Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Ε.ΜΑΚΡΗ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕ.Π.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (με αρ.πρωτ.:9711/15.04.2013) κατέθεσε χθες στη Βουλή η κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου αναφορικά με τις σοβαρές ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και δυσχεραίνουν διαρκώς τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά στο ΚΕ.Π.Α. Φθιώτιδας.
        
Η Βουλευτής αφού περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες εξαιτίας αυτής, ζήτησε μεταξύ άλλων να ενημερωθεί για τις ενέργειες αποκατάστασης των σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό -ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στην ειδικότητα των νευρολόγων- και τις διαδικασίες πιστοποίησης αυτού.

Η σχετική ερώτηση έχει ως εξής:
  

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
 ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.Π.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ»Σ

Η δημιουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας αναμφίβολα έθεσε ως στόχο την ενιαία υγειονομική κρίση και τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας όχι μόνο των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων-συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου-αλλά και των ανασφάλιστων για τους οποίους απαιτείται η συγκεκριμένη πιστοποίηση. Παρόλα αυτά, μετά την έναρξη της λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α.  από την 01-09-2011 πολλά από τα προβλήματα που προϋπήρχαν όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν, ενώ εκκρεμούν ακόμη παλιές προσφυγές κατά των γνωματεύσεων των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών(συγκεκριμένα στη Λαμία εκκρεμούν πάνω από 20 ενστάσεις).

Η πολύμηνη αναμονή των πολιτών για αξιολόγηση μετά την κατάθεση της  αίτησής τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εξέτασης των κατ’οίκων περιστατικών(η οποία φτάνει τους 12-14 μήνες) και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, το οποίο υποχρεούται εκ του νόμου να είναι πιστοποιημένο, αποτελούν αδιαμφισβήτητα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Αναφορικά με το τελευταίο, το συγκεκριμένο σεμινάριο που εξασφαλίζει την πιστοποίηση των γιατρών προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιτροπές διοργανώνεται μόνο από τα ΚΕ.Π.Α. και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά.

Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των περιστατικών αφορούν σε νευρολογικές περιπτώσεις (60-70%) και εν συνεχεία καρδιολογικές, ψυχιατρικές κ.α., παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε πιστοποιημένους γιατρούς όλων των παραπάνω ειδικοτήτων(στη Λαμία δεν υπάρχει κανένας πιστοποιημένος νευρολόγος).

Εξαιτίας των παραπάνω, μέχρι σήμερα στο ΚΕ.Π.Α. της Λαμίας, το οποίο εξυπηρετεί τους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας, έχουν κατατεθεί 70 περίπου αιτήσεις, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό να εξεταστούν παρά μόνο οι 10 από αυτές.
             
            Κατόπιν αυτών   
                       
                        ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό;

2)Υπάρχει πρόβλεψη διενέργειας και άλλων σεμιναρίων έτσι ώστε να πιστοποιηθούν οι απαραίτητες ειδικότητες για τη σύσταση των επιτροπών;

3)Θα υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής των γιατρών του εκάστοτε νομού στις υγειονομικές επιτροπές του, προκειμένου να αντιμετωπίζονται πιο άμεσα και με μικρότερο κόστος τα υποβαλλόμενα αιτήματα κρίσης;

                                                                                                Η ερωτούσα Βουλευτής
                                                                                              Ελένη Μακρή-Θεοδώρου
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου