Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ο Κ.ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

... 

Το σχέδιο αυτό, δημιουργεί εξ υπαρχής και από μηδενική βάση, ένα ριζοσπαστικά καινοτόμο εγχείρημα, ένα καινοφανές τόλμημα, το οποίο επιτέλους εισάγει ή επιχειρεί να εισαγάγει το νέο ήθος και το νέο ύφος, το οποίο απαιτεί ο ελληνικός λαός, αλλά και επιβάλλει η αναπόδραστη ανάγκη των καιρών στις πολιτικές επιλογές, ιδίως όταν αυτές αφορούν την κρατική και δημόσια λειτουργία.

Με το παρόν νομοσχέδιο για πρώτη φορά δίδεται ευρύτατο πλαίσιο ελευθερίας δράσεως και επιλογών, όχι στον πολιτικό - κομματικό - κυβερνητικό παράγοντα, όπως μέχρι τώρα, αλλά σε δύο (2) διοικητικά όργανα. Δύο όργανα τα οποία δεν επιλέγει ipso jure ο εκάστοτε κυβερνητικός συνδυασμός, αλλά προκύπτουν μέσα από αντικειμενική αξιολόγηση, την οποία διεκπεραιώνει ανεξάρτητος φορέας διεθνών προδιαγραφών και κατά τα διεθνή πρότυπα.

ΕΙΔΙΚΩΤΕΡΑ :

ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ της βουλήσεως και του πνεύματος του νομοθετικού σχεδίου δίδεται ευθύς εξ αρχής όταν στο δεύτερο μόλις άρθρο στην παρ. 3 προβλέπεται:

"Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, κατά τη λειτουργία της, είναι ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα.

Διαθέτει πλήρη ανεξαρτησία ως προς την κατάρτιση του εκπεμπόμενου προγράμματος αλλά και τις εκφραζόμενες από τους συντάκτες της απόψεις." 

Το πως διασφαλίζεται αυτή η ελευθερία και ανεξαρτησία είναι το ενδιαφέρον και καινοτόμον του όλου εγχειρήματος.

Το εγχείρημα διασφαλίζεται με τη δημιουργία και λειτουργία δύο οργάνων: του εποπτικού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου.- 

Το εποπτικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από επτά μέλη, έχει χρονική διάρκεια θητείας 9 ετών.

Τα μέλη αυτά, για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα προκύψουν μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία αξιολογήσεως κατά τα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή πρότυπα. Συγχρόνως ορίζονται αυστηρώς τα ασυμβίβαστα που διέπουν την ιδιότητα αυτή, εξασφαλίζοντας την πλήρη ανεξαρτησία από την κυβερνητική, πολιτική ή κομματική επιρροή. 

... 

Αφέθηκε σκοπίμως για το τέλος, η αναφορά στη ρητή δέσμευση του νομοθετήματος ότι για το νέο Εθνικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2, δεν αποτελεί επιδίωξη η απόκτηση κέρδους. Δε λαμβάνεται υπόψη η ακροαματικότητα ή η θεαματικότητα του προγράμματος. Μόνος γνώμονας αποτελεί η ενημέρωση, η μόρφωση και η ψυχαγωγία του κοινού. Αταλάντευτος στόχος η κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Σταθερός οδηγός η υπηρέτηση των δημοκρατικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου