τετελεσμένων.

Ελπίζω το πάθημα να έχει γίνει σε όλους μάθημα.

20/11/2013

Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς
Αναπλ. Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πρόεδρος Ελληνικού Επιστημονικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου