Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Φύλλο και φτερό τα έσοδα των Δήμων

Καυτές ερωτήσεις απευθύνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στους Δήμους καθώς άρχισε να ελέγχει τα έσοδα του 2012 και εντοπίζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ εκείνων που προϋπολόγισαν και εκείνων που εισέπραξαν

Βάζει χέρι για τα καλά στους Δήμους το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς πλέον εκτός από τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο στα έξοδα αρχίζει σιγά σιγά να ελέγχει και την πορεία των εσόδων ενός εκάστου Δήμου ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακρύς κατάλογος από τα έσοδα του 2012 που παρουσίασαν οι Δήμοι βρίσκεται στα χέρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναζητά τους λόγους που υπήρξε η υστέρηση των εσόδων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία προσπαθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να πιέσει στην κατεύθυνση να συντάσσονται πραγματικοί προϋπολογισμοί, δηλαδή προϋπολογισμοί οι οποίοι παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τις εισπράξεις της προηγούμενης χρονιάς και δεν δημιουργούν έξοδα εν ονόματι των οποιωνδήποτε μελλοντικών εσόδων, ίσως και ανύπαρκτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει μπει στο μεγεθυντικό φακό όλη αυτή η ιστορία των εσόδων και μάλιστα το τελευταίο διάστημα ζητούν πληροφορίες από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων και ιδιαίτερα σε κάποια σημεία όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των ποσών που είχαν προϋπολογιστεί και αυτών που εντοπίζουν απολογιστικά ότι έχουν εισπραχθεί.

Να θυμίσουμε ότι θεσμικά προβλέπεται το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση και ως προς το σκέλος των εσόδων και μάλιστα όταν διαπιστώνει σημαντικές αποκλίσεις προβλέπονται και μια σειρά από πράξεις που πρέπει να εκδοθούν. 

Οι λογικές που υπήρχαν στην τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως ενόψει εκλογών για χαλαρή σχέση με τις εισπράξεις είναι αυτονόητο ότι πάνε περίπατο αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν απευθύνεται μόνο στους Δήμους αλλά κυρίως στους υπηρεσιακούς παράγοντες που σε κάθε περίπτωση έχουν το δικαίωμα και συγχρόνως την υποχρέωση να προχωρήσουν σε αναγκαστικές διαδικασίες είσπραξης. 

Οι ίδιες πληροφορίες ακόμη σημειώνουν πως σ’αυτή τη φάση οι ελεγκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο κρατούν χαμηλούς τόνους καθώς όλο αυτό το πλαίσιο δείχνουν να το προετοιμάζουν για την επόμενη δημοτική περίοδο που ξεκινά τον ερχόμενο Αύγουστο.

Έτσι σε επίπεδο προϋπολογισμού υπάρχει το Παρατηρητήριο το οποίο ελέγχει και στέλνει παρατηρήσεις. Σε επίπεδο εσόδων και νομιμότητας των εξόδων υπάρχει ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πολύ αργότερα ο κατασταλτικός έλεγχος. Τώρα τελευταία οι έλεγχοι επεκτείνονται και χρονικά και ποσοτικά σε πληθώρα από ανθρώπους. Αιρετούς και υπηρεσιακούς. 

Πάντως οι εντολές που έχουν δοθεί για τους συγκεκριμένους ελέγχους από την Αθήνα κινούνται στην κατεύθυνση διορθώσεων ευθύς εξαρχής των δεδομένων και του τρόπου διαχείρισης των συγκεκριμένων θεμάτων και σιγά σιγά άρχισε να σφίγγει ο κλοιός με συνέπεια οι επόμενες δημοτικές αρχές να βρεθούν μπροστά σ’ένα πεδίο προσαρμογής το οποίο θα επιβάλλεται από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα έρθουν τετ-α-τετ με τις πιθανές ευθύνες τους.

ΕΦ."ΗΜΕΡΑ"

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΚΡΩΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ.ΕΧΟΥΝ ΡΩΤΗΣΕΙ ΕΠΑΝΝΗΛΗΜΕΝΩΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ.ΑΥΤΟ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ.ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΚΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου