Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Βασίλη Κυριακάκη στη Βουλή για τη ΛΑΡΚΟ


Κυριακάκης: "Θα προβεί (η κυβέρνηση) άμεσα στην έκδοση απόφασης παράτασης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων δια μίσθωσης στη Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ ή θα αναλάβει την ευθύνη για την διακοπή λειτουργίας της εταιρίας και την απαξίωση του δημόσιου πλούτου;"

Ερώτηση για τη ΛΑΡΚΟ, και συγκεκριμένα για το θέμα της παράτασης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κ. Βασίλης Κυριακάκης.

Η περίοδος παραχώρησης δια μίσθωσης στη Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ της περιοχής μεταλλείων στη Λάρυμνα Λοκρίδος έχει λήξει από τις 30.06.2012, ενώ η εταιρία δηλώνει ότι από 10.03.2010, δηλαδή εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια  έχει υποβάλει αίτηση προς την αρμόδια Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία ζητά την εκ νέου μίσθωση από το Δημόσιο των εν λόγω μεταλλευτικών παραχωρήσεων για 30 επιπλέον χρόνια, επισημαίνει στην ερώτηση του ο βουλευτής. 

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί σχετική έγκριση για την παράταση των μεταλλευτικών παραχωρήσεων αφού  δεν υπήρξε η απαιτούμενη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή Φθιώτιδας έχει ως εξής:



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

19.11.2012

ΘΕΜΑ: «Περί παράτασης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων δια μίσθωσης Γ.Μ.Μ. Α.Ε.  ΛΑΡΚΟ»


Ως γνωστόν στις 30.06.2012 έληξε η βάση του Ν. 371/76 περίοδος παραχώρησης δια μίσθωσης στη Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ της περιοχής μεταλλείων στη Λάρυμνα Λοκρίδος.

Η εταιρία δηλώνει ότι από 10.03.2010, δηλαδή εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια  έχει υποβάλει αίτηση προς την αρμόδια Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία ζητά την εκ νέου μίσθωση από το Δημόσιο των εν λόγω μεταλλευτικών παραχωρήσεων για 30 επιπλέον χρόνια. Σημειώνεται ότι η σχετική έγκριση χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς να απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί προσωρινή εξάμηνη παράταση των μεταλλευτικών παραχωρήσεων, η οποία εκπνέει άμεσα, δηλαδή στις 31.12.2012.

Η σημασία της ΛΑΡΚΟ για την οικονομία της χώρας είναι μεγάλη, καθώς εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί εγχώρια μεταλλεύματα, αποτελώντας τη μοναδική εταιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραγωγής σιδηρονικελίου με ιδία κοιτάσματα. Γι’ αυτό το λόγο οι μνημονιακές δυνάμεις επιχειρούν να την ξεπουλήσουν και μάλιστα αντί πινακίου φακής.
  
Επειδή εάν δεν εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για παράταση των μεταλλευτικών παραχωρήσεων προκαλούνται σοβαρότατες συνέπειες, καθώς

-  η ΛΑΡΚΟ απειλείται με διακοπή λειτουργίας

-  κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας των 1.500 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αλλά και των περίπου είκοσι χιλιάδων πολιτών η επιβίωση των οποίων συνδέεται με τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

-  απαξιώνεται δημόσιος πλούτος

- επέρχεται ισχυρό πλήγμα στην οικονομίας της χώρας και σημαντική απώλεια συναλλάγματος

-  διευκολύνεται ενδεχόμενη μεθόδευση πώλησης της εταιρίας σε εξευτελιστική τιμή, με συνέπεια σκανδαλώδες ιδιωτικό υπερκέρδος

ερωτάται ο κύριος Υπουργός,

Θα προβεί άμεσα στην έκδοση απόφασης παράτασης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων δια μίσθωσης στη Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ ή θα αναλάβει την ευθύνη για την διακοπή λειτουργίας της εταιρίας και την απαξίωση του δημόσιου πλούτου;



Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Βασίλης Κυριακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου