Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ: Ετήσιο πρόγραμμα δράσης και προϋπολογισμός 2013


Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός του έτους 2013, απασχόλησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Επίσης ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς αναφέρθηκε στις διαρκείς διεκδικήσεις για την βελτίωση της θέσης της Στερεάς στο σχεδιασμό της Ε΄ προγραμματικής περιόδου.
Στο πλαίσιο διαρκών επαφών με την κυβέρνηση, τον Επίτροπο Περιφερειακής πολιτικής κ. Jiohannes Hahn, την Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και την αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό ότι η Περιφέρειά μας εντάσσεται σε ενδιάμεση κατηγορία Περιφερειών, μεταξύ του 75 – 90 % του κοινοτικού μέσου όρου, γεγονός που διαμορφώνει για μας μια αφετηρία που είναι πιο κοντά στην κοινωνικο – οικονομική μας πραγματικότητα» ενώ σημείωσε ότι αυτό «ήταν η θετική κατάληξη μιας προσπάθειας για να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τη Στερεά Ελλάδα». Πρόσθεσε δε ότι «η προσπάθεια αυτή δεν εξαντλείται εκεί και συνεχίζεται με πρωταρχικό στόχο να ληφθούν υπόψη ως έτη αναφοράς για τη χώρα μας, η τριετία 2009-2010-2011, που αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της βαθιάς ύφεσης και των συνεπειών της στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Προγράμματος που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας εξελίσσεται ομαλά και δεν επηρεάζεται από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής.
Παράλληλα ο κ. Περγαντάς, κάλεσε όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην πλήρη παρουσίαση του ΠΕΠ που θα γίνει στην Επιτροπή Παρακολούθησης την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στα Καμένα Βούρλα.
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό για το 2012 ανέρχεται στα 191.339.327 ευρώ, από τα οποία τα 156.025.415  (προϋπολογιζόμενα έσοδα) αφορούν επενδύσεις, ενώ μειωμένες είναι οι λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας.
Ο Κλ. Περγαντάς μίλησε για «προϋπολογισμό διαμαρτυρίας και αντίστασης στην ασφυκτική δημοσιονομική στενότητα που πλήττει την Αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε: «Από διαφορετική ίσως αφετηρία, όλοι συμφωνούμε ότι είναι ένας προϋπολογισμός περιορισμένος, ένας προϋπολογισμός που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας. Άλλωστε, μόλις τον προηγούμενο μήνα συζητήσαμε και εγκρίναμε το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα για την τριετία 2012-2014, όπου έχουμε καταγράψει και κοστολογήσει τις ανάγκες μας, οι οποίες φυσικά ξεπερνούν τους ετήσιους προϋπολογισμούς».
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης στον προϋπολογισμό του 2013, τα βασικά έσοδα για τις δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή κυρίως για έργα, προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), το ΕΣΠΑ και τις Συλλογικές Αποφάσεις και κυρίως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766).
«Αξίζει να πούμε ότι οι πληρωμές από το ΕΣΠΑ και την ΣΑΕΠ 766 γίνονται ομαλά και μάλιστα, όπως γνωρίζετε, έχουμε προσπαθήσει πολύ για την εξομάλυνση των χρηματοροών από τους Εθνικούς πόρους. Παρά την υστέρηση των εσόδων από τους ΚΑΠ, όπου όπως ξέρετε, έχουμε πάρει μία και μοναδική δόση για το 2012, εμείς στην Περιφέρεια δεν υστερούμε σε πληρωμές. Με καλή οργάνωση στην οικονομική διαχείριση και συνεχή παρακολούθηση των πιστώσεων, η Περιφέρεια συνεισφέρει στην εισροή χρήματος σε προμηθευτές, κατασκευαστές, συναλλασσόμενους και εν γένει στην αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε με έμφαση: «Αντιστεκόμαστε στις οδηγίες του Υπουργείου και δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να πάρουμε τους θεσμοθετημένους πόρους για την Περιφέρεια και να τους αξιοποιήσουμε στο έπακρο για έργα χρήσιμα και αναγκαία για τον τόπο μας.
Οφείλουμε λοιπόν όλοι, με αίσθημα ευθύνης να ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Να εγκρίνουμε δηλαδή το βασικό εργαλείο λειτουργίας της Περιφέρειάς μας, που θα μας επιτρέπει να δίνουμε χρήματα, μεταξύ των άλλων, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τη μεταφορά των μαθητών και την τοπική αγορά. Να δηλώσουμε όλοι ότι θέλουμε να λειτουργήσουμε ομαλά, κανονικά και παράλληλα χωρίς να υπαναχωρούμε από τα κονδύλια που μας οφείλει το κράτος»
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε και εγκρίθηκε η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2013.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αθανάσιος Χειμάρας αναφερόμενος στον προϋπολογισμό τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι φτωχός και «ξεπερνά ακόμη και τη σημερινή οικονομική συγκυρία».
Και αυτό διότι: «Βάσει της εισηγητικής έκθεσης, είναι μειωμένες οι πιστώσεις στους βασικότερους τομείς από 6 – 15 % , ενώ μεγάλες περικοπές υπάρχουν και στις κρατικές δαπάνες. Μειωμένες είναι και οι επιχορηγήσεις για τη μεταφορά μαθητών κατά 17 % περίπου, σε σχέση με τη φετινή χρονιά. Εξαίρεση αποτελούν οι δαπάνες για τα προνοιακά επιδόματα των ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ , που παραμένουν στο ίδιο με το φετινό ύψος (2.972.000 ευρώ)».
Επίσης σημείωσε ότι συμφωνεί με τη μείωση κατά 12% της μισθοδοσίας των αιρετών, γιατί «η οικονομία στις δαπάνες του κράτους, πρέπει να ξεκινά από τους πάσης φύσεως αιρετούς» ενώ συμφωνεί και με «την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων στα οικήματα των Υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης».
Και κατέληξε: «Επιτρέψτε μου να θυμίσω, ότι αμέσως μετά τις Εθνικές εκλογές του 2009, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός μέσω ΣΔΙΤ, για την κατασκευή Διοικητηρίου σε κρατικό – στρατιωτικό – οικόπεδο, στο οποίο θα στεγάζονταν όλες οι Υπηρεσίες της σημερινής Περιφέρειας και όχι μόνο, ενώ η δόση της Αυτοδιοίκησης θα αντιστοιχούσε με ½ περίπου των σημερινών ενοικίων. Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός, για το έτος 2013, είναι πολύ φτωχός και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Περιφέρειας , για αυτό ψηφίζουμε λευκό».
Αναφερόμενος ο κ. Χειμάρας στην Ε΄ Προγραμματική Περίοδο και την συνάντηση του κ. Περγαντά με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn είπε ότι συμφωνεί με την δήλωση του Περιφερειάρχη ότι «το κριτήριο του ΑΕΠ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό δείκτη ευημερίας της Περιφέρειας και να τεθεί ως βάση η τριετία 2009 ,  2010 και 2011, ώστε να αποδίδεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των Περιφερειών», ωστόσο επεσήμανε ότι το αίτημα τέθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και ότι με καθυστέρηση έχει ενεργήσει η περιφέρεια και σε άλλα ζητήματα.
Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Χρονάς, Γιώργος Γκικόπουλος και Σοφία (Ιωάννα) Ντούρου Σοφία έθεσαν σειρά θεμάτων όπως οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων ζητώντας μεταξύ άλλων δωρεάν κολατσιό για όλα τα παιδιά, μέσα από τις δομές των δήμων, δωρεάν καύσιμα, νερό, ρεύμα για τις σχολικές μονάδες, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών, επαρκή χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες.
Επίσης τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένη η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και ο συντονισμός τους «για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών πολιτικών που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».
Τέλος εξέφρασαν για άλλη μια φορά την διαφωνία του σχετικά με την θεματολογία του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημαίνοντας τις γενικότερες πολιτικές συνθήκες.
«Με εξαιρετική συνέπεια, παρ” ότι αυτοπροβάλεσθε σαν ανεξάρτητοι ή  πολιτικά αντικειμενικοί, στηρίζετε και υλοποιείται την πολιτική γραμμή των κομμάτων από τα οποία προέρχεστε.
Εξυπηρετείτε τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Των μονοπωλίων και της ολιγαρχίας του πλούτου. Από τα ίδια τα πράγματα έχετε ευθύνη για τον αποπροσανατολισμό του λαού   και για την καλλιέργεια αυταπατών του», είπαν απευθυνόμενοι στην πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου