Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ολοκλήρωση εργασιών παρουσίασης Αρχαιολογικού Προγράμματος Μακρακώμης (M.A.L.P.)



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουλίου η εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα του Δήμου Μακρακώμης, με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου των Απανταχού Μακρακωμιτών, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του β΄ έτους της έρευνας στο πλαίσιο του πενταετούς Αρχαιολογικού Προγράμματος Μακρακώμης (M.A.L.P.) 2011 – 2015.

Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Μακρακώμης συγκεντρώθηκαν στις 8:30 μ.μ. περί τα 250 άτομα, κάτοικοι της περιοχής και των γύρω χωριών και όχι μόνο, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις ομιλίες σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών το 2012. Προηγήθηκαν χαιρετισμοί του Δημάρχου κ. Ευθυμίου Παπαευθυμίου, της Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Ελένης Μακρή-Θεοδώρου, του Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Νικολάου Μπέτσιου καθώς και του Προέδρου του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου των Απανταχού Μακρακωμιτών κ. Νικολάου Ράπτη.


Η Προϊσταμένη της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και 24ης ΕΒΑ και Διευθύντρια του Προγράμματος κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου και ο Διευθυντής του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και Συνδιευθυντής του M.A.L.P. από σουηδικής πλευράς κ. Arto Pentinnen, μίλησαν για την ακρόπολη της Μακρακώμης και περιέγραψαν το Πρόγραμμα και τους στόχους του. Εν συνεχεία ο αρχαιολόγος κ. Λάμπρος Σταυρογιάννης παρουσίασε τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής ανασκαφής στη θέση «Αστέρια» και η αρχαιολόγος κ. Monica Nilsson τα αποτελέσματα της επιφανειακής έρευνας. Τέλος, οι καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και μέλη της επιστημονικής ομάδας του M.A.L.P. κ.κ. Γρηγόριος Τσόκας και Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, παρουσίασαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τις προγραμματιζόμενες εργασίες του γεωφυσικού και γεωμορφολογικού σκέλους της έρευνας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκδόθηκε και διανεμήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικό με τη δομή του Προγράμματος, τους σκοπούς του, τους συνεργαζόμενους φορείς και τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών.

Το κοινό παρακολούθησε όλες τις επιστημονικές ομιλίες με αμείωτο ενδιαφέρον και προσήλωση σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες, με τη σειρά τους, δεσμεύτηκαν για την συνέχιση της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής σε ετήσια βάση μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών το 2015. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου