Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

  

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 

09/07/2013

Προς:   Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 
κ. Άδωνη Γεωργιάδη  

  
Αξιότιμε κ.  Υπουργέ,

Αρχικά   σας παρακαλώ όπως δεχτείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ευχές μας για επιτυχία στο έργο σας  με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο Υπουργείο Υγείας, στον δύσκολο, ευαίσθητο  αλλά τόσο σημαντικό  τομέα της υγείας, μέσα στη δύσκολη αυτή  περίοδο που διέρχεται η χώρα μας.

Ξεκινώντας θα θέλαμε να σας αναφέρουμε συνοπτικά το ιστορικό του Νοσοκομείου Κύμης :


• Ιδρύθηκε το 1964 και το 1980 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο.

•  Στο Νοσοκομείο της Κύμης υπάγονται έξι (6) Περιφερειακά ιατρεία και ένα Πολυδύναμο της Νήσου Σκύρου. Το  ανθρώπινο δυναμικό είναι 86 άτομα.

• Διαθέτει όλα τα βασικά τμήματα και κλινικές (παθολογικό, χειρουργικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό, παιδιατρικό,) εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, έχοντας τη  δυνατότητα και για περαιτέρω ανάπτυξη.

Από την 1/8/2008 διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 5 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον 30 νεφροπαθείς. Μια σημαντική βοήθεια για όσους πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα κτιριακής επέκτασής του στα υπό προσάρτηση από το Σχέδιο Πόλεως όμορα οικόπεδα, ενώ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή  των χειρουργείων και του εξοπλισμού τους.

Εξυπηρετεί μια περιοχή εκτεταμένη γεωγραφικά (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Σκύρου), με κακό οδικό δίκτυο και δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο που κάνει δυσχερέστατες τις διακομιδές εκτάκτων περιστατικών που επιβάλλουν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση. Εξυπηρετεί 36.000 άτομα, όχι μόνο το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου αλλά και τη Νήσο Σκύρο!! Που εκτός των άλλων πρόκειται και για τουριστικές περιοχές και που το καλοκαίρι ο πληθυσμός τους ξεπερνά τις 110.000. Μια περιοχή που απέχει από 2 έως 5 ώρες από το πλησιέστερο   Νοσοκομείο της Χαλκίδας, περίπου 100χλμ  συν τα 45 ναυτικά μίλια της Σκύρου.
  
Εξασφαλίζει τη νοσηλεία ασθενών δίχως την ανάγκη μετάβασής τους σε άλλα Νοσοκομεία,  στη Χαλκίδα ή την Αθήνα, με τον όποιο κίνδυνο μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους, αλλά και με την ταλαιπωρία των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.

Επίσης προσφέρει θέσεις εργασίας και δίνει ζωή στον τόπο.
  
  
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 το Νοσοκομείο Κύμης φέρει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη της ανθρωπότητας, του Κυμαίου ιατρού και ερευνητή, Γεωργίου Ν. Παπανικολάου.

Από το 2006 λειτουργεί στην Κύμη το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου». Δημιουργήθηκε από το Δήμο σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και στόχο έχει την ιατρική έρευνα για τον καρκίνο. Η λειτουργία του και η διεύρυνση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Νοσοκομείο Κύμης, του οποίου ο εκάστοτε διοικητής είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.

 Η Κύμη , η ιδιαίτερη πατρίδα του παγκόσμιου ευεργέτη, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας Ιατρικής κοινότητας. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πανελλαδικά και παγκόσμια Ιατρικά Συνέδρια προς τιμή του ευεργέτη των γυναικών.  Δεν μπορεί στην γενέτειρα του να μην λειτουργεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο.

Η Κύμη έχει ιδιαίτερη σημασία για  την παγκόσμια Ιατρική κοινότητα, όπως θα διαπιστώσετε από τα ψηφίσματα συμπαράστασης υπέρ της αναβάθμισης του νοσοκομείου που σας επισυνάπτουμε,   γιατί πληροί τις προϋποθέσεις και   θεωρείται σημείο παγκόσμιας αναφοράς σε ό,τι αφορά την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου και τείνει να καθιερωθεί ως πόλος έλξης Ιατρικών Συνεδρίων, Ημερίδων και άλλων Επιστημονικών δραστηριοτήτων

Σημειώστε ότι σε επιστημονική μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας- που ήδη θα έχετε υπόψη σας- η οποία αξιολογεί όλες τις δομές Δημόσιας Υγείας πανελλαδικά, με βάση τρείς δείκτες αποδοτικότητας (αποδοτικότητα κλίμακας, scale efficiencySE, τεχνική αποδοτικότητα, technical efficiencyTE, ολική καθαρά τεχνική αποδοτικότητα  pure technical efficiencyPTE), το Νοσοκομείο της Κύμης κατατάσσεται στα 10 αποδοτικότερα νοσοκομεία πανελλαδικώς, με δείκτες αντίστοιχα: SE 97%, TE 98%, PTE 9


 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
  
Η Κύμη αλλά και η ευρύτερη περοχή έχουν ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή :

-          Επαιξε καθοριστικό ρόλο με τις αποικίες της στην Αιολική και Ιταλική

-           Κούμα

-          Το Κυμαικό – Λατινικό  Αλφάβητο χρησιμοποιούν όλοι οι λαοί της Γης

-     Το λιμάνι της Κύμης, ως διεθνούς ενδιαφέροντος και εθνικής σημασίας, αναμένεται να θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Κύμης αλλά όλη την Εύβοια.

-        Η Κύμη, πρωτεύουσα της επαρχίας Καρυστίας, ιστορική έδρα του  Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και έδρα της Ι. Μητρόπολης Καρυστίας και Σκύρου, με ιστορία άνω των 3.000 ετών και γενέτειρα του ευεργέτη της ανθρωπότητας Γεώργιου Ν. Παπανικολάου,   επί δεκαετίες αποτελεί κέντρο διοικητικών υπηρεσιών. Έχει τράπεζες , υποθηκοφυλακείο, πολεοδομία, Νοσοκομείο, ΙΚΑ, Στρατιωτική Μονάδα, Ανώτερη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού κλπ.  

-          Η Κύμη τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για Πανελλήνιες και Διεθνείς  Πολιτιστικές και Αθλητικές εκδηλώσεις.

Εκφράζοντας την αγωνία μας για την πορεία του Νοσοκομείου Κύμης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σας κοινοποιούμε τις δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου  και παρακαλούμε για την βοήθεια σας ώστε  το Νοσοκομείο Κύμης να παραμείνει ως έχει.

Η ανησυχία μας και οι εύλογες απορίες μας εστιάζονται και στην μονάδα τεχνητού νεφρού αλλά και την ενσωμάτωση (ελπίζουμε) των προβλέψεων του άρθρου 1 του Π.Δ. 131/15.5.1987 (ΦΕΚ 73/ Α'-25.5.1987) , όπου η Κύμη περιλαμβάνεται στις χαρακτηρισμένες ως προβληματικές και άγονες περιοχές και τυγχάνει (βάσει και των Ευρωπαϊκών οδηγιών) ιδιαίτερης αντιμετώπισης, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών.

Ελπίζουμε, κύριε Υπουργέ, να διαψευστούν οι φήμες   που κυκλοφορούν και ότι τελικά  η πρόθεση του Υπουργείου στο οποίο προΐσταστε είναι όχι μόνο η συνέχιση της λειτουργίας του, αλλά και η μεγαλύτερη δυνατή αναβάθμιση και ενίσχυσή του, έστω και κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.

                                                                                                            

Με εκτίμηση 


Δημήτρης Γ. Θωμάς


Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου