Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το ναζισμό στα σχολεία, ζητά ο Ν. Σταυρογιάννης με 8 ακόμα βουλευτές

Τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ζητούν με επιστολή τους εννέα βουλευτές, προκειμένου οι αρμόδιοι υπουργοί να εκθέσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με την κρίσιμη και καθοριστική συμβολή του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος για την εμπέδωση της δημοκρατικής παιδείας 

Με την επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Πάρις Μουτσινάς, ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Άντζελα Γκερέκου, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, ο Νίκος Σταυρογιάννης, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Γιάννης Κουράκος ζητούν διευρυμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή και άλλων βουλευτών για την αντίκρουση της προπαγάνδας του φασισμού-ναζισμού στις δομές της εκπαίδευσης και του αθλητισμού βουλευτών. 

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:
 
Αθήνα 16.10.2013
Προς

Τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής
Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής 

Θέμα: «Σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με διευρυμένη συμμετοχή βουλευτών, προκειμένου οι αρμόδιοι υπουργοί να εκθέσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με την κρίσιμη και καθοριστική συμβολή του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος για την εμπέδωση δημοκρατικής παιδείας και για την αντίκρουση της προπαγάνδας του φασισμού-ναζισμού στις δομές της εκπαίδευσης και του αθλητισμού».

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Στη χώρα μας, στην οποία ο αδιατάρακτος κοινοβουλευτικός βίος και το δημοκρατικό πολίτευμα χωρίς προσβολές συμπληρώνουν σαράντα συνεχή χρόνια, το αίτημά μας για συζήτηση περί δημοκρατίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για πολλούς θεωρείται απολύτως αυτονόητο, για κάποιους περιττή πολυτέλεια ή ανούσιο ζήτημα.

Όσοι όμως παρακολουθούν άγρυπνα τα τεκτενόμενα στον κοινωνικό χώρο, όσοι αναζητούν τα αίτια και δεν αρκούνται στα φαινόμενα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας, αυτοί, όπως και οι υπογράφοντες, θεωρούν ότι η συζήτηση στη Βουλή είναι απολύτως απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία, σαν ευαίσθητο πολίτευμα, έχει ανάγκη της συνεχούς φροντίδας μας. Και βέβαια η έγνοια αυτή για το πολίτευμα, που άνθισε για πρώτη φορά στην Αθήνα, επιβάλλεται να άρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης, από τη νεολαία της Ελλάδας.

Σ’αυτήν ακριβώς την κρίσιμή περίοδο, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί το θλιβερό φαινόμενο της φασιστικής και ναζιστικής παρουσίας στη δημόσια ζωή της χώρας μας και των παράνομων ενεργειών που προκύπτουν συνεχώς από τη δράση της «Χρυσής Αυγής», της οργάνωσης που εκφράζει κατ’ εξοχήν αυτή την ιδεολογία και που δυστυχώς μεγάλη μερίδα του λαού την στήριξε να την εκπροσωπήσει στη Βουλή.

Σας ζητούμε να συγκαλέσετε την Διαρκή Μόνιμη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σε ειδική συνεδρίαση, προκειμένου

α) ο κ. Υπουργός να εκθέσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με την κρίσιμη και καθοριστική συμβολή του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος για την εμπέδωση δημοκρατικής παιδείας και για την αντίκρουση της προπαγάνδας του φασισμού-ναζισμού, αλλά και

β) για να συζητηθούν προτάσεις με στόχο τη προστασία της κοινωνία μας και ιδιαίτερα της νεολαίας από αυτή τη γάγγραινα.

Είναι γνωστό βέβαια ότι η εμφάνιση του φασιστικού φαινομένου είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με την απαξίωση της πολιτικής και την εκτεταμένη πολιτική και οικονομική διαφθορά. Είναι επίσης γνωστό όμως ότι η παιδεία, το πολιτιστικό κεφάλαιο και ο αθλητισμός, αποτελούν το οξυγόνο της νεολαίας και την ασπίδα προστασίας απέναντι στο νοσηρό και αντικοινωνικό αυτό φαινόμενο.

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε ότι χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση για το ρόλο του σχολείου και της παιδείας, αλλά και του πολιτισμού γενικότερα, όσον αφορά τη θωράκιση της νεολαίας μας με τις αρχές της δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό και στο ναζισμό και την ενεργό συμμετοχή της στα κοινωνικά δρώμενα.

Μια ιδιαίτερης σημασίας πλευρά, που πρέπει να εξετάσει η επιτροπή σε αυτή τη προοπτική είναι και ο χώρος του αθλητισμού, όπου δυστυχώς εισχωρούν τέτοια φασιστικά μορφώματα, προκαλώντας συνεχώς εγκληματικές πράξεις, που δεν κατάφερε η πολιτεία μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει δραστικά.

Τώρα όμως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες αδράνειες, εφησυχασμούς ή αναποτελεσματικές πολιτικές.

Επειδή δε θεωρούμε ότι, το αίτημά μας είναι και επίκαιρο, δυστυχώς με τραγικό τρόπο, αλλά και κορυφαίας σημασίας για την κοινωνία και τη νεολαία γενικότερα, πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό από εσάς και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με την παρουσία στη συνεδρίαση όλων των συναρμόδιων υπουργών και σχετικών με το θέμα φορέων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου