Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Επίσκεψη Αποστόλου, Σταθά, Στουπή σε Άμφισσα

Να κινητοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τη πρόσφατη πυρκαγιά στον Ελαιώνα της Άμφισσας 


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποτελούμενο από το Β.Αποστόλου, συντονιστή θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων της ΚΟ., Γ.Σταθά, βουλευτή Βοιωτίας, Ν.Στουπή περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς και στελέχη της Ν.Ε. Φωκίδας επισκέφτηκε περιοχές του νομού και συναντήθηκε με αρμόδιους υπηρεσιών, πυρόπληκτους καλλιεργητές και πολίτες της περιοχής. 

Κατά την επίσκεψη στο Μουσείο Δελφών το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από την υπεύθυνη κ.Ν.Ψάλτη και στελέχη της Ι’ ΕΠΚΑ για τις απόψεις και ενέργειες της υπηρεσίας για την πρόσφατη πυρκαγιά στο παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας που βρίσκεται εντός της περιοχής του Δελφικού Τοπίου και τα ανοικτά θεσμικά ζητήματα των χρήσεων γης στη προστατευμένη περιοχή και της διαχείρισης του παραδοσιακού ελαιώνα.
 

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση στο χωριό Σερνικάκι με τη Συντονιστική Επιτροπή αγώνα των πυρόπληκτων ελαιοκτηματιών, η οποία παρουσίασε στο κλιμάκιο τα αιτήματά της για την αποκατάσταση των ελαιόδεντρων και τη πλήρη εισοδηματική αποζημίωση τους από τη πολιτεία, χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις. Συζητήθηκαν με την επιτροπή οι απαιτούμενες ενέργειες και των δυο μερών προς κάθε αρμόδια υπηρεσία για την άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της. 
 
Τέλος, στις σε ανοικτή συγκέντρωση που έγινε στη δημοτική αίθουσα συνεδριάσεων στην Άμφισσα παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόσο για την άμεση και ολόπλευρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς όσο και την οργάνωση των ενεργειών όλων των ενδιαφερομένων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και την προώθηση του ΠΟΠ Ελιάς Άμφισσας. 

Κατά τις ομιλίες τους ο Β.Αποστόλου και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν για την υποστήριξη του αγώνα των πυρόπληκτων καλλιεργητών μέσα και έξω από τη Βουλή για την απόδοση δικαιοσύνης και καταλογισμό πολιτικών και νομικών ευθυνών και τη διεκδίκηση των παρακάτω μέτρων: 
 
1. Οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ και ΕΛΓΑ να δοθούν με την διαδικασία της προκαταβολής (όπως στις φωτιές του 2007) σύμφωνα με την αρχική δήλωση του παραγωγού, και ο ισοσκελισμός να γίνει στο τέλος με την πιστοποίηση των πραγματοποιθέντων από τους παραγωγούς δεσμεύσεων μετά την οριστικοποίηση των ελέγχων αυτοψίας
 
2. Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Παραδοσιακός Ελαιώνας» να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το συνολικό εγκεκριμένο ποσό και να μην αφαιρείται η αξία που αντιστοιχεί στα ολοσχερώς καταστραφέντα δένδρα 
 
3. Να εξεταστούν οι δυνατότητες ειδικού προγράμματος μέσω έκτακτης χρηματοδότησης από το Ειδικό Ταμείο καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
 
4. Να εξεταστεί η δυνατότητα , μέσω των αδιάθετων του προγράμματος «Α.Μπαλτατζής» να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος «Παραδοσιακός Ελαιώνας» με άμεση έκτακτη προκήρυξη, όπου προτεραιότητα ένταξης θα έχουν οι από παλαιότερα αιτούμενοι αλλά και νέοι, με πιθανή «ελαστικοποίηση» των κριτηρίων ένταξης
 
5. Από τώρα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να επεξεργασθούν ειδικό πρόγραμμα «Ανασύσταση – Διατήρηση και προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα» με ιδιωτικές ενισχύσεις αλλά και Δημόσια Έργα κυρίως πυροπροστασίας και φυτοπροστασίας, ώστε κατά προτεραιότητα αυτό να ενταχθεί στα προγράμματα που χρηματοδοτεί το Γεωργικό Ταμείο την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.
 
6. Να εκδοθεί απαγορευτική απόφαση από σήμερα για πιστή τήρηση των καλλιεργητικών επεμβάσεων στον ελαιώνα - στα πλαίσια των κανόνων της γεωργικής επιστήμης και πρακτικής - και ιδιαίτερα στην περίπτωση επαναφύτευσης ελαιόδεντρων να αποφευχθούν φαινόμενα γενετικής διάβρωσης.
 
7. Η Ελιά Άμφισσας να πάρει δεσπόζουσα θέση στις δράσεις προβολής – προώθησης για το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας , να υιοθετηθεί από την υπό σύσταση Αγροδιατροφική Σύμπραξη ως προϊόν προτεραιότητας, και να βοηθηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στην δημοκρατική ανασύσταση της λειτουργίας της και στην διαμόρφωση ενός Επιχειρησιακού Αναπτυξιακού Σχεδίου του προϊόντος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου