Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Τι έλεγε ο Συμέων Κεδίκογλου για το θέμα του σκανδάλου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι


Δείτε εδώ τι έγραφε στην ερώτησή του πέρυσι το Φεβρουάριο ο Βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κ.Συμεών Κεδίκογλου για το σκάνδαλο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και πώς τα γεγονότα τον δικαίωσαν.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θέμα: Σκανδαλώδες το κόστος που καλείται να πληρώσει η ΔΕΗ για τη μονάδα Αλιβερίου

Κύριε Υπουργέ,

Η νέα μονάδα στο Αλιβέρι, η οποία, σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής της, έπρεπε να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, είναι άγνωστο ακόμη και σήμερα, αν θα κατορθώσει να λειτουργήσει εντός του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία από δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, μέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί πάνω από 100.000.000 ευρώ επιπλέον από την συγκεκριμένη εργολαβία, ενώ συνολικά μόνο το συγκριμένο αυτό έργο έχει επιβαρύνει την ρευστότητα της ΔΕΗ τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ (200.000.000 ευρώ που έχουν πληρωθεί από την αρχική σύμβαση συν τα 100.000.000 ευρώ).

Σε αυτά προστίθεται και το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή παρατάθηκε ο χρόνος εγγύησης του εξοπλισμού μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Καθώς όμως ο αγωγός φυσικού αερίου δεν πρόκειται να είναι έτοιμος πριν το φθινόπωρο του 2012, δηλαδή, αφού λήξει και η νέα εγγύηση, οδηγούμαστε σε δύο ενδεχόμενα: Είτε η ΔΕΗ θα κληθεί να παραλάβει ένα έργο, το οποίο της έχει κοστίσει μέχρι σήμερα περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση, είτε θα αναγκαστεί να πληρώσει εκ νέου και άλλα εκατομμύρια ευρώ στον εργολάβο, ώστε να παραταθεί η εγγύηση.


Τέλος, αν θέλει να εκτιμήσει κανείς πόσο επιπλέον των 300εκ. ευρώ θα στοιχίσει το έργο, αρκεί να υπολογίσει ότι ο κάθε μήνας παράτασης στοιχίζει 900.000 ευρώ, με βάση τη σύμβαση, και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 με 16 μήνες παράτασης. Συνεπώς, προκύπτει μάλλον ένα πρόσθετο κονδύλι της τάξης των 14 με 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η καθυστέρηση στο έργο και οι συνεπακόλουθες ρήτρες που καταβάλλει η ΔΕΗ βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει, οφείλονται στην εύρεση αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα ο αγωγός φυσικού αερίου να μην μπορεί να κατασκευαστεί εγκαίρως. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και με βάση εξώδικη διαμαρτυρία της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, η εύρεση των αρχαιοτήτων ήταν ήδη γνωστή πριν από την υπογραφή της σύμβασης και άρα η σημερινή καθυστέρηση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη. Άρα, αν τα στοιχεία αυτά είναι ακριβή, εύλογα επισημαίνει κανείς την ύπαρξη ευθυνών εκείνων που έσπευσαν να υπογράψουν τη σύμβαση και να δεσμεύσουν την ΔΕΗ με επαχθείς για την εταιρία όρους.

Κατόπιν των ανωτέρω, καταγράφεται μια ασύμφορη για τη δημόσια επιχείρηση διαχείριση του έργου, η οποία είναι σαν η ΔΕΗ να εξόφλησε το έργο περίπου 2 χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία που θα ξεκινήσει να λειτουργεί, όταν μάλιστα θα μπορούσε να έχει δύο μονάδες αντί για μία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Εξάλλου, η υποδομή για 2η μονάδα υπάρχει και ο σχεδιασμός της θα ήταν σκόπιμος για μια σειρά από λόγους:
  1. Θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς με την παύση των παλαιών μονάδων του ΑΗΣ Αλιβερίου έμπειρο προσωπικό θα είναι υπεράριθμο
  2. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο κατανομής φορτίου που είναι στον Άγιο Στέφανο, βελτιώνοντας το κόστος για  την επιχείρηση
  3. Είναι σε σημείο που διευκολύνει τη διασύνδεση με τις Κυκλάδες
  4. Διευκολύνει την σταθεροποίηση της τάσης που χρειάζεται εξαιτίας των πολλών αιολικών πάρκων στην Εύβοια
Κατόπιν των ανωτέρω και καθώς, αφενός το Δημόσιο κατέχει το 51% της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι όλα αυτά τα επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος, και αφετέρου, σήμερα η επιχείρηση έχει εξαγγείλει αύξηση στα τιμολόγιά της, ως απόρροια του σημαντικού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει, ερωτάσθε:
  1. Είναι ακριβή τα στοιχεία που αναφέρονται ως άνω και έχουν δει το φως της δημοσιότητας;
  2. Αν ναι, τι σκοπεύετε να κάνετε για τον εντοπισμό των ευθυνών μιας τέτοιας απόφασης και σύναψης μιας σύμβασης που έχει στοιχίσει τόσα εκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση και τους Έλληνες φορολογούμενους;
  3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να μετριαστεί περαιτέρω το κόστος της επιχείρησης αλλά και για την αποπεράτωση του έργου το συντομότερο δυνατόν;
  4. Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο σχεδιασμού 2ης μονάδας, δεδομένου ότι υπάρχει η υποδομή;

9 Φεβρουαρίου 2012

Ο Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου