Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη του Συμεών Κεδίκογλου στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ή πολιτικών στελεχών του κόμματός σας στην κυβέρνηση όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί με δηλώσεις του ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δατσέρης; Από τι θα εξαρτηθεί μία τέτοια απόφαση και σε τι συνίσταται αυτή η αλλαγή στάσης;

Δεν υπάρχει τέτοιου είδους ενημέρωση τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας. Και άλλωστε δεν προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Ανθρώπους αποφασισμένους και με πολιτική βούληση χρειαζόμαστε. Σκεφτείτε το σε συνδυασμό με τον μύθο ότι αρκούσε η ιδιότητα του τεχνοκράτη,  που κατέρρευσε-όπως πολλοί άλλοι μύθοι σήμερα. Αρκεί να δείτε την επίδοση των περισσότερων στην κυβέρνηση και ξανακάντε μου την ίδια ερώτηση. Κοιτάξτε, εγώ δεν θα ήθελα ο ιστορικός του μέλλοντος να μας χρεώσει ότι δεν χρησιμοποιήσαμε σε μια πανεθνική προσπάθεια τους καλύτερους που διαθέτουμε.  



Έχετε προκαλέσει σύγχυση ακόμα και στους ψηφοφόρους σας. Τι ακριβώς κάνει το ΠΑΣΟΚ; Στηρίζει ή όχι και με ποιο τρόπο την τρικομματική κυβέρνηση; Πολλοί ήδη μιλούν για έλλειμμα στρατηγικής και δείχνουν τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα με ό,τι αντιμετώπισε, όταν ήταν κυβέρνηση, στηρίζει για λόγους εθνικούς την κυβέρνηση για την οποία μάλιστα επιθυμεί να είναι μακράς πνοής. Δρα υποστηρικτικά, προτρεπτικά αλλά και ελεγκτικά. Αυτό που λέει και έχει υποχρέωση να κάνει είναι ότι: Πρώτον, πρέπει να ενημερώνουμε όλους τους εταίρους για τις τεράστιες δημοσιονομικές προσαρμογές, που με θυσίες του λαού έγιναν αυτά τα χρόνια, πράγμα που θα βοηθήσει και στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας μας. Δεύτερον, να πάρουμε την επιμήκυνση, όπως άλλωστε υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία, η οποία, όταν έγινε, προέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% και όχι ύφεση. Και τρίτον, τα αναγκαία μέτρα που θα ληφθούν να είναι κατά το δυνατόν πιο ισόρροπα και δίκαια.

Βλέπετε διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά την κρίσιμη ψηφοφορία του πακέτου των μέτρων των 11,5 δις ευρώ και τι θα σημάνει αυτό για τη συνέχεια της τρικομματικής κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ;
Εσείς, για παράδειγμα, προσανατολίζεστε να μην ψηφίσετε κάποια από τα μέτρα αυτά;

Αυτό δεν το γνωρίζω. Τουλάχιστον όχι πριν δούμε τα μέτρα επίσημα. Θα εξαρτηθεί επίσης, από το αν θα έρθουν πακέτο εκβιαστικώ τω τρόπω-όλα ή τίποτα-ή αν θα υπάρχει δυνατότητα καταψήφισης συγκεκριμένων άρθρων. Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο είπε την αλήθεια προεκλογικά και πλήρωσε το κόστος. Αναρωτηθείτε περισσότερο τι θα κάνουν αυτοί που προεκλογικά μίλαγαν για ισοδύναμα μέτρα, Ζάππεια εις την ν, απαγκιστρώσεις από το μνημόνιο και άλλα συναφή. Να πάρουμε τα μέτρα από εθνική ευθύνη, αλλά έχουμε κάνει όλα τα άλλα; Δικαιοσύνη θέλει ο κόσμος που δεν την βλέπει σήμερα. Η φοροδιαφυγή το 2009 άγγιζε τα 11,2 δις. Περίπου το ίδιο ποσό θα προέκυπτε αν φορολογούσαμε με 25% τα αδήλωτα εισοδήματα που έφυγαν στην Ελβετία. Τρεις όμως μήνες η κυβέρνηση δεν έχει φέρει καν ακόμα το φορολογικό νομοσχέδιο. Επικεφαλής στον ΣΔΟΕ ορίστηκε κάποιος που η βασική ιδιότητα που τον χαρακτηρίζει είναι ότι είναι Μεσσήνιος, όπως άλλωστε στην ΕΥΠ, στην Εθνική Τράπεζα κ.λπ. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι επί δύο μήνες ακέφαλο. Ενώ, τα δύο μόνα νομοθετήματα που ήρθαν στη Βουλή ήταν για τις ρυθμίσεις στα πανεπιστήμια και τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Αυτά είμαι σίγουρος ότι απογοητεύουν και τον νεοδημοκρατικό κόσμο, στον οποίο απευθύνεται κυρίως η εφημερίδα σας.

Η πρόσφατη εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη στιγματίστηκε από τις ηχηρές απουσίες κορυφαίων στελεχών σας. Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Μ. Χρυσοχοίδης, Χρ. Παπουτσής και πολλοί άλλοι επέλεξαν να απέχουν. Κρίνετε αυτή τη στάση ως μήνυμα αποδοκιμασίας εναντίον της ηγεσίας ή ακόμα και προάγγελο για τη δημιουργία νέου κόμματος όπως ήδη συζητείται;

Δεν συνηθίζω να μιλώ με ξύλινη γλώσσα ούτε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Προφανώς εμπεριέχει κάποιας μορφής μήνυμα. Αν η στάση τους δικαιωθεί, θα φανεί στο χρόνο. Κόμματα άλλωστε δεν προαναγγέλλονται, προκύπτουν από κοινωνική ανάγκη και τότε απλά γίνονται.


Χρειάζεται - κατά τη γνώμη - σας ένα νέο κόμμα ο χώρος της κεντροαριστεράς;  
Μιλάτε με έναν βουλευτή που είναι εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ τις ριζικές αλλαγές απαραίτητες και αγωνίζομαι όσο είναι εφικτό να προκύψουν από τον πολιτικό μου φορέα. Ωστόσο, ποιος μπορεί να δώσει απάντηση σε ένα τόσο ρευστό σκηνικό που σύντομα θα γίνει ακόμα πιο ρευστό. Θα μπορούσατε να προβλέψετε πριν 2 χρόνια ότι το ΠΑΣΟΚ και μια ακραία οργάνωση θα είχαν σχεδόν τα ίδια ποσοστά; Αυτό που δυστυχώς δεν κατάλαβε το παλαιό πολιτικό σύστημα - και εδώ συμπεριλαμβάνω και τον ΣΥΡΙΖΑ - είναι ότι η κρίση ήταν η τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει ριζικά. Αυτό δεν έγινε, τουλάχιστον όχι συντεταγμένα και δεν ξέρω αν υπάρχει πια χρόνος. Όταν το απόστημα κακοφορμίσει, σπάει. Και τότε κοινωνικές αναταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Πως θα αντιμετωπίσετε την επιθετική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα εναντίον του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορευθεί με βάση τις αρχές του και τη γλώσσα της αλήθειας. Όσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υιοθετεί υπεύθυνη στάση με συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση τότε ο χρόνος και η πραγματικότητα θα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της. Αν και αρρυθμίες, αστοχίες της κυβέρνησης πολλές φορές αλλά και η συγκυρία ευνοούν τον κ. Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου