Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ο εφιάλτης της φτώχειας και η πολιτική συσκότιση


Σε μία (τηλεοπτική) συζήτηση με συνομιλητές πολιτικούς, δημοσιογράφους και φοροτεχνικούς, τονίστηκε και επιβεβαιώθηκε, ότι, οι βουλευτές, γραμματείς, υφυπουργοί, υπουργοί, πρωθυπουργοί, πρόεδροι δημοκρατίας, κ.ά. δηλαδή, όλοι οι αιρετοί άρχοντες της χρεοκοπημένης χώρας δεν πληρώνουν φόρο για ποσά, που εισπράττουν πάνω από τις 25.000 ευρώ.

    Οι διαφορές εισοδήματος πάνω από τις 25.000 χιλιάδες ευρώ, είναι μεγάλες, όταν η βουλευτική αποζημίωση αγγίζει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ και των υπόλοιπων πολιτικών, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, οι οποίοι  δεν πληρώνουν καθόλου φόρο γι’ αυτά, ενώ τα γνωστά υποζύγια και τα κορόιδα πληρώνουν φόρο και για τον αέρα που αναπνέουν.

    Αυτό το προνόμιο από την πρώτη κλειστή συντεχνία της χώρας, είναι από μόνο του πρόκληση, όπως και οι 3 και 4 συντάξεις που απολαμβάνουν οι επαγγελματίες πολιτικοί μας και δεν λαμβάνεται, ούτε ως λεκτικό ισοδύναμο.


    Η συζήτηση με το προνόμιο τη μη φορολόγησης και των πολλών συντάξεων, συνέπεσε  με την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας ( 17 Οκτωβρίου ) και με την προηγούμενη Ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα του επισιτισμού ( 16 Οκτωβρίου ). Σε λίγες ημέρες και με τους γιορτασμούς του ιστορικού «ΟΧΙ» κατά του φασισμού και ναζισμού.

   Ως είθισται οι πολιτικοί και οι θεσμικοί σε τέτοιες Παγκόσμιες Ημέρες κάνουν και δηλώσεις. Αντί οι ημέρες αυτές να αποτελέσουν αφορμές για προβληματισμό ( στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας ) και ξεκίνημα δυναμικών προσπαθειών, καταντούν ευχολόγια για τα μέσα ενημέρωσης.

    Οι δηλώσεις για τη φτώχεια και την εξαθλίωση συνέπεσαν και με τη ταφόπλακα των βάρβαρων πακέτων, το νέο φορολογικό που προετοιμάζεται ( καταργείται, όπως φαίνεται ακόμη και το αφορολόγητο για τα παιδιά) και μ΄ ένα σωρό λίστες με σύγχρονους ληστές, που οφείλουν δισεκατομμύρια ευρώ στο κράτος.

    Άλλοι λοιπόν, υποσιτίζονται, υποφέρουν και εξαθλιώνονται με τις πολιτικές των πολιτικάντηδων και άλλοι, οι ολίγοι, που δημιούργησαν την «ελεγχόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία μας», με εκφοβισμούς, με εκβιαστικά πακέτα, τα οποία πότε γίνονται 11, 7 δις ευρώ, πότε 13 δις και πότε 18, με προνόμια, με υπεράκτιες εταιρείες, με νόμιμες παρανομίες και αλληλοϋποστηρίξεις, με απίστευτες οφειλές στο δημόσιο, υπερσιτίζονται και απολαμβάνουν τους καρπούς των προνομίων. Είναι υπεράνω των νόμων και του Συντάγματος.

    Οι πολλοί, ο κοσμάκης, «γιορτάζει» όλες τις ημέρες του χρόνου τη Φτώχεια του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ από τους 1.200. 000 μέχρι τώρα ανέργους, μόνο 185.000 χιλιάδες συνάνθρωποί μας  παίρνουν το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας, 850.000 συνάνθρωποί μας χρωστούν το νέο χαράτσι από 300 ευρώ μέχρι 5.000 ευρώ και απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις αν δεν πληρώσουν το φόρο.

    Συγκλονιστικά είναι επίσης τα στοιχεία της UNICEF σε ότι αφορά μόνο την Ελλάδα.

    Στην χώρα μας υπάρχουν  450.000 παιδιά, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και καθώς η οικονομική κρίση προχωράει, χωρίς να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη περισσότερο, καταστρέφοντας  το μέλλον των αθώων ψυχών.

Το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών, διαβιούν σε νοικοκυριά, που δηλώνουν, αντίστοιχα, αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης και ελλείψεις βασικών ανέσεων στο νοικοκυριό.

    100.000 ανήλικοι εργάζονται στην χώρα μας, το 21,6% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά αδυνατούν να διαθρέψουν τα παιδιά τους με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. Το 13,2%, είναι το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων στην Ευρωζώνη, το οποίο το κατέχει η χώρα μας.

    Η νέα σχολική χρονιά βρήκε και αρκετά παιδιά εκτός σχολείου. Για εκατοντάδες Ελληνόπουλα ο κύκλος του σχολείου έκλεισε οριστικά. Οι αριθμοί άλλωστε μαρτυρούν την κατάσταση: περίπου 5.000 με 7.000 παιδιά εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το σχολείο. Είναι ενδεικτικό πως τη στιγμή που 1.270.000 είναι ο αριθμός των πτυχιούχων στη χώρα μας, ο αριθμός εκείνων που εγκαταλείπουν το σχολείο, χωρίς να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου, ή είναι αναλφάβητο, φτάνει σήμερα τα 3,8 εκατομμύρια.

    Άστεγοι, σισίτια, ασιτία, λιποθυμίες στα σχολειά και κοινωνικά παντοπωλεία συμπληρώνουν την εικόνα της εξαθλίωσης.

    Κάποιοι, κερδοσκοπούν πάνω στη φτώχεια αποσπώντας δημόσιο χρήμα και διαφήμιση γι' αυτή τη «μεσολάβησή» τους και κάποιοι πολιτικά, με αντάλλαγμα τη ψήφο των αφελών πολιτών. Εμπλέκονται, όμως και μ' άλλους τρόπους, αξιοποιώντας την κατάσταση, που οι ίδιοι  δημιούργησαν και συνεχίζουν να τη συντηρούν. Παρατηρούμε επιχειρηματία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συνεργασία με την αρχιεπισκοπή και τις επιχειρήσεις supermarket, που πουλούν τα ίδια προϊόντα τους, 30% και 40%  πάνω από τα αντίστοιχα παραρτήματά τους στην Ευρώπη, να διοργανώνουν καμπάνια συλλογής τροφίμων για φτωχούς. Τα κοινωνικά παντοπωλεία σε δήμους λειτουργούν με χορηγία Supermarket ( π.χ. Πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης Carrefour ), οι «Γιατροί του κόσμου», παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υποστηριζόμενοι από τον όμιλο «Υγεία», η Kinder μοιράζει σοκολάτες σε σχολεία, κ.λ.

    Το πρώτο που  εντυπωσιάζει σ’  αυτή την πολιτική, είναι, ότι πρωταγωνιστούν στην αλληλεγγύη, αυτοί, που προκαλούν την εξάπλωση της φτώχειας, το κεντρικό και τοπικό κράτος με τους επαγγελματίες πολιτικούς, η Ε.Ε. τα Μ.Μ.Ε. και η ρατσιστική,  μισάνθρωπη  ελεημοσύνη της Χρυσής Αυγής.

    Αν αυτά δεν είναι δυστυχία, κοινωνική αναλγησία, κοινωνικός αποκλεισμός, υποκρισία και παρακμή (πνευματική φτώχεια ), τότε ποια μπορεί να είναι;

ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
gkaranasios24@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου