Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

H Νέα ΜΕΡΑ φέρνει στη Βουλή την καθυστέρηση αποζημίωσης των θυμάτων του Ομίλου ΑΣΠΙΣ

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νέα ΜΕΡΑ κκ. Νίκος Σταυρογιάννης και Γιάννης Κουράκος, με αφορμή την έγγραφη αναφορά του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ σχετικά με το ζήτημα της καθυστέρησης της αποζημίωσης των θυμάτων του Ομίλου ΑΣΠΙΣ.
  
Οι βουλευτές της Νέας ΜΕΡΑς ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν για τις μέχρι σήμερα κινήσεις της Πολιτείας αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις του Ομίλου 

ΑΣΠΙΣ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και COMMERCIAL VALUE A.A.E., που βρίσκονται ήδη σε ασφαλιστική εκκαθάριση από το έτος 2009, τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλισμάτων, τη μεταβίβαση και εκχώρηση του οριστικού χαρτοφυλακίου ζωής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, και τη χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής.

Τέλος, οι βουλευτές της Νέας ΜΕΡΑς κκ Νίκος Σταυρογιάννης και Γιάννης Κουράκος ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την ανάθεση όλων των εκκρεμών ποινικών δικογραφιών σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.

Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωση του το Κίνημα Υπέρβαση για τα θύματα της ΑΣΠΙΣ αναφέρει:
  

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ : ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ 250.000 ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ 250.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΕΙΧΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

ΜΟΛΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Κ.α ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ ΟΤΙ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΜΕ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, Η ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΕ ΠΡΟΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟΥΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15-20 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΔΕΚΤΗ ΠΡΟΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΣτΕ), ΟΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΕ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ, ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΩΣ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. 
 
ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΕ 6 ΜΟΝΟ ΜΗΝΕΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΑ 15-20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ.

ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΡΑΣ ΝΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΘΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ Ή ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΙΞΑΜΕ.

ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ. ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΤΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ. ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΟΠΛΑ. ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ.

ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ.


Αναλυτικά η ερώτηση:


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, 2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, (3) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Αθήνα, 15/10/2013


ΘΕΜΑ : ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΑΤΩΝ


Επειδή από το έτος 2009 ανακλήθηκαν οριστικά οι άδειες σύστασης και λειτουργίας των ανώνυμων  ασφαλιστικών επιχειρήσεων του Ομίλου ΑΣΠΙΣ, ήτοι της  ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και της COMMERCIAL VALUE A.A.E., οι οποίες και τέθηκαν σε ασφαλιστική εκκαθάριση.

Επειδή, μετά τις ανωτέρω πράξεις της Διοίκησης, ορίστηκε Επόπτης του Χαρτοφυλακίου Ζωής, με αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση και μεταβίβαση αυτού σε τρίτες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και, εν τω μεταξύ, παρήλθε άπρακτη η σχετική προθεσμία ευρέσεως των αναδόχων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Επειδή, λόγω του μεγέθους του ανωτέρω ασφαλιστικού ομίλου και, ειδικότερα, της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α., αφού αυτή ήταν η 2η σε μέγεθος ασφαλιστική εταιρεία του κλάδου ζωής στην Ελλάδα, με 150 εταιρικά υποκαταστήματα ανά την επικράτεια και συμμετοχές σε 23 θυγατρικές και λοιπές συνδεδεμένες επιχειρήσεις ενώ, κατά την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της, διέθετε χαρτοφυλάκιο εν ισχύ άνω των 200.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων, με 1.200.000 ασφαλισμένους και δικαιούχους ασφαλισμάτων, έχει προκύψει μείζον κοινωνικό ζήτημα στους ασφαλισμένους και συστημικό ζήτημα στην ασφαλιστική αγορά και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, που επιτείνονται από την μέχρι σήμερα αδιαφορία της Πολιτείας, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών και της Πολιτικής Ηγεσίας της σημερινής Κυβέρνησης, για την κάλυψη των υποχρεώσεων που προέκυψαν σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, προκειμένου να μην απομειώνεται η αξία του ανωτέρω ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου του κλάδου ζωής.

Επειδή, μετά τα ανωτέρω, καθίσταται πλέον επιτακτική η άμεση μεταβίβαση – εκχώρηση του οριστικού χαρτοφυλακίου ζωής των ανωτέρω ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, μετά των αντίστοιχων ασφαλιστικών τοποθετήσεων, μαθηματικών και τεχνικών αποθεμάτων και των ελεύθερων περιουσιακών τους στοιχείων, στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, προκειμένου αυτό να τα διαχειρίζεται και αξιοποιεί με ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση της εκμετάλλευσής τους και τα έσοδα αυτής για την τμηματική ικανοποίηση των εκκρεμών υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους, με την ταυτόχρονη μείωση του δημοσιονομικού κόστους, λόγω της εκ των ανωτέρω μείωσης της χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επειδή, μετά τα ανωτέρω, καθίσταται επίσης επιτακτική η άμεση χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, μέσω των απαραίτητων παρεμβάσεων της Πολιτείας, για τις οποίες η Πολιτική Ηγεσία της σημερινής Κυβέρνησης είχε, ήδη από το έτος 2012 και πριν τις τελευταίες εκλογές, δεσμευθεί έναντι των ασφαλισμένων, προκειμένου το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής να έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, ήτοι την ικανοποίηση των απαιτήσεων από ασφαλίσεις ζωής και αποζημιώσεις των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλισμάτων, με την υλοποίηση της διαδικασίας των τακτικών και αναλογικών τμηματικών καταβολών των οφειλομένων απαιτήσεων, όπως αυτές έχουν ήδη προσδιοριστεί στο Οριστικό Χαρτοφυλάκιο Ζωής, από τον υπό του Ελληνικού Δημοσίου διορισθέντα Επόπτη Χαρτοφυλακίου,  κατά ποσοστό 70% ανάλογα με το χρόνο λήξεως εκάστου ασφαλιστηρίου συμβολαίου και με απώτατο χρόνο λήξης το έτος 2014, σύμφωνα με το αρθ. 17, παρ. 3 και 4, Ν. 4002/2011, που τροποποίησε το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης θ’, της παρ. 5, αρθ. 2 του ιδίου νόμου.

Επειδή, μετά τα ανωτέρω, καθίσταται επίσης επιτακτική η αξιοποίηση του νομικού καθεστώτος της τιτλοποίησης των απαιτήσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλιστηρίων συμβολαίων και της ταυτόχρονης, παράλληλης ή εναλλακτικής παροχής φορολογικών κινήτρων στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους ασφαλισμάτων.

Επειδή επείγει και, δυστυχώς, ακόμη μέχρι και σήμερα εκκρεμεί, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της Πολιτείας, η λήψη όλων των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης των ανωτέρω ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι μετά από πολυετείς και αδιέξοδες διαδικασίες.

Επειδή, όπως καλώς γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία, μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου των Ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, με το από 12/06/2012 Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του κόμματος, δεσμεύθηκε επίσημα κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο ότι θα δώσει συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλισμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ και, ειδικότερα, δεσμεύθηκε ότι :
§  Θα υπάρξει αναδοχή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, το οποίο θα μετατραπεί σε οιονεί ασφαλιστική εταιρεία ειδικού σκοπού, κατά το πρότυπο της Γερμανίας και θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, και τη διαχείριση των χαρτυφυλακίων ασφαλίσεων ζωής του ομίλου ΑΣΠΙΣ, χωρίς να απαιτείται να δημιουργεί νέα αποθεματικά κεφάλαια και χρηματοδοτώντας τα τυχόν ελλείμματα που ενδέχεται να προκύψουν από τη λειτουργία του μόνο στο μέτρο που αυτά δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις τρέχουσες εισφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μη ρευστοποιούνται τα χαρτοφυλάκια ζωής, γεγονός που θα απαιτούσε άμεσα μεγάλα ποσά κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά, αντιθέτως, θα συνεχίζεται η ασφάλιση και η όποια κεφαλαιακή ενίσχυση θα απαιτείται μόνο για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων σε μαθηματικά και τεχνικά αποθέματα.    
§  Θα τεθεί ως στόχος η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής του ομίλου ΑΣΠΙΣ, με χρονικό ορίζοντα το ταχύτερο δυνατό, για να μην απομειώνεται η αξία του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου.

Επειδή, όπως καλώς γνωρίζετε, με το αρθ. 17, παρ. 3, Ν. 4002/2011, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει θεσπιστεί η χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής μέχρι του ποσού των 200.000.000,00 ευρώ, με την αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης θ’ της παρ. 3, αρθ. 2, Ν. 4002/2011, προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί και να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, ήτοι την ικανοποίηση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων του ομίλου ΑΣΠΙΣ και των δικαιούχων ασφαλισμάτων από ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής.

Επειδή, όπως καλώς γνωρίζετε, το ανωτέρω ζήτημα και η σχετική με αυτό νομοθετική ρύθμιση και τροποποίηση του αρθ. 17, παρ. 3, Ν. 4002/2011, αποκρύφτηκε με προφανή σκοπιμότητα από την ΤΡΟΪΚΑ.

Επειδή, όπως καλώς γνωρίζετε, εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, με το υπόλοιπο της περιουσίας της προηγούμενης εποπτικής αρχής ΕΠΕΙΑ (Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης), που έχει ήδη εκκαθαριστεί και το προϊόν της εκκαθάρισής της, που έχει ήδη διατεθεί για τον ανωτέρω σκοπό, ακόμη λιμνάζει, άγνωστο για ποιό λόγο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου έχει εγγραφεί ως έσοδο του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το αρθ. 1, παρ. 7, Ν. 3867/2010, σε συνδυασμό με με το αρθ. 2, παρ. 1, του ιδίου ανωτέρω νόμου, όπως επίσης και με την εκχώρηση της είσπραξης των απαιτήσεων των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ.

Επειδή επείγει η ανάθεση όλων των εκκρεμών ποινικών δικογραφιών σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, προς αναζήτηση των ποινικών ευθυνών για το ήδη διαπιστωθέν έλλειμμα των αποθεματικών κεφαλαίων των ανωτέρω ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ και την απονομή δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την παραδειγματική τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των προσώπων που εμπλέκονται,  άμεσα ή έμμεσα, στο «Σκάνδαλο ΑΣΠΙΣ», συμπεριλαμβανομένης και της υπεύθυνης για την κατάρρευση του ομίλου Πολιτικής Ηγεσίας από το έτος 2000 μέχρι και την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, το έτος 2009, που ενώ γνώριζαν το πρόβλημα και το μέγεθος του από τις τακτικές ετήσιες και εξαμηνιαίες εκθέσεις και αναφορές των υπαλλήλων των αρμόδιων εποπτικών αρχών στις οποίες προΐστανται,  που ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του ομίλου και των ασφαλιστικών εταιρειών του,  αυτοί – οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών – ασκούσαν σκοπίμως πλημμελή εποπτεία και κάλυπταν εις γνώση τους το πρόβλημα,  χορηγώντας  ανελλιπώς, κάθε χρόνο  στις ανωτέρω ασφαλιστικές επιχειρήσεις του ομίλου ΑΣΠΙΣ, Πιστοποιητικά Φερεγγυότητας και Κάλυψης Αποθεμάτων άνευ αντικρίσματος, παραπλανώντας με τις πράξεις τους αυτές την ασφαλιστική αγορά, το χρηματιστήριο (ΧΑΑ), το τραπεζικό σύστημα, τους αντασφαλιστές, τους διαμεσολαβούντες και τους ασφαλισμένους, προς όφελος των επιχειρηματικών,  χρηματιστηριακών και πολιτικών συμφερόντων που κρύβονταν πίσω από τον Παύλο Ψωμιάδη, με αποτέλεσμα, αντί να ανακαλέσουν, ως όφειλαν, τις άδειες λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ ήδη από τις αρχές του έτους 2000, αυτοί επέλεξαν να τις κρατούν παράνομα σε λειτουργία, εκθέτοντας σε πολλαπλάσιο και ήδη συστημικό κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και τις περιουσίες των ασφαλισμένων, και να τις χρηματοδοτούν στην πράξη με τα μεταφερόμενα σε αυτές ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια μικρότερων ασφαλιστικών επιχειρήσεων, των οποίων οι ίδιοι ανακαλούσαν τις άδεις λειτουργίας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, παρότι αυτές αντιμετώπιζαν προβλήματα πολύ μικρότερου μεγέθους σε σχέση με εκείνα των εταιρειών του Ομίλου Ασπίς.           

Επειδή για όλα τα ανωτέρω ζητήματα μας υποβλήθηκε έγγραφη αναφορά και καταγγελία από το Σωματείο με την επωνυμία «ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ», στα πλαίσια της συλλογικής δράσης που αναλαμβάνει υπέρ των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπεί και εκφράζει. 

Επειδή, για όλα τα ανωτέρω ζητήματα, έχουν ενημερωθεί διεξοδικά, με αναλυτικά για το σκοπό αυτό υπομνήματα, ο Πρωθυπουργός κος Αντώνης Σαμαράς, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κος Γεώργιος Προβόπουλος, ο Διευθυντής της εποπτικής αρχής ΔΕΙΑ (Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης)  που συστήθηκε και λειτουργεί στην ΤτΕ, κ.ος Ζάρκος, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ και ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής κ.ος Κλεάνθης Παπανίκας. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

-Τι έχει πράξει μέχρι σήμερα και τι προτίθεται να πράξει έναντι όλων των ανωτέρω η Κυβέρνηση, σχετικά με τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις του Ομίλου ΑΣΠΙΣ, ήτοι της  ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και της COMMERCIAL VALUE A.A.E., που βρίσκονται ήδη σε ασφαλιστική εκκαθάριση από το έτος 2009 και ενώ έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία ευρέσεως αναδόχων ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τη μεταβίβαση του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου ζωής ;

-Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλισμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΣ και την αποκατάσταση του μείζονος κοινωνικού και συστημικού ζητήματος  που έχει προκύψει  από τη μέχρι σήμερα προκλητική αδιαφορία της Πολιτείας  για την κάλυψη των υποχρεώσεων σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, προκειμένου να μην απομειώνεται η αξία του ανωτέρω ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου ζωής ;

-Τί προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της επιτακτικής πλέον ανάγκης μεταβίβασης και εκχώρησης του οριστικού χαρτοφυλακίου ζωής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, μετά των αντίστοιχων ασφαλιστικών τοποθετήσεων, μαθηματικών και τεχνικών αποθεμάτων και των ελεύθερων περιουσιακών τους στοιχείων, στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, προκειμένου αυτό να τα διαχειρίζεται και αξιοποιεί με ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση της εκμετάλλευσής τους και τα έσοδα αυτής για την τμηματική ικανοποίηση των εκκρεμών υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους, με την ταυτόχρονη μείωση του δημοσιονομικού κόστους, λόγω της εκ των ανωτέρω μείωσης της χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής από το Ελληνικό Δημόσιο ;

-Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της  επιτακτικής πλέον ανάγκης χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, για την οποία η Πολιτική Ηγεσία της σημερινής Κυβέρνησης είχε ήδη από το έτος 2012  δεσμευθεί προεκλογικά έναντι των ασφαλισμένων;

-Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής να έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, ήτοι την ικανοποίηση των απαιτήσεων από ασφαλίσεις ζωής και αποζημιώσεις των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλισμάτων, με την υλοποίηση της διαδικασίας των τακτικών και αναλογικών τμηματικών καταβολών των οφειλομένων απαιτήσεων, όπως αυτές έχουν ήδη προσδιοριστεί στο Οριστικό Χαρτοφυλάκιο Ζωής, από τον υπό του Ελληνικόύ Δημοσίου διορισθέντα Επόπτη Χαρτοφυλακίου,  κατά ποσοστό 70% ανάλογα με το χρόνο λήξεως εκάστου ασφαλιστηρίου συμβολαίου και με απώτατο χρόνο λήξης το έτος 2014, σύμφωνα με το αρθ. 17, παρ. 3 και 4, Ν. 4002/2011, που τροποποίησε το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης θ’, της παρ. 5, αρθ. 2 του ιδίου νόμου ;

-Προτίθεται η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το νομικό καθεστώς της τιτλοποίησης των απαιτήσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλιστηρίων συμβολαίων και της ταυτόχρονης, παράλληλης ή εναλλακτικής παροχής φορολογικών κινήτρων στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους ασφαλισμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ ;

-Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της άμεσης λήψης των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι μετά από πολυετείς και αδιέξοδες διαδικασίες ;

-Προτίθεται η Κυβέρνηση να είναι συνεπής με τις προεκλογικές  δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, αφού μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου των Ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, με το από 12/06/2012 Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, δεσμεύθηκε επίσημα κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο ότι θα δώσει συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλισμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ ;

-Ειδικότερα, προτίθεται η Κυβέρνηση, στα πλαίσια των ανωτέρω προεκλογικών δεσμεύσεων της Πολιτικής Ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, να προωθήσει το ζήτημα της αναδοχής των ασφαλιστηρίων συμβολαίων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής ;

-Επίσης, προτίθεται η Κυβέρνηση να μετατρέψει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής σε οιονεί ασφαλιστική εταιρεία ειδικού σκοπού, κατά το πρότυπο της Γερμανίας, για να  αναλάβει  τη διαχείριση των χαρτυφυλακίων ασφαλίσεων ζωής του ομίλου ΑΣΠΙΣ, χωρίς να απαιτείται να δημιουργεί νέα αποθεματικά κεφάλαια και χρηματοδοτώντας τα τυχόν ελλείμματα που ενδέχεται να προκύψουν από τη λειτουργία του μόνο στο μέτρο που αυτά δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις τρέχουσες εισφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μη ρευστοποιούνται τα χαρτοφυλάκια ζωής, γεγονός που θα απαιτούσε άμεσα μεγάλα ποσά κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά, αντιθέτως, θα συνεχίζεται η ασφάλιση και η όποια κεφαλαιακή ενίσχυση θα απαιτείται μόνο για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων σε μαθηματικά και τεχνικά αποθέματα ;   

-Και επιπλέον, προτίθεται η Κυβέρνηση να δρομολογήσει την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής του ομίλου ΑΣΠΙΣ το ταχύτερο δυνατό, για να μη συνεχίσει να απομειώνεται η αξία του ανωτέρω ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου ;

-Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση ως προς τη συμμόρφωση της Πολιτείας και των αρμόδιων αρχών με το αρθ. 17, παρ. 3, Ν. 4002/2011, με το οποίο έχει θεσπιστεί η χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής μέχρι του ποσού των 200.000.000,00 ευρώ, με την αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης θ’ της παρ. 3, αρθ. 2, Ν. 4002/2011 ;

-Τι απαντά η Κυβέρνηση ως προς το ζήτημα, τους λόγους και τη σκοπιμότητα της απόκρυψης από την ΤΡΟΪΚΑ του ανωτέρω ζητήματος και της σχετικής με αυτό νομοθετικής ρύθμισης, που αφορά την τροποποίηση του αρθ. 17, παρ. 3, Ν. 4002/2011 ;

-Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής με το υπόλοιπο της περιουσίας της προηγούμενης εποπτικής αρχής ΕΠΕΙΑ, που έχει ήδη εκκαθαριστεί και το προϊόν της εκκαθάρισής της, που έχει ήδη διατεθεί για τον ανωτέρω σκοπό, ακόμη λιμνάζει, άγνωστο για ποιό λόγο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου έχει εγγραφεί ως έσοδο του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το αρθ. 1, παρ. 7, Ν. 3867/2010, σε συνδυασμό με με το αρθ. 2, παρ. 1, του ιδίου ανωτέρω νόμου ;

-Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της εκχώρησης της είσπραξης των απαιτήσεων των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής ;

-Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ανάθεσης όλων των εκκρεμών ποινικών δικογραφιών σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, προς αναζήτηση των ποινικών ευθυνών για το ήδη διαπιστωθέν έλλειμμα των αποθεματικών κεφαλαίων των ανωτέρω ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ και την απονομή δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την παραδειγματική τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των προσώπων που εμπλέκονται,  άμεσα ή έμμεσα, στο «Σκάνδαλο ΑΣΠΙΣ», συμπεριλαμβανομένης και της υπεύθυνης για την κατάρρευση του ομίλου Πολιτικής Ηγεσίας από το έτος 2000 μέχρι και την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, το έτος 2009, που ενώ γνώριζαν το πρόβλημα και το μέγεθος του από τις τακτικές ετήσιες και εξαμηνιαίες εκθέσεις και αναφορές των υπαλλήλων των αρμόδιων εποπτικών αρχών στις οποίες προϊσταντο,  που ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του ομίλου και των ασφαλιστικών εταιρειών του,  αυτοί – οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών – ασκούσαν πλημμελή εποπτεία και κάλυπταν εις γνώση τους το πρόβλημα,  χορηγώντας  ανελλειπώς, κάθε χρόνο  στις ανωτέρω ασφαλιστικές επιχειρήσεις του ομίλου ΑΣΠΙΣ, Πιστοποιητικά Φερεγγυτότητας και Κάλυψης Αποθεμάτων άνευ αντικρύσματος, παραπλανώντας με τις πράξεις τους αυτές την ασφαλιστική αγορά ;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Γιάννης Κουράκος

Νίκος Σταυρογιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου