Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Σ.Κεδίκογλου στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό για την πλήρη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης


Η ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1δις, κινδυνεύει λόγω καθυστερήσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Το παραπάνω μείζον θέμα θίγει με ερώτησή του ο Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Εργασίας, μαζί και με άλλα σημαντικά έργα ΕΣΠΑ της Κοινωνικής Ασφάλισης που δεν προχωρούν και κινδυνεύουν με ματαίωση και απώλεια της χρηματοδότησης και απορρόφησης του ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ερώτηση ότι ο μεγάλος διαγωνισμός της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ-Ε.Π Ψηφιακή Σύγκλιση, καθυστερεί αδικαιολόγητα. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την επιλογή των μετεχόντων στη δεύτερη φάση και, εδώ και τέσσερις μήνες, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής, όπως ορίζει η διαδικασία για έργα με προϋπολογισμό άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου ενέχει τον κίνδυνο ακόμα και ματαίωσης του και απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δις και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα: Καθυστερήσεις στον διαγωνισμό για την πλήρη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.  
Κύριε Υπουργέ,
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο με το οποίο μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο και εξορθολογισμό δαπανών καθώς και ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Με το έργο αυτό, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Υπουργείο έχουν πλέον στην διάθεσή τους στοιχεία, όπως ότι συγκεκριμένος ιατρός έγραψε μόνο τον μήνα Αύγουστο 4.270 συνταγές και αναλόγως να παρεμβαίνουν.

Μέχρι σήμερα το σύστημα έχει διεισδύσει στο 92% της επικράτειας με ενταγμένους 10.764 φαρμακοποιοί και 37.566 ιατρούς. Καθημερινά καταχωρούνται από 150.000 έως 220.000 συνταγές και εκτελούνται από 120.000-195.000 αντιστοίχως. Έχει κοστίσει 200.000 ευρώ και έχει εξοικονομήσει μόνο για το 2012 (από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο) 200εκ. ευρώ, ενώ έχει μάλιστα ζητηθεί εξαγωγή της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) σε άλλες χώρες.

Μάλιστα, o Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του eurogroup (13 Νοεμβρίου) αναφέρθηκε στις προόδους που έχουν επιτευχθεί και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ευρώπη η οποία έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δις και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια. Σημειωτέον, η επιτυχημένη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ που έφερε εις πέρας το έργο αλλάζει.  

Ωστόσο, η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου κινδυνεύει, καθώς ο μεγάλος διαγωνισμός της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ-Ε.Π Ψηφιακή Σύγκλιση, καθυστερεί αδικαιολόγητα. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την επιλογή των μετεχόντων στη δεύτερη φάση και, εδώ και πέντε μήνες, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής, όπως ορίζει η διαδικασία για έργα με προϋπολογισμό άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου ενέχει τον κίνδυνο ακόμα και ματαίωσης του και απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Όταν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και η εισροή κεφαλαίων έχουν τόση σημασία, όμοια όπως και για το διαγωνισμό της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, και άλλοι διαγωνισμοί ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας καθυστερούν, επειδή δεν προχωράει η συγκρότηση των επιτροπών των διαγωνισμών. Έτσι, σημαντικά έργα για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως η Κωδικοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους ΦΚΑ (λογιστήρια, ισολογισμοί, σύστημα GIS κλπ), η Ψηφιοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας κ.α. κινδυνεύουν να ακυρωθούν και να χαθούν τα αντίστοιχα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, το πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ έχει φτάσει στα όριά του τόσο από πλευράς λογισμικού για την υποστήριξη και επέκτασή του όσο και από προσωπικό για την ανάπτυξη των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων. Κι όμως υπάρχουν περίπου 800 υπάλληλοι από τους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ και ΟΕΚ που έχουν μεταφερθεί όλοι στον ΟΑΕΔ, από τους οποίους το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει την αξιοποίηση ενός μικρού αριθμού στην ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Επειδή η καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί βασικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό του όγκου συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τον έλεγχο σπατάλης στην πηγή της δημιουργίας της.
Επειδή πρόκειται για ένα έργο που στα πρώτα του βήματα εφαρμογής του επέφερε εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Επειδή για τον εξορθολογισμό της δαπάνης υγείας και την επίτευξη των στόχων χρειάζεται στόχευση και προσήλωση σε συγκεκριμένα εφαρμόσιμα μέτρα με συνέχεια και συνέπεια.
Επειδή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως, μεταξύ άλλων, η μηχανοργάνωση, η εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στα νοσοκομεία κ.α., αποτελούν απαραίτητες ενέργειες πάνω στις οποίες θα κριθεί ουσιαστικά η βιωσιμότητα του ΕΣΥ.

Ερωτάται ο Υπουργός:
1.       Τι σκοπεύετε να κάνετε για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις ο διαγωνισμός του  ΕΣΠΑ για την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού και του έργου;
2.       Τι σκοπεύετε να κάνετε για να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι διαγωνισμοί του  ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως η Κωδικοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους ΦΚΑ (λογιστήρια, ισολογισμοί, σύστημα GIS κλπ), η Ψηφιοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας κ.α. ;
3.       Πώς αξιολογείτε την πρόταση μεταθέσεων κάποιων υπαλλήλων από τους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ και ΟΕΚ, ώστε να αξιοποιηθούν στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για την υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;

15 Νοεμβρίου 2012                                         Ο Βουλευτής
 Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου