Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Συμψηφισμό οφειλών, όχι μόνο του στενού αλλά και του ευρύτερου Δημοσίου ζητά ο Νίκος Σταυρογιάννης και 5 ακόμα βουλευτές

Ένα βήμα παραπάνω από τον απλό συμψηφισμό των οφειλών από και προς το Δημόσιο ζητούν με ερώτησή τους 6 ανεξάρτητοι βουλευτές, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας ΜΕΡΑς Νίκου Σταυρογιάννη.

Στην ερώτηση τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε ο συμψηφισμός να αφορά τις οφειλές όχι μόνο του στενού αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως τα ΝΠΔΔ, οι Δήμοι κοκ.

Στην Ερώτηση του Νίκου Σταυρογιάννη για τον συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου οι ανεξάρτητοι βουλευτές τονίζουν ότι είναι παράλογη η απαίτηση να εξοφλούνται πρώτα τυχούσες βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιστραφούν οι απαιτήσεις των ιδιωτών και σημειώνουν ότι η ρύθμιση που υποσχέθηκε προεκλογικά αλλά ξέχασε μετεκλογικά ο πρωθυπουργός θα συνέβαλε καθοριστικά στην ανακούφιση των επιχειρήσεων που διψούν για ρευστότητα ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να επενδύουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2013


Θέμα: «Αναγκαίες τροποποιήσεις του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011»

Κύριε Υπουργέ,

Τον Μάιο του 2012 και ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου ο σημερινός Πρωθυπουργός πρότεινε 18 σημεία για την έξοδο από την κρίση μεταξύ των οποίων η εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση «αναμασά» την ίδια δέσμευση, υποσχόμενη τον συμψηφισμό των οφειλών από και προς το Δημόσιο στο αόριστο μέλλον.

Επειδή το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 3943/2011, δίδει στο Δημόσιο τη δυνατότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού και επί μη ληξιπροθέσμων οφειλών, ή μη ληξιπροθέσμων δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Επειδή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να προτείνονται σε συμψηφισμό, ή να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα, τα χρέη που είναι βεβαιωμένα προς όλο το Δημόσιο, αλλά μόνο στο στενό Δημόσιο τομέα.

Επειδή ο συμψηφισμός θα ανακούφιζε τις επιχειρήσεις και θα ενίσχυε σημαντικά τη ρευστότητά τους και τη δυνατότητα να λειτουργούν, να επενδύουν και θα εξυγίανε τις σχέσεις κράτους και επιχειρήσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική παρέμβαση, η οποία  να προβλέπει πως κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή, ακόμα και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμψηφίζονται, αυτεπάγγελτα, με ποσά που οφείλει ο ευρύτερος Δημόσιος τομέας (δήμοι, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΙΔ κ.ά.) στους φορολογουμένους;

2) Σε ποιό στάδιο βρίσκεται και πότε θα γίνει η τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011, το οποίο προβλέπει τον συμψηφισμό χρεών ιδιωτών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, ώστε να προτείνονται σε συμψηφισμό ή να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα τα χρέη που είναι βεβαιωμένα προς όλο το Δημόσιο και όχι μόνο στον στενό δημόσιο τομέα;

3) Στη σημερινή περίοδο έντονης έλλειψης ρευστότητας, με ποια λογική πρέπει να  προπληρώνονται τυχούσες βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, οφειλές που έχει ο  ιδιώτης έναντι του Δημοσίου (π.χ. δόσεις φόρου εισοδήματος), και μετέπειτα να του  αποδοθεί τυχόν ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο του Δημοσίου προς αυτόν (άρθρο 11, του Ν. 3943/2011);

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Σταυρογιάννης Νικόλαος
Κουράκος Ιωάννης
Μουτσινάς Πάρις
Παραστατίδης Θεόδωρος
Ανδρουλάκης Δημήτριος
Κασαπίδης Γεώργιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου