Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση Ε.Μακρή-Θεοδώρου και απάντηση ΥΠ.ΟΙΚ.-ΥΠ.ΑΝ. για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης- θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών



      Το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρινόμενο στην από 09.01.2013. κατατεθειμένη ερώτηση στη Βουλή (αρ.πρωτ.:5662) της κας Ε.Μακρή-Θεοδώρου σχετικά με τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης- θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών, απέστειλε στη βουλευτή Φθιώτιδος απάντηση ενημερώνοντάς τη για την πορεία των εσόδων και των καταναλώσεων του πετρελαίου θέρμανσης από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, καθώς και για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

       Η κα Μακρή ερωτώντας  τους κ.κ. Υπουργούς των Οικονομικών  και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ζήτησε παράλληλα να ενημερωθεί για τις προθέσεις των υπουργείων αναφορικά με τη δυνατότητα μιας περαιτέρω μείωσης του συντελεστή Ε.Φ.Κ. με σκοπό την ελάφρυνση των καταναλωτών αλλά και τις διαδικασίες με τις οποίες πιστοποιείται η ασφάλεια και η καταλληλότητα των εισαγομένων προϊόντων καύσης από τρίτες χώρες στην Ε.Ε.

Οι σχετικές  Ερώτηση-Απάντηση  έχουν ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου έχει αναγκάσει τους περισσότερους πολίτες να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.
   
Συνέπειες αυτών είναι:

1) η τεράστια μείωση κατανάλωσης πετρελαίου

2) εισαγωγή πέλλετς, μπριγκετών και ηλεκτρικών συσκευών με απώλειες στο εμπορικό ισοζύγιο

3) κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική καύση, αλλά και την αμφίβολης ποιότητας προέλευσης ξύλων, πέλλετς και μπριγκετών.

Κατόπιν αυτών
ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ οι κκ. Υπουργοί:

1)     Προτίθεστε να προβείτε στη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ή να λάβετε άλλα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών για την θέρμανση;

2)      Γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι στα προϊόντα καύσης που εισάγονται στη χώρα καθώς και στις συσκευές;
  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Σε απάντηση της με αριθ. Πρωτ 5662/9-1-2013 ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής κ. Ε. Μακρή-Θεοδώρου, σας γνωρίζουμε ότι:
Α. Ως γνωστόν, με τις διατάξεις του πέμπτου άρθρου του ν.4092/2012 (ΦΕΚ 220/Α') με τίτλο «Κύρωση της από 6 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 ... και άλλες διατάξεις», καθιερώθηκε από 15/10/2012 η εξίσωση του συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) και το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), ανεξαρτήτως χρήσης (κίνησης θέρμανσης, λουτές χρήσεις) ο οποίος ορίζεται σε 330€/χλτ. Η εξίσωση αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό του λαθρεμπορίου, στον τομέα των πετρελαιοειδών,

             αφού ο μειωμένος Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για διάπραξη λαθρεμπορικών πράξεων.

Αναφορικά με την πορεία των εσόδων και των καταναλώσεων του πετρελαίου θέρμανσης, επισημαίνεται cm. το χρονικό διάστημα από την έναρξη της χειμερινής περιόδου (15/10/2012) είναι μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το διάστημα αυτό, οι οποίες επηρέασαν τη ζήτηση του εν λόγω προϊόντος αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες είχαν ήδη προφανώς προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης πριν τη λήξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου καθώς ήταν γνωστή η αύξηση του φόρου.
   
Με δεδομένη την αρχή διατήρησης ίδιου επιπέδου φορολογίας για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή ΕΦΚ δεν είναι δυνατή με βάση τις κοινοτικές διατάξεις, δεδομένου ότι με τις διατάξεις του ν.4092/2012 ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου κινητήρων μειώθηκε από   412€/1000 λίτρα σε 330€/1000 λίτρα, ο οποίος είναι και ο ελάχιστος επιτρεπτός συντελεστής ΕΦΚ για to εν λόγω προϊόν βάσει της οδηγίας 2003/96/ΕΚ.

Εξάλλου, σας γνωρίζουμε ότι για την ελάφρυνση των καταναλωτών στα πλαίσια του άρθρου 29 και της περίπτ. β' της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του Ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015» (Α΄152), όπως ισχύει, εκδόθηκε η Δ33 5042999 ΕΞ2012/16.11.2012 ΑΥΟ (ΦΕΚ 3049Β'/16.11.2012) αναφορικά με τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και τον καθορισμό του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού.

Τέλος, όσον αφορά χους ελέγχους που πραγματοποιούνται κατά την είσοδο ή εισαγωγή από τρίτες χώρες στην Ε.Ε. των προϊόντων καύσης και των σχετικών ηλεκτρικών συσκευών, σας γνωρίζουμε ότι οι τελωνειακές αρχές, συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες αρχές άλλων δημόσιων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την διεξαγωγή από τα ελεγκτικά όργανα των υπηρεσιών αυτών των προβλεπόμενων ελέγχων με τους οποίους πιστοποιείται η ασφάλεια, η καταλληλότητα ή πιστότητα των εν λόγω εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, οι τελωνειακές αρχές διασφαλίζουν ότι, κατά την είσοδο των αναφερόμενων προϊόντων καύσης στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε., πραγματοποιούνται στα σημεία εισόδου, οι απαιτούμενοι από τη νομοθεσία (Π.Δ. 365/2002) φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι από τα εντεταλμένα όργανα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία εκδίδουν το απαιτούμενο φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, ενώ για την εισαγωγή των συσκευών καύσης αυτών, πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα πλαίσια εφαρμογής του Καν. 765/2008 περί ελέγχου πιστότητας των εισαγομένων εμπορευμάτων.

            Β. Στο Υπουρνείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποιούμε το παρόν με αντίγραφο της παραπάνω ερώτησης, για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου