Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μνημόνια διαρκείας

Οι δηλώσεις Βρούτση για το ασφαλιστικό σημαίνουν ότι η κυβέρνηση, με τη γνωστή παραφιλολογία περί «νομιμότητας» και «εστιών ανομίας», προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων σε βάρος των ασφαλισμένων. Η νέα «εφόρμηση» έρχεται με το νέο νομοσχέδιο που αναγγέλθηκε από τον ίδιο.
  
Αλλά η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
     
Τότε, ούτε μνημόνια υπήρχαν, ούτε καπιταλιστική οικονομική κρίση. Υπήρχε, όμως, η ανάγκη προσαρμογής μπροστά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στη συνέχεια, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η προοπτική της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ενώ ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, ήταν σαφής η προσπάθεια για γενίκευση του χτυπήματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
      
Η επίθεση που εξαπολύουν σήμερα ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα και περιλαμβάνει νέες περικοπές, σχέδια για αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις στα εφάπαξ, διακοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από 65 χρόνων, κ.ά. Αποτελεί δε συνέχιση της ίδιας προσπάθειας. Ήδη ένα μεγάλο μέρος των σημερινών εργαζομένων και ιδιαίτερα των νεότερων δεν πρόκειται να δει σύνταξη ούτε με το κιάλι.
     
Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια έναν συγκεκριμένο στόχο. Αυτό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη της ΕΕ.
    
Η Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί το φθιωτικό λαό να συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει και να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα:


·    Ότι η αναπαραγωγή της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» (η οποία γίνεται ακόμα πιο θολή, αφού οι πρώην μνημονιακοί γίνονται αντιμνημονιακοί) συγκαλύπτει ουσιαστικά ότι η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε «μνημόνιο διαρκείας». Και αυτό είναι η υλοποίηση της ίδιας της στρατηγικής του κεφαλαίου, που υπήρχε πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και τις δανειακές συμβάσεις.

·    Ότι τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωενωσιακού προσανατολισμού «κόβονται» για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Διαπραγματεύονται ή φιλοδοξούν να διαπραγματευτούν για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων η οποία, φυσικά, θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.    
·  Ότι, οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει, θα υλοποιήσει αυτή τη στρατηγική, αφού θα λειτουργεί εντός των τειχών της Ε.Ε., και του εκμεταλλευτικού συστήματος.
    
Γι' αυτό το λόγο το ΚΚΕ διακηρύσσει πως χρειάζεται σήμερα γραμμή σύγκρουσης συνολικά με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την πολιτική της ΕΕ, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Μια τέτοια γραμμή που υπηρετεί την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη συμβιβαστούν με την επίθεση στα δικαιώματά τους. Που υπηρετεί την άμεση πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά και βάζει μπροστά στο λαό τη δυνατότητα οριστικής λύσης των προβλημάτων του σε μια άλλη κοινωνία, όπου θα είναι ο ίδιος εξουσία. 

ΛΑΜΙΑ                       31/10/2013


Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την Κυριακή 3/11, 10.30πμ, μπροστά στα Δικαστήρια της Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου