Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ρινγκ έγινε η Πλατεία Αμφίκλειας! [Σάλος για την άκρως ρατσιστική συμπεριφορά του Θ.Ντούρου]

Το Σάββατο το βράδυ στην Πλατεία της Αμφίκλειας ο τοπικός πολιτιστικός και χορευτικός Σύλλογος οργάνωσε μια πολύ όμορφη γιορτή με  χορούς από όλη την Ελλάδα που απέδωσαν  χορευτικά συγκροτήματα από την Υπάτη, την Αμφίκλεια, τον Μώλο , τον Άγιο Κωνσταντίνο, την Ελάτεια και το Κυριάκι Βοιωτίας.
 
Σύμφωνα με το  αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΛΑΜΙΑ FM-1 96,2 όλα πήγαιναν καλά ,πολύ κέφι και πολύς κόσμος ώσπου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου από το Κυριάκι ανήγγειλαν ότι το χορευτικό τους θα  αποδώσει και δυο-τρεις Αρβανίτικους χορούς που είναι παράδοση για την περιοχή τους.
 
Τότε ο Δήμαρχος Θοδωρής Ντούρος επέκρινε τους εκπροσώπους του Κυριακίου τονίζοντας ότι αυτοί οι χοροί δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα και δεν πρέπει να χορεύονται  σε εκδηλώσεις ελληνικής παράδοσης!
 
Στον κ. Δήμαρχο λέγεται ότι απάντησε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπάτης οι Αινιάνες Μαρία Λαϊνά επικρίνοντας  τις απόψεις του κ. Ντούρου, ότι αυτά που είπε είναι διχαστικά αφού αρκετοί κάτοικοι της Βοιωτίας και της Αττικής έχουν αρβανίτικες ρίζες αλλά έχουν  πλήρως ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και ζουν αρμονικά εκατοντάδες χρόνια.
 
Στην κα Λαϊνά απάντησε  εκ νέου ο κ. Ντούρος με  αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις τους θαμώνες της εκδήλωσης ενώ ένας συνεργάτης, αυτοδιοικητικός του κ. Ντούρου, φέρεται  να απευθύνθηκε με  απρεπή τρόπο  προς  πρώην αυτοδιοικητικό της Αμφίκλειας με αποτέλεσμα να προκληθεί  συμπλοκή μεταξύ των δυο ανδρών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίσθηκε ελαφρά στο πρόσωπο ο συνεργάτης του κ. Ντούρου.
 
Μετά από αυτό πολλοί αποχώρησαν και έληξε άδοξα μια εκδήλωση που είχε οργανωθεί άψογα απο την πλευρά του Συλλόγου της Αμφίκλειας.

lamiafm1


5 σχόλια:

  1. Άλλο Αλβανοί και άλλο Αρβανίτες
    του Κων/νου Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονος

    Α' ΜΕΡΟΣ

    Άγνοια η και διαστρέβλωση της Ιστορίας προδίδει η καινοφανής άποψη που ακούσθηκε ότι δηλαδή μεγάλοι ήρωες του 1821 και των μετέπειτα εθνικών αγώνων υπήρξαν Αλβανοί.
    Γίνεται σύγχυση με τους Αρβανίτες, τους αρβανιτόφωνους Έλληνες. Άλλο, όμως, Αλβανοί και άλλο Αρβανίτες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και εξηγούμεθα :
    Ο Μάρκος Μπότσαρης, στην μνήμη του οποίου ασεβούν πολλοί, ήταν Έλλην αρβανιτόφωνος, όπως όλοι οι Σουλιώτες. Η ελληνική του συνείδηση φαίνεται και από την περίφημη φράση που είπε όταν πρωτοπάτησε στα Επτάνησα : Ο Έλλην δεν μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος εκεί όπου κυματίζει η Βρεττανική σημαία". Το δε Λεξικό που έγραψε ήταν της αρβανίτικης - όχι αλβανικής - και ρωμαίικης απλής (νεοελληνικής). Άλλωστε δεν θα μπορούσε να έχει αλβανική εθνική συνείδηση, διότι κάτι τέτοιο εμφανίζεται μόλις το 1878 με την Λίγκα της Πριζρένης - Κοσσυφοπεδίου και μάλιστα ως τεχνιτό κατασκεύασμα ξένων δυνάμεων και θρησκευτικών προπαγανδών. Κατά την Τουρκοκρατία δεν υπήρχε έθνος Αλβανών. Οι κάτοικοι της σημερινής Αλβανίας διεκρίνοντο με κριτήριο την θρησκεία τους. Οι Ορθόδοξοι ήσαν Ρωμιοί, εντεταγμένοι στο ίδιο Γένος με τους υπόλοιπους Έλληνες. Οι Μουσουλμάνοι ένοιωθαν Τούρκοι, εξ ου και ο όρος Τουρκαλβανοί. Εάν μιλούμε για αλβανική συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση δεν πρέπει να αναφερόμαστε στους Μποτσαραίους, την Μπουμπουλίνα και τους Κουντουριώτηδες, αλλά στους Τουρκαλβανούς που χρησιμοποιήθηκαν από την άλλη πλευρά ως σφαγείς των Ελλήνων.
    Οι Βυζαντινοί πρόγονοί μας δεν ανέφεραν Αλβανούς στην Βαλκανική. Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος ονομάζει Αλβανούς μία φυλή του Καυκάσου. Ο Γεώργιος Καστριώτης - Σκεντέρμπεης, που θεωρείται εθνικός ήρωας των σημερινών Αλβανών, ονόμαζε εαυτόν Ορθόδοξον Ηπειρώτη (15ο αιών). Σε έγγραφα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στα τέλη του 15ου αιώνος η λέξη "Αλβανός" ερμηνεύεται " Έλληνες από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο" χωρίς να αμφισβητείται η ελληνική συνείδησή τους. Η αλβανική συνείδηση είναι οπωσδήποτε ξενόφερτο κατασκεύασμα όπως αποδεικνύουν και μαρτυρίες των ιδίων των ενδιαφερομένων , τις οποίες κατέγραψε ο σύγχρονός μας διαπρεπής Βαλκανιολόγος Αχιλλεύς Λαζάρου.
    Όταν η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία για δικούς τους λόγους προσπαθούσαν να κατασκευάσουν αλβανικό κράτος ώστε να ελέγχουν την είσοδο της Αδριατικής, οι Τουρκαλβανοί ύψωναν στο Δυρράχιο την οθωμανική σημαία !
    Προτιμούσαν την τουρκική παρά την άγνωστη σ' αυτούς αλβανική εθνική συνείδηση. Άλλωστε και στους Βαλκανικούς πολέμους οι Μουσουλμάνοι της Αλβανίας πολέμησαν, και μάλιστα δυναμικά, στις τάξεις του Οθωμανικού στρατού. Μετά το 1908 πολλά από τα μέλη του Νεοτουρκικού κομιτάτου, το οποίο σχεδίασε και ξεκίνησε τον διωγμό των Ελλήνων ήταν Τουρκαλβανοί.
    Η λέξη Αλβανία, σημαίνει Λευκή Χώρα από το λατινικό ΑΛΜΠΑ : λευκή. Είναι όρος με γεωγραφική και όχι εθνολογική σημασία.
    (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΠΟΥ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ,ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΣ ,ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΗΘΟΦΑΝΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΤΗΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ (ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ) ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΟΙ , ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ!ΟΙ ΔΕ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 700 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΗΣΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ! ΑΝ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ,ΘΑΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΧΩ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ!ΚΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΒΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΙΓΑΝΑ!
      " Καμμία φυλή όμως, ούτε κανένας λαός στις μέρες μας είναι φυλετικά καθαρός. Στον ελλαδικό χώρο ειδικότερα κι εξ αιτίας των βυζαντινών διωγμών, των επιδημιών, των ανεπάλληλων κατακτήσεων και τής πειρατείας, ο αριθμός των ελληνόφωνων Ρωμιών ελαττώθηκε σημαντικά. Έτσι, ο αριθμός των κατοίκων ενισχύθηκε επανειλημμένα στο πέρασμα τής Ιστορίας από ξένους λαούς, στους οποίους τις περισσότερες φορές δόθηκαν από τις εκάστοτε αρχές επί πλέον κίνητρα, προκειμένου να εγκατασταθούν στην περιοχή και να καλύψουν τα πληθυσμιακά κενά." http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=1631 VIRUS LOKROS

      Διαγραφή
  2. Άλλο Αλβανοί και άλλο Αρβανίτες
    του Κων/νου Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονος

    Β' ΜΕΡΟΣ

    Ο όρος Αρβανίτης που αφορά τους Σουλιώτες, τους Υδραίους, τους Σπετσιώτες και πολλούς κατοίκους των Μεσογείων, προέρχονται από τελείως διαφορετική ρίζα. Συγκεκριμένα από τη λέξη "Άρβανον", τοπωνύμιο της Βορείου Ηπείρου, που το βρίσκουμε ήδη από τον 11ο αιώνα στα κείμενα της Άννας Κομνηνής. Από το Άρβανον, δηλαδή από την Ελληνικοτάτη Βόρειο Ήπειρο, κατέβηκαν σε πόλεις και νησιά της Νοτίου Ελλάδος ελληνικοί πληθυσμοί που μιλούσαν αρβανίτικα. Δηλαδή μία διάλεκτο ανάμικτη με αρχαία ελληνικά, λατινικά, τουρκικά και εντόπια βαλκανικά γλωσσικά στοιχεία. Οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες ουδέποτε είχαν διαφορετική συνείδηση από τους υπόλοιπους Έλληνες. Παρεμφερές παράδειγμα μας δίδουν οι σλαβόφωνοι Μακεδονομάχοι Κώττας, Κύρου, Νταλίπης και άλλοι, οι οποίοι πολέμησαν υπέρ της Ελλάδος κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Καθώς και οι τουρκόφωνοι Ορθόδοξοι της Καππαδοκίας που κράτησαν μέσω της Εκκλησίας την ελληνικότητά τους αν και έχασαν την ελληνική γλώσσα. Οι δίγλωσσοι Έλληνες αρβανιτόφωνοι, βλαχόφωνοι, σλαβόφωνοι, κ.λ.π. μας προσφέρουν χαρακτηριστικές αποδείξεις ότι στα Βαλκάνια κατά τους τελευταίους πέντε τουλάχιστον αιώνες η Ορθόδοξη πίστη - και γενικότερα η θρησκεία - διαμορφώνει την εθνική συνείδηση πολύ περισσότερο και από το γλωσσικό ιδίωμα.
    Η σύγχυση μεταξύ των λέξεων Αλβανός και Αρβανίτης δημιουργείται μόνον στην ελληνική γλώσσα, διότι φαίνονται να μοιάζουν οι δύο όροι ηχητικά. Η ομοιότης είναι μόνο επιφανειακή. Στην ουσία διαφέρουν κατά πολύ. Άλλωστε οι ίδιοι οι Αλβανοί αποκαλούν εαυτούς Σκιπετάρ και την χώρα τους Σκιπερία : χώρα των Αετών. Τι κοινό μπορούν να έχουν ένας Σκιπετάρ και ένα Έλλην αρβανιτόφωνος ; Ίσως ο ένας να μπορεί να καταλαβαίνει κάποιες λέξεις από τον άλλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχαν η έχουν την ίδια εθνική συνείδηση... Μην ξεχνούμε ότι Σέρβοι, Κροάτες και Βοσνιομουσουλμάνοι μιλούν ακριβώς την ίδια γλώσσα, παρά ταύτα συγκρούσθηκαν μεταξύ τους με οδυνηρές συνέπειες.
    Σέβομαι και κατανοώ τις προσπάθειες πολιτικών και δημοσιογράφων να περιορίσουν τα ενδεχόμενα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας - αν και οι ρίζες των προβλημάτων δεν έχουν μελετηθεί σωστά - στην κοινωνία μας. Όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται με άγνοια η παραποίηση της ιστορικής αλήθειας. Ας μάθουμε καλά την Ιστορία μας ώστε και τους Έλληνες Αρβανίτες να τιμούμε για την εθνική τους προσφορά και με τον γείτονα αλβανικό λαό να διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς βεβαίως να λησμονούμε την ελληνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=639
      Δημιουργία ενός έθνους «ελλήνων»

      Με τη δημιουργία των εθνικών κρατών τον 19ο αιώνα και την τοποθέτηση των κλειστών συνόρων, οι λαοί χωρίστηκαν, αποκτώντας μια εκ των άνω επιβεβλημένη εθνική συνείδηση. Τα γλωσσικά ιδιώματα χτυπήθηκαν και η εθνική συμπεριφορά έγινε το πρότυπο.
      Οι περισσότεροι Αρβανίτες ήταν δίγλωσσοι (μιλούσαν και ελληνικά και αρβανίτικα = αλβανικά). Μετά την απελευθέρωση, οι ελληνόφωνοι εγκατέλειψαν τα χωριά κι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου είχαν καλύτερη εξέλιξη στο στρατό, στη διοίκηση και στην πολιτική. Είναι ενδεικτικό, ότι αρκετοί στρατηγοί, ναύαρχοι και πρωθυπουργοί τής Ελλάδος ήσαν Αρβανίτες (Δημ. Βούλγαρης, Μιαούληδες, Κουντουριώτηδες, Πάγκαλοι, Ράλληδες και άλλοι). Στα αρβανιτοχώρια έμεινε το φτωχό αγροτικό στοιχείο, που δυστυχώς επί πολλά χρόνια έμενε υποβαθμισμένο. Η αλβανοφωνία διατηρήθηκε κυρίως γιατί τα κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο, έτσι δεν μάθαιναν ελληνικά. Αργότερα, ως μητέρες, μοιραία μάθαιναν τα παιδιά τους αρβανίτικα. Αυτό γινόταν κυρίως στις βουνήσιες και απομονωμένες αγροτικές περιοχές ή σε περιοχές, που δεν υπήρχαν ελληνόφωνοι πληθυσμοί (χωριά τής Αττικής, Κορίνθου, Ευβοίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου κ.λπ.). Εκεί κράτησαν όχι μόνο τη γλώσσα τους ως πρόσφατα, αλλά και την πατριαρχική τους οργάνωση ως τις αρχές τού 20ού αιώνα.



      Τα ελληνικά τα μάθαιναν οι άντρες όχι μόνο μέσω τού σχολείου και τής επικοινωνίας, αλλά και χάρη στη στρατιωτική τους θητεία. Δεν έχει μελετηθεί καθόλου ο ρόλος τού στρατού στην επιβολή τής ελληνικής. Στις μέρες μας στον ελληνικό στρατό απαγορεύουν π.χ. στους μουσουλμάνους στρατιώτες να μιλούν μεταξύ τους τη μητρική τους γλώσσα, τους απειλούν με ποινές και τους υποχρεώνουν να μιλούν ελληνικά. Μέχρι τα μέσα τού 20ού αιώνα επικρατούσα γλώσσα π.χ. στο Μενίδι ήταν η αλβανική, κυρίως στον αγροτοποιμενικό πληθυσμό. Ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές μιλούν ακόμα τα αρβανίτικα.
      .....................................................................

      Διαγραφή
    2. ΠΑΝΤΩΣ ΝΤΟΥΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Ε[ΠΙΘΕΤΟ ...ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΔΗΜΑΡΧΕ...ΛΑΤΙΝΙΚΟ!!! ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΟΙΠΟΝ!!!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου