Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοίγει ο….ασκός στα Καμένα Βούρλα!


lamiafm1

Μετά την πρωτοβουλία των ενεργών δημοτών και την τοποθέτηση του εκπρόσωπου τους Γιώργου Μακρυνίτσα  στο κεντρικό δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 περί ανεξαρτητοποίησης της λουτρόπολης από τον σημερινό Δήμο Μώλου –Αγίου Κωνσταντίνου, την σκυτάλη αναλαμβάνουν  οι φορείς της περιοχής.
 
Ειδικότερα με  κοινή επιστολή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών και τα θεσμικά πρόσωπα του Νομού ,πέντε πρώην Δήμαρχοι οι Δημήτρης Κεφάλας , Γιώργος Έξαρχος ,Χρόνης Χονδροδήμος , Στάμος Τσιτίνης και Γιάννης Πλατανιάς καθώς και οι μαζικοί φορείς.
 
Ενεργοί δημότες, Σύλλογος Ξενοδόχων, Σύλλογος Επαγγελματιών και Σύλλογος Συνταξιούχων ζητούν την εφαρμογή ενός  Νόμου (αμφισβητείται από ορισμένους η ισχύς του) του 1964 που προέβλεπε ότι οι αναγνωρισμένες λουτροπόλεις ανακηρύσσονται Δήμοι.
 
Οι κινήσεις αυτές εν πολλοίς έχουν ως αφετηρία τον στρεβλό τρόπο εφαρμογής του Καλλικρατικού  αυτοδιοικητικού μοντέλου ,πανελλαδικά, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.Σε άλλες περιπτώσεις για τα όρια των νέων Δήμων  ,σε άλλες για την έδρα και τέλος οι σημαντικότερες για την ονομασία των νέων Δήμων.
 
Στην περίπτωση του Δήμου Μώλου –Αγίου Κωνσταντίνου  οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων πάντα το έφεραν… βαρέως ότι  στην νέα ονομασία δεν περιλαμβάνεται και  ο δικός τους τόπος , ένας τόπος όπως ισχυρίζονται ιδιαίτερα γνωστός και  τουριστικά εμπορικός ,αλλά μάλλον συμβιβάστηκαν με την επιλογή  έδρα του Δήμου να είναι η πόλη τους.
 
Όμως μετά από  δυο και πλέον χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη ποτέ δεν έπαψε να συζητείται στη λουτρόπολη το ότι  η μη αναφορά  στο επίσημο όνομα του Δήμου της ονομασίας Καμένα Βούρλα  είναι ένα σημαντικό έλλειμμα.
 
Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι κατά καιρούς αναδείκνυαν το θέμα και ζητούσαν  από τον Δήμαρχο Βαγγέλη Τετριμίδα να το φέρει  για  συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Από την πλευρά του ο κ. Τετριμίδας , μέσα στα ατέλειωτα προβλήματα του Δήμου του , δεν έχει και καμιά διάθεση να ανοίξει τον ασκό του…Αιόλου και ως μετριοπαθής εκ πεποιθήσεως αυτοδιοικητικός το παρέπεμπε στο μέλλον!
 
Φαίνεται όμως ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ωρίμασε το αίτημα  για αλλαγή ονόματος στον Δήμο και το καλοκαίρι έγιναν αρκετές συζητήσεις και επαφές για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι που την αρχή έκανε ο  εκπρόσωπος των ενεργών πολιτών ο στρατηγός Γ. Μακρυνίτσας και τώρα  η μαζική κατάθεση του αιτήματος στο  Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενη ανάρτηση,  την αφορμή  έδωσε και η πρόσφατη επιστολή του Υπουργού κ. Στυλιανίδη προς όλους τους Δημάρχους να καταθέσουν τις εντυπώσεις και  τις παρατηρήσεις τους  από την διετή εφαρμογή του Καλλικράτη, μάλιστα ο  υπουργός Εσωτερικών άφηνε  ανοιχτό  ένα μικρό παραθυράκι ακόμη και για  χωροταξικές αλλαγές.
 
Βέβαια   πρέπει να επισημανθεί  ότι στην περίπτωση των Καμένων Βούρλων υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Αν βρει νομική εφαρμογή η ανεξαρτητοποίηση των Καμένων Βούρλων , τινάζεται στον αέρα όλος ο καλλικρατικός Δήμος.
 
Σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς κύκλους, αν  φύγουν από τη μέση τα Καμένα Βούρλα τότε Μώλος και Άγιος Κωνσταντίνος  που δεν είναι όμορες γεωγραφικές ενότητες διασπώνται ,ο μεν Μώλος έχει δυο επιλογές ,συνένωση με Δήμο Λαμιέων η Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας αλλά και Άγιος Κωνσταντίνος επίσης δυο επιλογές , συνένωση είτε με Δήμο Λοκρών είτε με Δήμο Αμφίκλειας –Ελάτειας!
 
Το τελευταίο αναφέρουν μπορεί να αποτελέσει και αντικείμενο προβληματισμού τόσο στην τοπική κοινότητα Μώλου όσο και την αντίστοιχη του Αγίου Κωνσταντίνου.
 
Έγκυρες πηγές από τον Δήμο Μωλου-Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι το θέμα έχει ωριμάσει και είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στο μεταξύ θα έχει παρέλθει η προθεσμία που έχει θέσει το Υπουργείο εσωτερικών ,η 15 Σεπτεμβρίου.
 
Βέβαια η προθεσμία αυτή  δεν έχει ιδιαίτερη άξια  αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και είναι ανοιχτό το θέμα μέσω  θεσμοθετημένων διαδικασιών όπως δημοψηφίσματος η δικαστικών προσφυγών.
 
Παράλληλα βέβαια εξακολουθεί να συζητείται και  το ενδεχόμενο αναζήτησης λύσης με τη μορφή συνένωσης του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου με τον Δήμο Λαμιέων.
 
Η επιστολή προς τον Υπουργό :

1 σχόλιο:

  1. Θα επρεπε απο την αρχη να ηταν ανεξαρτητος δημος τσ Καμ. Βουρλα.
    Ποτε ομως δεν ειναι αργα.
    "ο ζωγραφος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου