Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχισε ο «πόλεμος» για τις δημοτικές εκλογές

Η πρώτη αντιπαράθεση για το υπό εξέταση νέο εκλογικό σύστημα - «Είναι σκέψεις - τις επεξεργαζόμαστε» απαντά ο Γ. Μιχελάκης

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία προοιωνίζεται αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ανέβασε τον «προεκλογικό πυρετό».

Απαντώντας ο υπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «στο κόκκινο» και συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σύμφωνα με το οποίο προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά, ανέφερε: 

«Είναι σκέψεις του Πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική. Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».

Σύφωνα με το σχέδιο δήμαρχοι θα ελέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογομαγειρέματα

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι στην κυβέρνηση «αναζητούν σωσίβιο με εκλογομαγειρέματα» και ότι «τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους» -λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μία πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν "άξιων" και "ικανών"».

Απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σήμερα από τις ύβρεις για "βλαχοδημάρχους" στις φαντασιώσεις για… "εκλογομαγειρέματα". Αποδεικνύει ότι παραμένει αιχμάλωτος στο παρελθόν και φοβάται το καινούριο. Ανησυχεί επειδή θα επικρατήσουν οι ικανοί και οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ κομπάζει πως θα σαρώσει, στη πραγματικότητα τρέμει πως θα σαρωθεί».

Στο θέμα παρενέβη και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει τη στείρα αντίδραση απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση», εκπροσωπώντας «το συντηρητικό, το ξεπερασμένο και το παρωχημένο».
«Οι δηλώσεις του κ. Παπαμιμίκου και του κ. Μιχελάκη, καθώς και τα σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και την ευρεία στήριξη ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών ψηφοδελτίων στις επερχόμενες εκλογές», αντέτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με νεότερη ανακοίνωσή του.
«Αυτοί που εξέθρεψαν και στήριξαν ένα διεφθαρμένο σύστημα αιρετών εκπροσώπων από τον κ. Ψωμιάδη μέχρι τον κ. Παπαγεωργόπουλο, τώρα θυμήθηκαν τους ‘ικανούς και τους ‘άξιους’, αυτοί που υποβάθμισαν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες της, τώρα καμώνονται τους θιγμένους καινοτόμους», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου