Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Γιατί εξισώνονται ερευνητικά κέντρα με Μ.Κ.Ο. και σωματεία


Επισημαίνει με ερώτησή του στον Υπουργό Παιδείας ο Συμεών Κεδίκογλου, στην οποία ασκεί κριτική στο γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2013 τα ερευνητικά κέντρα Ν.Π.Ι.Δ. εξισώνονται με τις Μ.Κ.Ο. και τα σωματεία προσθέτοντας και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια στον τομέα της έρευνας, στον οποίο ήδη υστερούμε.  

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σχετικά με την επιχορήγηση των Ερευνητικών Κέντρων ΝΠΙΔ

Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, στην οποία είμαι μέλος, συναντηθήκαμε και με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μετέχει στην αντίστοιχη Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ι. Τσουκαλά, που από το 2004 ως το 2008 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και είναι γνώστης των ζητημάτων αυτών.

Έκπληκτα τα μέλη της επιτροπής τον ακούσαμε να μας πληροφορεί ότι με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη τον προηγούμενο Ιανουάριο και συνυπογράφεται από Υπουργούς, μεταξύ των οποίων και από εσάς, τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας που υπάγονταν στις ΔΕΚΟ, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, εξισώνονται με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή σωματεία. Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 27 του νόμου 4110 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 23 Ιανουαρίου 2013, το οποίο τροποποίησε το άρθρο 12 του ν. 2731/1999 αναφέρεται ρητώς ότι «η επιχορήγηση προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, Ν.Π.Ι.Δ. ή φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως ποσού επιχορήγησης και από οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου και αν προέρχεται, επιτρέπεται εφεξής υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις» και ακολουθούν οι προϋποθέσεις που ορίζονται.

Καταλαβαίνουμε τους λόγους οικονομίας και γενικότερου ελέγχου που απαιτείται, αλλά θεωρούμε ότι ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Αστεροσκοπείο ή ο Δημόκριτος, δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις Μ.Κ.Ο. και επιπρόσθετα να βάζουμε και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια στον τομέα της έρευνας, στον οποίο ήδη υστερούμε.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

-   Εξετάζετε το ενδεχόμενο, πάντοτε στο πλαίσιο της διαφάνειας και του ελέγχου, να θεσπίσετε μια πιο ευέλικτη διαδικασία αναφορικά με την επιχορήγηση που να διαφοροποιεί τα ερευνητικά κέντρα Ν.Π.Ι.Δ. από τις Μ.Κ.Ο. ή σωματεία; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου