Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η ώρα της αλήθειας για τους ΟΤΑ


Η διαχείριση των οικονομικών των Δήμων ήταν για πολλά χρόνια εστία κακοδιαχείρισης και ελλειμμάτων

Ελάχιστοι Δήμοι στη χώρα δεν έχουν χρέη ή ελλείμματα, όταν το βασικό τους αντικείμενο είναι να παρέχουν στους Δημότες τους ανταποδοτικές υπηρεσίες για τα τέλη που εισπράττουν.  

Στο όνομα της μικροπολιτικής διαχείρισης με βασικό άξονα την επανεκλογή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων έχοντας πλήρη επίγνωση για δεκαετίες οι Δήμοι χρεώνονταν για να γίνουν έργα βιτρίνας, όπως καλλωπισμοί δημόσιων χώρων

Η αντίληψη πως οι Δήμοι μπορούν να συσσωρεύουν χρέη για να ικανοποιούνται οι Δημότες και να επανεκλέγονται οι Δήμαρχοι αποδεικνύεται τραγικό λάθος. 

Σήμερα, με το Μνημόνιο III επιβάλλεται η αυτόματη μετακύλιση των ελλειμμάτων των Δήμων στους Δημότες μέσω των Δημοτικών τελών. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μπορεί πλέον να αυξηθεί και μάλιστα χωρίς εναλλακτική ως 3‰ ετησίως. 

Ομοίως, προβλέπεται αυτόματη αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% σε περίπτωση ελλειμμάτων. Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον στους ΟΤΑ στην περίπτωση αποκλίσεων εξαιτίας κακής διαχείρισης από την πλευρά των αιρετών το μάρμαρο θα το πληρώνει ο Δημότης.


Υπό αυτές τις συνθήκες δυο πράγματα γίνονται σαφή. 

Πρώτον, ήρθε η ώρα της αλήθειας για τους αιρετούς, οι οποίοι θα πρέπει να αξιολογούν κάθε δαπάνη του Δήμου τους με βάση τη σκοπιμότητα και την αποδοτικότητα που έχει για τους Δημότες και όχι με βάση τις ψήφους που θα τους φέρει. 

Δεύτερον, οι Δημότες θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγουν τους αιρετούς. Οι αιρετοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρηστή οικονομική διοίκηση, να περιορίσουν τις σπατάλες για λόγους προβολής και να ιεραρχήσουν τις δαπάνες τους με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες του Δήμου τους.  

Δημότες οι οποίοι απερίσκεπτα θα επιλέγουν δημαγωγούς και ανεπαρκείς για τη διοίκηση Δήμων συμπολιτών τους θα «τιμωρούνται» κάθε δυο μήνες με το λογαριασμό της ΔΕΗ στον οποίο θα περιέχονται αυξημένα δημοτικά τέλη και δημοτικοί φόροι.

Τα ελλείμματα του σήμερα είναι οι φόροι του αύριο. Έχοντας ως βάση αυτή την αρχή είναι καιρός να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται και λειτουργούν οι αυτοδιοικητικοί της χώρας. 

Οι επιπτώσεις των ελλειμμάτων στο παρελθόν δε φαίνονταν άμεσα στους Δημότες, εξαιτίας των πολλαπλών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.  

Πλέον και αφού οι Δήμοι ορθά υποβάλλονται στη διαδικασία των ισοσκελισμένων ισολογισμών, η κακοδιαχείριση θα φαίνεται άμεσα και θα έχει ευθεία επίπτωση στους Δημότες, οι οποίοι πλέον θα ξέρουν αν οι αιρετοί, που ίδιοι επέλεξαν, σέβονται ή όχι τα χρήματα τους, γιατί τα χρήματα των Δήμων είναι τα χρήματα των Δημοτών τους.  

Δικαιολογίες θα υπάρξουν πολλές από αιρετούς που λόγω ανικανότητας δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις αρχές της ισοσκελισμένης λειτουργίας των Δήμων αλλά πλέον έφτασε η ώρα της αλήθειας.
 
Θανάσης Ζεκεντές
Οικονομολόγος – Πρώην Αντιδήμαρχος Αταλάντης

10 σχόλια:

  1. Δηλαδή τώρα δεν θα κάνουμε γιορτές και πανηγύρια;
    Και γιατί παρακαλώ;
    Για να βάζουμε πετρέλαιο στα σχολεία και να κάνουμε σέρβις στα απορριμματοφόρα;
    Ε αυτό πάει πολύ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑΝΑΣΗ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ) ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΑΚΡΑΝ ΑΥΤΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΘΕΣ (ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ).
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΥΓΕΙΑΝΕΙ ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.;
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.
    Η ΧΩΡΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΑΚΤΥΛΟΔΕΙΚΤΟΥΜΕΝΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΜΑΣ (ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΝΟΓΡΑΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ, ΤΟΥΣ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ) ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΑΥΤΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ...ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΗΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θαναση εχεις υπηρετησει την τοπικη αυτοδιοικηση και εχεις γνωση τι γινεται . Η λερναια υδρα που διορισε το πασοκ και η νδ τοσα χρονια δυσκολα θα σκοτωθει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ... ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΛΕΡΝΑΙΑΣ ΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ... ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...

      Διαγραφή
  4. Η οικονομική επιτυχία και ευημερία μιας χώρας εξαρτάται από την παιδεία, τις δεξιότητες, και την υγεία του πληθυσμού της. Το ίδιο ισχύει και για την Αυτοδιοίκηση. Μόνο οι νέοι, μορφωμένοι και καταρτισμένοι άνθρωποι μπορούν να οδηγήσουν τους δήμους σε ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και ένα ελπιδοφόρο για τις τοπικές κοινωνίες μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εδω κυριε κανετε λαθος αυτοι που λετε διοριζονται σε θεεις εργατων και δουλευουν στα γραφεια,,,,γιατι οι θεσεις για τα γραφεια ειναι λιγες...ΟΠΟΤΕ ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ

      Διαγραφή
  5. ΤΙ..; ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΟΡΩΔΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΟΡΠΡΑΪΖ ΠΑΡΤΥΣ ΔΗΛΑΔΗ; ΟΥΤΕ ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΚΛΑΡΙΝΕΤΑ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραια τοποθετηση αλλα εκτιμω ολιγον αποκομενη απο την πολιτικη πραγματικοτητα. σαφως ελεγχος σφιχτος και,δημοσιονομικος εξορθολογισμος σε δημους αλλα με τι στοχο και κυριως τι πλαισιο.οταν ενας δημος με πετσοκομενο προυπολογισμο,λογω μνημονιων θα κληθει να διαχειριστει την κοινωνικη ερημο ακομα και με τον πιο αδιαφθορο δημάρχο πρακτικα θα μπορεσει να κανει τιποτα; η μηπως θα βγει στη γυρα για φιλανθρωπιες, δωρεες και ιδιωτικες ενισχυσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μνημόνιο και πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί είναι αποτέλεσμα της μικροπολιτικής, της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης, όλων των προηγούμενων ετών κυβερνήσεων-περιφερειών-νομαρχιών-δήμων (πολλοί επιμένουν να το ξεχνούν αυτό - το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα και όχι η αιτία).
      Ο δήμαρχος αν δεν μπορεί να κάνει κάτι, τότε κάνει ότι και ο Καραμανλής: Παραιτείται και πάει σπίτι του. Αυτό κάνει.
      Και σίγουρα πάντως δεν διοργανώνει πολυτελείς πολιτιστικές εκδηλώσεις σπαταλώντας χρήματα που δεν έχει.

      Διαγραφή
    2. Μέχρι πρόσφατα ο Δήμαρχος δεν χρειάζονταν ιδιαίτερα προσόντα για να κάνει τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου του. Όσες σπατάλες και αν έκανε, κάλυπτε τις ανάγκες του Δήμου με δανεικά σε βάρος των επόμενων Δημάρχων αλλά και το σημαντικότερο σε βάρος των επόμενων γενιών. Τώρα φτάσαμε στη γενιά που θα πληρώσει τα σπασμένα … ‘Άρα, αν ο Δήμαρχος λειτουργεί με την παλιά συνταγή σίγουρα δεν θα μπορέσει να γλιτώσει από την πτώχευση το Δήμο του.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου