Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«ΜΠΛΟΚΟ» ΣΕ ΕΞΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ ΒΑΖΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


ΕΞΩΔΙΚΟ με το οποίο αμφισβητεί τη δυνατότητα διαχωρισμού του εργοστασιακού συγκροτήματος της Λάρυμνας από την εταιρία και καλεί τους εμπλεκόμενους να μην προβούν σε καμία ενέργεια που θα θέτει σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ, απέστειλε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, με κοινοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα, που ελέγχει περίπου το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ, με την οποία το Δημόσιο έχει εκμισθώσει στην εταιρία τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Λάρυμνα. Εν όψει λήξης της μίσθωσης, η κυβέρνηση, με βάση τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ, προτίθεται να αποβάλει την εταιρία από το εργοστασιακό συγκρότημα της Λάρυμνας, ιδρύοντας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μια νέα εταιρία η οποία θα ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο και θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πωληθεί. Η υφιστάμενη ΛΑΡΚΟ, χωρίς τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.   
 
Η Εθνική ωστόσο με εξώδικο υποστηρίζει ότι το συγκρότημα της εταιρίας ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το οποίο επεξεργάζεται τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται από διάφορα μεταλλεία δημόσια και ιδιωτικά, ανήκει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρία και δεν αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων των μεταλλείων που έχουν εκμισθωθεί ή υπεκμισθωθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε αυτή. Επίσης στο εξώδικο αναφέρεται ότι το συγκρότημα της Λάρυμνας δεν βρίσκεται εντός του χώρου των μεταλλείων και επομένως δεν περιλαμβάνεται στις αποδιδόμενες στο Δημόσιο εγκαταστάσεις μετά τη λήξη της εκμίσθωσης .  
 
Σύμφωνα πάντα με το εξώδικο της Εθνικής Τράπεζας, το συγκρότημα της  Λάρυμνας, στο οποίο περιλαμβάνεται το εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλευμάτων, βοηθητικές εγκαταστάσεις, οικισμός, αποθήκες, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λπ., έχει κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 1.400 στρεμμάτων η οποία ανήκει στην εταιρία «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική ΑΕ ΛΑΡΚΟ» (Νέα ΛΑΡΚΟ). Μάλιστα σημειώνεται ότι η έκταση αυτή έχει περιέλθει στην κυριότητα της εταιρίας τμηματικά με διαδοχικά συμβόλαια αγοράς και απαλλοτριώσεις με δαπάνες της και είναι όλα μετεγγραμμένα στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Με βάση αυτό το δεδομένο η τράπεζα αμφισβητεί τη δυνατότητα να αποχωριστούν από την εταιρία τα περιουσιακά της στοιχεία και να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας που θα οδηγηθεί προς πώληση. 
 
Η τράπεζα δηλώνει ότι επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της τόσο στη Νέα ΛΑΡΚΟ όσο και στην παλαιά, η οποία είναι δανείστρια της νέας και έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις επί των ακινήτων και του συγκροτήματος του εργοστασίου. Ζητεί, δε, να μην προχωρήσει η διοικητική αποβολή της εταιρίας από το εργοστάσιο της Λάρυμνας και να μην γίνει καμία ενέργεια που θα θέτει σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο  τα νόμιμα δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ. 
 
                                Πηνελόπη Μητρούλια 
εξπρες
ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου