Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Εισήγηση Βουλευτού Φθιώτιδας κας Ελένης Μακρή-Θεοδώρου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδρίασε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου πραγματοποίησε η κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Η βουλευτής Φθιώτιδας αφού αναφέρθηκε στην προφανή πλέον ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της χώρας από τον ορυκτό πλούτο του πετρελαίου, κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η φθηνότερη παραγωγή με λιγότερους περιβαλλοντικούς ρύπους. 

Αναφερόμενη στον κο υπουργό τόνισε τις καθυστερήσεις των τελευταίων χρόνων και τα κενά λειτουργίας των Α.Π.Ε., ενώ παράλληλα υπενθύμισε την εκκρεμότητα ενός σχεδίου συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού που αναμένεται να προωθηθεί σύντομα από το εν λόγω υπουργείο.
      
Συνεχίζοντας η βουλευτής την τοποθέτησή της, ανέλυσε διεξοδικά τα σημαντικά ζητήματα του ενεργειακού συμψηφισμού και της διακοψιμότητας. 

Όσον αφορά στο πρώτο, εξήγησε ότι η δυνατότητα αυτή καθίσταται οικονομικά βιώσιμη όχι μόνο σε επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, αλλά μπορεί να είναι ελκυστική και σε περιπτώσεις μικρότερων καταναλώσεων. 

Όσων αφορά στη διακοψιμότητα -διαδικασία κατά την οποία ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να ζητά από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, να περιορίσουν ή ακόμα και να διακόψουν την κατανάλωσή τους, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο,  με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της αποζημίωσής τους-  η κα Μακρή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, και στη δυνατότητα εφαρμογής αυτής της διαδικασίας στην εταιρεία. 

Τόνισε δε, ότι μια τέτοια πρακτική θα έκανε την εταιρεία πιο ελκυστική στο επενδυτικό ενδιαφέρον, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις θέσεις εργασίας των απασχολουμένων.
      
Επίσης, η κα Μακρή αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Νομό Φθιώτιδας έκανε λόγο και για το μεγάλο ενδιαφέρον στις επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, εξηγώντας πως η επιβολή έκτακτης εισφοράς, η εμπρόθεσμη απόδοση Φ.Π.Α. για έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί και η καθυστέρηση πληρωμής, σε συνδυασμό με τις τραπεζικές υποχρεώσεις των παραγωγών, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, καθιστώντας τις επενδύσεις μη βιώσιμες. 

Τονίζοντας το κύριο μέλημα της πολιτείας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την ανάγκη διαφύλαξης της υψηλής παραγωγικότητας γεωργική γη, αναφέρθηκε στις απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς και στον προσδιορισμό συγκεκριμένων εξαιρέσεων που πρέπει να τηρηθούν για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
          
Η βουλευτής τέλος,  επεσήμανε ένα ακόμα σημαντικό τομέα των ΑΠΕ, αυτόν της γεωθερμικής ενέργειας, που πρακτικά θεωρείται ανεξάντλητη πηγή ήπιας μορφής και χαμηλού κόστους ενέργειας, με ελάχιστους περιβαλλοντικούς ρύπους. 

Στο νομό της Φθιώτιδας, προς το παρόν, η χρήση του γεωθερμικού πλούτου έχει συμπεριληφθεί στο υπό κατασκευή κτήριο της ΔΕΥΑ Λαμίας και στο επί ανακοινώσει κατασκευή γεωθερμικού θερμοκηπιακού πάρκου σε δημοτική έκταση 500 στρεμμάτων. 

Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «σε περιοχές με πλούσιο γεωθερμικό πεδίο, όπως είναι η Φθιώτιδα»(σύμφωνα και με πιστοποιημένες έρευνες  από το ΙΓΜΕ), η κα Μακρή τόνισε ότι, «μια τοπική μορφή ενέργειας, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας, μπορεί  να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά, αναλογικά και μέσω αυτής, ολόκληρης της εθνικής οικονομίας.»
          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου