Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Δήμοι: Stop στην εποπτεία χωρίς ΚΑΠ, ΣΑΤΑ


Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει ένας δήμος σε εποπτεία τίθεται να είναι το κράτος εντάξει στις υποχρεώσεις του προς το συγκεκριμένο ΟΤΑ (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ). 

Αυτό προβλέπει επείγουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βρίσκεται στα χέρια του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Α. Μπαλτάκου με την οποία εξειδικεύονται οι διατάξεις του μεσοπρόθεσμου για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

  
Τι θα προβλέπει η πράξη

Σύμφωνα με την πράξη η οποία πρέπει να υπογραφεί πριν το Eurogroup της Τρίτης καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας για τη δόση εφόσον το κράτος έχει αποδώσει κανονικά τους εγγεγραμμένους στο προϋπολογισμό πόρους προς τους δήμους:

- Θα αφαιρείται αυτόματα από τους ΚΑΠ του επόμενου μήνα ισόποσο της απόκλισης του προηγούμενου

- Σε περίπτωση που οι αποκλίσεις συνεχιστούν για τρίμηνο ο δήμος ή το Νομικό Πρόσωπο του θα πρέπει να αναμορφώσουν τον προϋπολογισμό τους και να υποβάλει προς έγκριση το νέο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παράλληλα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα υπάγεται υποχρεωτικά στο (αναθεωρημένο) πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας, που συνεπάγεται: 

α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ' όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ 
β) υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, 
γ) αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι).

Επιπλέον, στις περιπτώσεις Νομικών Προσώπων των δήμων προβλέπεται ότι θα υπάρξει αναστολή των μισθών τους σε περίπτωση απόκλισης σε βάθος τριμήνου και σε περίπτωση που αυτή η απόκλιση είναι μεγαλύτερη του 10% σε διάρκεια ενός έτους τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του δ.σ. του φορέα, λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα από την διαπίστωση της απόκλισης.


Πιο κοντά η αλλαγή του νόμου για τους ΚΑΠ

Να σημειωθεί ότι για το  Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ οι δήμαρχοι έχουν αντιδράσει έντονα,απειλώντας ακόμη και με παραιτήσεις.

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει τονίσει ότι ενισχύει την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Πάντως, η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φέρνει πιο κόντα την αλλαγή του νομου για τον υπολογισμό των ΚΑΠ, καθώς κανείς προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένου και του 2013) μετά την ψήφιση του 3852/10 (Καλλικράτης) δεν αποδίδει το σύνολο των θεσμοθετημένων πόρων προς τους ΟΤΑ.
  
 aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου