Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη ΣΥΜ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ στον ΒΗΜΑ FM για το θέμα των off shore


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
 
Για τη φορολόγηση των offshore εταιριών στην Ελλάδα

Όταν ακούσαμε ότι το Κρανίδι είχε 184 offshore και η Κύμη 24, θέλησα να δω ποιοι κρύβονται από πίσω. Όχι για λόγους περιέργειας, αλλά για να επιβληθούν φόροι. Στο Κρανίδι, επί 12 μήνες, με δήλωση του ίδιου του αρμόδιου υφυπουργού, του κ. Μαυραγάνη, καμία εταιρεία δεν είχε ελεγχθεί και ακόμη 200.000 φορολογικές υποθέσεις ήταν ανοιχτές και παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο προχώρησε σε παράταση ενός χρόνου (να λήξει δηλαδή 31 Δεκεμβρίου του 2013 η προθεσμία), ώστε να μην παραγραφούν. Δηλώνοντας ένα ακίνητο σε offshore εταιρεία, γλιτώνουν τους φόρους που θα πλήρωναν: το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το ΦΑΠ, το ΕΤΑΚ…

Ο φόρος που αναλογεί στις εταιρείες αυτές αυξήθηκε από 3% στο 15%. Το παράδοξο; Όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα έσοδα, αλλά μειώθηκαν, την ίδια ώρα που ο αριθμός των offshore αυξήθηκε στην Ελλάδα. Το ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά δηλώνει αδυναμία, επειδή οι υπάλληλοι λένε «εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δεν επαρκούμε» κτλ. Είναι θέμα φορολογικής δικαιοσύνης και τη στιγμή που επιβαρύνουμε με φόρους μισθωτούς, το να βλέπουμε πως υπάρχουν πηγές που δεν μπορούμε να φτάσουν για να πάρουμε κάποια έσοδα, είναι στα όρια της πρόκλησης.


Για το 2012 είναι 965 οι offshore εταιρείες και πλήρωσαν φόρο 365.000 ευρώ. Επειδή οι τοπικές ΔΟΥ δήλωσαν αδυναμία να ελέγξουν, μετέφεραν τις υποθέσεις αυτές στα διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα. Όμως, εκεί έχουμε άλλο πρόβλημα. Παραιτήθηκαν υπάλληλοι, επειδή τα κέντρα αυτά είναι ήδη υπερφορτωμένα, γεγονός που έφερε καθυστερήσεις και δεν μπορούν να εισπράξουν φόρους για τους λεγόμενους μεγάλου πλούτου φορολογούμενους. Δηλαδή, από τα 120 εκ. πρόστιμα, έχουν βεβαιωθεί στις Εφορίες τα 12 και έχουν εισπραχθεί τα 3,5 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου